(15.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přistoupíme k bodu

 

109.
Zpráva vlády o využití legislativních podnětů ze Souhrnné zprávy o činnosti

Veřejného ochránce práv za rok 2006 a Zpráva vlády o využití doporučení
Veřejného ochránce práv na změny právní úpravy, uvedených

v Souhrnné zprávě o činnosti Veřejného ochránce práv za rok 2006
/sněmovní tisk 365/

 

Projednávání tohoto bodu se účastní ombudsman pan Otakar Motejl, který je již zde. Já vás velice vítám a prosím, abyste zaujal místo.

Nyní prosím, aby se slova ujal za vládu pan ministr Cyril Svoboda. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já nechci jít do detailů této zprávy. Důležité je, že se Sněmovna usnesla na základě zprávy veřejného ochránce práv, že vláda se má vyjádřit k jeho podnětům, což vláda učinila. Ze zprávy, kterou máte, jasně vyplývá, že vláda vzala návrh veřejného ochránce práv vážně a na podněty, které byly předloženy, dala jasnou odpověď, že některé otázky již vyřešeny byly, některé otázky vyřešeny budou, a to způsobem, který také vláda naznačila.

Proto nejdu do detailů této zprávy a jenom prosím, aby to, co vláda jako zprávu předložila, bylo vzato na vědomí, protože se k tomu postavila čelem a úkoly a závazky, které z toho vyplynuly, bere jako závazky vážně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj petičního výboru pan poslanec Ladislav Mlčák. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne. Vážený pane premiére, vládo, kolegyně a kolegové, petiční výbor se předloženou materií, to znamená Zprávou vlády o využití doporučení Veřejného ochránce práv na změny právní úpravy, uvedených v Souhrnné zprávě o činnosti Veřejného ochránce práv za rok 2006, dle sněmovního tisku 365, zabýval na svém jednání 15. ledna letošního roku za přítomnosti ministra a předsedy Legislativní rady vlády dr. Cyrila Svobody a veřejného ochránce práv dr. Otakara Motejla. Celkově se jedná v podstatě o 14 doporučení veřejného ochránce práv směrem k legislativě České republiky.

Veřejný ochránce práv ocenil některé dílčí kroky v řešení, jako příkladně v problematice pozemků bez vlastníka, snižování hluku ve venkovním prostředí či výplatě náhrad z garančního fondu obchodníků s cennými papíry atd., na druhé straně tak jako i vláda prostřednictvím pana ministra Svobody, i teď v jeho úvodní řeči, přiznává, a na co poukazoval i veřejný ochránce práv ve zprávě, není v pořádku. A zase příkladně mohu uvést problémy a nedotažení otázek, například v horním zákoně, ve státní správě na úseku znalců a tlumočníků, bydlení osob ohrožených sociálním vyloučením, v otázce vyloučení slovenských občanů z možnosti nabytí státního občanství některými prohlášeními, průtahů v soudním řízení atd.

A v tomto mně osobně právě v této zprávě schází, jak a zejména kdy se vláda, potažmo jednotlivá ministerstva budou těmito otázkami zabývat, kdy budou pojaty do legislativního plánu a kdy o tom bude jednat i Sněmovna Parlamentu České republiky.

O těchto záležitostech se v podstatě vedl i určitý spor v petičním výboru. Při mém návrhu na usnesení k doporučení Poslanecké sněmovny pro vládu České republiky, aby hledala možná řešení v co nejkratší době v legislativních krocích k některým výše uvedeným záležitostem a aby vláda opětovně informovala Poslaneckou sněmovnu, nebylo bohužel přijato doporučení pro Sněmovnu. Při přítomnosti 13 členů petičního výboru bylo 5 pro, 5 proti a 3 se zdrželi. Proto petiční výbor přijal pouze usnesení vzít zprávu na vědomí, což je také předloženo Poslanecké sněmovně v usnesení petičního výboru pod číslem 365/1.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Hlásí se pan poslanec Exner. Já se velice omlouvám, vážený pane Motejle. Samozřejmě, jestli pan poslanec dovolí, dám nejprve slovo vám. Prosím.

 

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, zástupci vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem si dovolil přihlásit se o slovo již v úvodu obecné rozpravy, protože bych chtěl doplnit to, co zaznělo z úst mých předřečníků, tedy pana ministra Svobody a pana zpravodaje.

Já si především velice vážím toho, že Poslanecká sněmovna, projednávající moji výroční zprávu za rok 2006, přijala další usnesení o tom, že by požádala vládu, aby vydala svědectví o tom, zda a jaké poučení si vzala ze závěrů, které jsem v této výroční zprávě učinil. Ta zpráva byla podána, byla předmětem rozboru z mé strany, byla předmětem projednání na petičním výboru. Dá se konstatovat - budu-li o tom uvažovat sportovně - že je to jakási plichta. Plichta potud, že v některých směrech opravdu vláda z mých doporučení vyvodila důsledky. Potom je zde druhá kategorie věcí, ve kterých vláda přislíbila, že důsledky vyvodí. Přitom jsou tam ovšem už určité problémy se skluzem naplnění úkolů v jednotlivých časových předpokladech, jak to konečně do jisté míry chápu, že život může přinést.

Nechci tady těch 14 bodů probírat, protože se obávám, že bychom těžko našli formálně způsob, jak u každého jednotlivého bodu uzavřít poznatky z této zprávy, jakým způsobem by mohla Poslanecká sněmovna rozpracovat v usnesení požadavky vůči vládě, i vzhledem k tomu, že dnes píšeme rok 2008 a zpráva vlastně vycházela ze situace, jak byla uzavřena na konci roku 2006 a jak byla materie projednávána ve výborech v roce 2007. Nicméně jsem rozhodnut, a doufám, že naleznu pochopení, že se spokojím s tím, že Poslanecká sněmovna vezme tu zprávu vlády České republiky na vědomí, a že uvítám možnost, abych celkově situaci vyhodnotil z pohledu uplynulého roku 2007 ve výroční zprávě, kterou připravuji a kterou Poslanecké sněmovně do 31. března letošního roku jsem povinen předložit, abych si tam dovolil tedy rekapitulovat situaci, uplatnit nové podněty a nové návrhy.

Předpokládám, že bude v možnostech Poslanecké sněmovny, aby podobně jako v případě předchozí zprávy za rok 2006 přijala podobné usnesení ve vztahu ke zprávě, kterou připravím za rok 2007, protože jsem přesvědčen o tom, že takovéto transparentní oslovení jednotlivých legislativních subjektů a jakási vybídka k tomu, aby se těmi problémy skutečně vláda zabývala, nebo jednotlivé resorty, prospěje té věci, kterou sleduji i já, stejně jako nepochybně vláda i vy, tj. aby se ve věcech veřejných konalo to, co je potřeba, aby pořádek a spokojenost občanů byly garantovány i příslušnými zákonnými předpisy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní se slova ujme pan poslanec Exner. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, když jsme jednali o instituci ombudsmana, mnozí její oponenti ukazovali na to, že bude stát spoustu peněz, a když se nakonec dosáhlo shody o tom, že se tato instituce zřídí, tak Parlament zároveň přijal takový morální závazek, že bude dbát na to, aby tato instituce byla efektivní. Já se domnívám, že ve smyslu tohoto postupu je potřeba vyjádřit podporu tomu, co ombudsman navrhuje, pokud je to oprávněné, více než vzetím na vědomí toho, co vláda nám poslala jako reakci na návrhy ombudsmana z předchozích období.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP