(15.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

A nyní budeme pokračovat bodem číslo

 

126.
Vládní návrh zákona o přijetí úvěrů Českou republikou od Evropské investiční banky
na financování národních podílů u projektů spolufinancovaných z Operačního
programu doprava v programovém období 2007 až 2013
/sněmovní tisk 399/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr dopravy Aleš Řebíček. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, již při prvém čtení jsme poměrně dost diskutovali. Já bych chtěl ještě jednou poděkovat za rychlost projednání a myslím si, že vše již bylo řečeno. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 399/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Lubomír Suk. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, má úloha bude poměrně jednoduchá. Hospodářský výbor na svém zasedání dne 31. ledna 2008 předmětný sněmovní tisk 399 projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit tisk 399 ve znění předloženého vládního návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které nemám zatím žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, končím i rozpravu podrobnou. Tážu se, jestli pan ministr nebo pan zpravodaj chce závěrečné slovo. Nechtějí. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu, končím bod číslo 126.

 

A nyní se budeme zabývat bodem číslo

 

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na učinění výhrady ČR k Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě (COTIF)
/sněmovní tisk 376/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr dopravy Aleš Řebíček. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil tento materiál, kde je požadavkem Evropské komise odstranit nesoulad mezi právní úpravou úmluvy COTIF a požadavky práva Evropského společenství.

Úmluva o mezinárodní železniční přepravě sdružuje smluvní státy, členské státy, do Mezivládní organizace pro mezinárodní železniční přepravu. V současné době je to již 42 států - nejen evropských, ale i severoafrických a dalších. Zde se jedná o tzv. prezidentskou úmluvu.

Protože úmluva COTIF 1999 dlouho nevstoupila v platnost, jejíž podmínkou byla nutnost ratifikace nejméně 27 státy, což se stalo až v prvním čtvrtletí roku 2006, došlo k synchronizační mezeře, kdy zatím Evropské společenství v období 1999 až 2002 vyvíjelo v komunitární legislativě další regulační opatření týkající se techniky a bezpečnosti. Některé přípojky úmluvy COTIF tak upravují záležitosti, které jsou rovněž upraveny právem ES. Podle názoru EK není právní úprava úmluvy COTIF zcela kompatibilní s požadavky práva Evropského společenství. Jedná se zejména o problematiku schvalování železničních vozidel a součástí infrastruktury pro účely uvedení do provozu a technické požadavky na železniční vozidla.

Za této situace se Evropská komise obrátila na všechny členské státy Společenství s požadavkem na vydání prohlášení o neaplikovatelnosti některých přípojků. Tento požadavek Evropská komise odůvodnila skutečností, že se dosud nepodařilo dojednat podmínky přístupu ES do OTIF, což je Mezivládní organizace pro mezinárodní železniční přepravu, jak jsem říkal, jejíž součástí by byla derogační klauzule zaručující aplikační přednost komunitárního práva v případě jeho střetu s úpravou úmluvy COTIF. Evropská komise přitom jasně konstatovala, že pokud členský stát danou výhradu nevydá, zahájí vůči němu řízení o porušení závazků vyplývajících ze Smlouvy o ES.

Evropská komise navrhla text prohlášení, které je součástí návrhu usnesení v české i francouzské verzi. Přijetí tohoto usnesení nevyvolá žádné finanční ani jiné nároky.

Problematika kompatibility obou právních režimů se řeší ve společných pracovních týmech Evropské komise a OTIF s cílem dosáhnout stavu, kdy Evropské společenství nebude mít překážek pro vstup do OTIF, což je zároveň časový okamžik pro ukončení platnosti této výhrady. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Milan Šimonovský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výhrada, kterou ČR vznesla proti úmluvě COTIF, je, jak už řekl pan ministr, výhradou, která je závazná pro všechny členské státy EU a Evropská unie si vlastně tím vytváří pozici pro vyjednávání s OTIF, což je Mezinárodní organizace pro mezinárodní železniční dopravu, aby formulace, která je v evropském právu, byla přijata také do těchto mezinárodních úmluv. Není to výhrada nikterak stěžejní, týká se spíše technických parametrů uznávání vozidel a uznávání technických parametrů infrastruktury, a věříme, že budou tato jednání úspěšná.

Já jsem tato jednání absolvoval i jako ještě předchozí ministr a myslím si, že jediné, co tu můžeme vytknout, je, že to trvá velice dlouho, a tím je mezinárodní železniční doprava do určité míry podvázána. Věřím, že tím, že přistoupíme k této výhradě, tak sjednotíme pozici EU a že budou moci jednání s mezinárodní organizací OTIF spět ke zdárnému konci, a věřím také, že tím bude podstatně zlepšena a urychlena mezinárodní přeprava zboží po železnici.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 130 z přítomných 149 poslankyň a poslanců pro návrh 111, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Končím bod 75. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

76.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Novým Zélandem
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu,
která byla podepsána v Praze dne 26. října 2007
/sněmovní tisk 377/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP