(15.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Přeje si ještě někdo zapojit do rozpravy? Není tomu tak. Já tedy rozpravu končím.

Pan zpravodaj a pan navrhovatel mají možnost závěrečného slova. Pane senátore, dozajista ji využijete. Prosím, řečniště je vaše.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Dámy a pánové, mrzí mě, že se mi nepodařilo vás přitáhnout k tisku, který projednáváte, a vše se točilo kolem úplně jiného tisku, který neprojednáváme.

Opakuji znovu, a pan poslanec Šustr to zde řekl velmi pěkně, že jak bude obec uklízet a jak se na tom dohodne, kolik do toho dá, je jenom věcí obce. Ostatně zkuste definovat, co to je úklid. Občané většinou říkají, že není uklizeno. Když zafouká vítr, tak je skoro každé město neuklizené, protože rozfouká listí. Ono to opravdu není jenom o sněhu. Zkuste jezdit s hrablem po chodníku, který je celý hrbatý, občas se vám stane, že zarazíte a hrablo vám vlítne do toho, protože tam byla díra nebo od vodovodu poklop. Ale opravdu to o uklízení není, natož o uklízení sněhu.

Já musím také nahlásit střet zájmu. Jsem totiž náhodou také primátor. Jestli si opravdu někdo z vás myslí, že bych tady hlásal něco, co je proti obcím, když do každého zákona se snažím propasírovat, že přenesenou působnost hradí stát, protože tam jsou ty peníze, které chybějí na uklízení, protože stát přenese na obce další a další povinnosti, některé obce se z toho dokonce radují, protože starostové mají pocit, že jsou mocnější, ale peníze jim na to nedává. Tam jsou jedny ty peníze. Pokud jde o Prahu, ta když zvýší daň z nemovitosti pětkrát, tak jí ještě z uklízení zbude. O tom je ta daň. Ta se má jmenovat komunální a má sloužit právě k tomu.

Já musím trochu filozofovat o tom, jak vůbec a proč vznikly obce. Ony nevznikly proto, jak se někdo mylně domnívá, aby vykonávaly přenesenou působnost. Ony vznikly proto, že bylo velmi nepraktické, aby si každý občan budoval chodník, aby si každý občan kupoval popelnici, aby si každý občan postavil sloup veřejného osvětlení. Že vás nenapadne, že by majitelé mohli také vyměňovat žárovky, protože když vypadne žárovka, může někdo upadnout?

Mě dojal příběh, který zde říkal pan poslanec Martínek, jak je to na té Moravě. Myslíte si, že se najde opilec, který jde ze sklípku, upadne, tak že bude žalovat souseda za to, že upadl na jeho chodníku? Ten bude rád, že nikdo neví o tom, že se opil, a půjde domů. Dnes tomu ale tak není. Když si někdo sežene dva svědky, tak tu babičku přivede do velkých problémů, protože budou tvrdit, že právě na tom jejím neuklizeném chodníku upadla.

To, co říkal pan profesor Jičínský, že vláda - to přece znáte. Na vládu se odvoláváme vždycky, když se nám nechce přijmout nějaký poslanecký návrh. Když vezmu program této schůze Sněmovny, opravdu u všech zákonů, které jsou teď předloženy k projednání, budete říkat, že by je měla předložit vláda? I ty poslanecké? Tam se kupodivu o čistotě legislativního procesu - a jsou to často návrhy, které jsou napsány den předtím, než jsou projednávány, a přesto se projednávají. Takže já bych se na vládu nevymlouval.

Znovu opakuji, co je v zákoně. V tom o úklidu není ani jedno jediné slovo. Tam je o tom, že za nemovitost odpovídá její vlastník. To, jak to udělá - mimochodem, když zde mluvíte o tom, já vám připomenu, že pokud Pražské technické služby čistí chodník před Sněmovnou, mrhají veřejnými prostředky, protože za chodník odpovídá Sněmovna jako vlastník.

Představte si situaci - jede multikára, obecní domeček, soukromý domeček, obecní, soukromý. Ona musí zvednou pluh u každého soukromého, jinak může být obec obviněna, že plýtvá veřejnými prostředky za někoho, kdo si měl uklízet sám. To jenom pro ty, kteří se tím hlouběji nezabývají, aby si uvědomili, jaké jsou kolem toho obrovské paradoxy. Tam totiž nemá podle tohoto zákona co uklízet, tam odpovídá vlastník nemovitosti. Určitě nikoho nenapadne, když pojede tou ulicí, on ani často nevědí, čí ten barák je, takže barák sjede.

Kromě toho obce mají úžasnou výhodu proti občanům. Ony mohou na méně užívané chodníky dát v zimě tabulku "Tato cesta se v zimě neudržuje". Běžně to dělají, protože skutečně nikdo nemůže chtít na obcích, aby při sněhové kalamitě Praha uklidila celé město. To je logické a nikoho to nepřekvapí. Občané zase nemohou chtít, že bude vždy černý asfalt, a oni budou moci chodit v lodičkách nebo krátkých kalhotách. Prostě nebudou. U aut se také nikdo neptá, a víte, jaký je problém se zimními gumami. Když je náledí, tak přizpůsobíme jízdu stavu vozovky, zrovna tak chůzi přizpůsobíme stavu chodníku, protože tam stačí jeden zmrazek a můžete upadnout, a chodník může být stokrát uklizený. To by musel být vytápěný. Na to by se prostředky sháněly už velmi těžko.

Moc bych prosil, abyste se skutečně věnovali tisku, který zde máme, který neříká nic jiného, než že odpovědný za nemovitost je její vlastník, což mi připadá úplně přirozené, a Legislativní radu vlády na to nepotřebujeme.

Jak to obce udělají, to řekl přesně pan poslanec Šustr. Jak se s občany dohodnou, jak čistě budou mít, zvednou daň dvakrát, třikrát, čtyřikrát, podle toho, jak budou občané chtít mít čisto. Vždyť je to zcela logické. Vždyť ve státech se o tom vedou referenda. Možná že skutečně otázka, jestli v březnu má smysl, aby technické služby vyjížděly. Někdy napadne třicet centimetrů a vydrží šest hodin, po šesti hodinách roztají, a my věnujeme miliony na to, abychom je uklízeli.

To, co říkal pan poslanec Škromach, to je samozřejmě velká příležitost zejména na silničních přechodech, na stanicích autobusů, aby nezaměstnaní měli tu příležitost a mohli si vydělat a mohli to uklidit. Tady zabíjíme dvě mouchy jednou ranou. Pořád pláčeme, že se dávky dávají neoprávněně. Tady je možnost opravdu legálně si vydělat. Nejde vůbec jenom o sníh. Je to listí. Města, která mají hodně zeleně, by mohla plakat, kdo má tu zeleň uklízet.

Moc vás prosím: Jestli chcete občanům nařídit, aby uklízeli, tak jim to nařiďte, ale tento zákon o tom není. Musíte to udělat jiným zákonem.

Ještě jednou vám děkuji za podporu. Doufám, že pan poslanec Rath se k tomu vyslovil pozitivně, protože rychle pochopil, že toto není politický zákon, že to nebude mít na jeho politické nepřátele žádný negativní vliv.

Děkuji za pozornost. (Sporadický potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane senátore. Pane zpravodaji, pokuste se shrnout naši rozpravu.

 

Poslanec Miloslav Kala: To se mi zcela jistě nepovede, paní místopředsedkyně. Já bych pouze shrnul to, že zazněl návrh na zamítnutí. Vzhledem k tomu, že si netroufnu tipovat, jak dopadne výsledek tohoto hlasování, dovolím si rozšířit případné přikázání nejen na hospodářský výbor, ale i na výbor pro veřejnou správu, kam podle mého názoru tato diskuse patří.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám velice děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme se tedy zabývat návrhem na zamítnutí této předlohy. Ještě se pokusím přivolat naše kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Zahájím hlasování s pořadovým číslem 168, ve kterém se vás tážu, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 150 poslankyň a poslanců pro návrh 57, proti 57. Návrh nebyl schválen.

 

Budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru, pan zpravodaj poté výboru pro veřejnou správu. Má ještě někdo z vás další návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 169, ve kterém rozhodneme o přikázání výboru hospodářskému. Kdo je prosím pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro návrh 122, proti 6. Návrh byl schválen.

 

Nyní zahajuji hlasování s pořadovým číslem 170, ve kterém rozhodneme o přikázání výboru pro veřejnou správu. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 154 poslankyň a poslanců pro 130, proti 4. I tento návrh byl schválen.

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru hospodářskému a výboru pro veřejnou správu.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji milému panu senátorovi Kuberovi.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Děkuji, dámy a pánové. Jsem rád, že jste hlasovali podle vědomí a svědomí, ne podle toho, co jste četli v novinách. Děkuji. (Smích v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP