(15.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec byl poslední přihlášený do rozpravy. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení, které vzápětí přečtu, je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 184/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 184/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 89, proti 29. Konstatuji, že toto usnesení nebylo přijato.

 

I když vidím paní poslankyni… Jde kontrolovat? Ano. Jde kontrolovat hlasovací listiny. Chvíli počkám s vyhlášením výsledků. (Probíhá kontrola hlasování.)

Ano. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schválené Senátem nepřijali.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 184/3."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 128 z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 140, proti 14.

Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali ve znění, jak bylo postoupeno Senátu, to znamená ve znění Poslanecké sněmovny.

 

Děkuji. Končím bod č. 4 a zahajuji bod č. 71, kterým je

 

71.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Vietnamské socialistické republiky o předávání a přebírání
občanů obou států, podepsaná v Praze dne 12. září 2007
/sněmovní tisk 328/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr vnitra Ivan Langer. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych na úvod pozdravil všechny myslivce a vyjádřil přesvědčení, že pro tuto smlouvu budou hlasovat nejen myslivci, ale i ostatní.

Toto je návrh smlouvy mezi Českou republikou a vládou Vietnamské socialistické republiky, která se zabývá problematikou předávání a přebírání občanů obou dvou států. Dovolte mi, abych velmi stručně jen okomentoval obsah této smlouvy.

Občané Vietnamské socialistické republiky se významným způsobem podílejí jak na legální, tak i na nelegální migraci. Jen pro vaši informaci, počet legálně pobývajících občanů této země na území České republiky za období leden-listopad minulého roku stoupl o 22 % a počet podaných žádostí o udělení víza vzrostl mezi roky 2005 a 2006 dokonce o 46 %. Z tohoto důvodu a i z důvodu, který jsem uvedl, že se tito občané podílejí významnou měrou na nelegální migraci, jsme měli zájem o sjednání této smlouvy, která v některých aspektech je smlouvou standardní, v některých ne zcela standardní, nicméně zájmu České republiky vyhovující.

S ratifikací této smlouvy vyslovil souhlas již Senát na svém zasedání 17. ledna, její schválení podporuje také zahraniční výbor Poslanecké sněmovny, a já tedy věřím, že pro tuto smlouvu budou hlasovat jak psi, tak také lišky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Miloslava Souška, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 328/1. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás seznámit s usnesením zahraničního výboru z 19. schůze konané dne 17. ledna 2008. Po odůvodnění náměstkyně ministra vnitra Lenky Ptáčkové-Melicharové a zpravodajské zprávě poslance Miloslava Souška a po rozpravě zahraniční výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Vietnamské socialistické republiky o předávání a přebírání občanů obou států, podepsané v Praze dne 12. září 2007."

Osobně bych k tomu chtěl podotknout, tak jak jsem již při své první řeči k tomuto tématu říkal, ta smlouva je dobrá. Má některé aspekty, které se mohou zdát na první pohled neprůchodné, ale vychází to právě z toho vztahu pobytu vietnamských občanů v naší republice a jeví se jako dobrý kompromis a jako dobrý základ pro jejich pobyt a pro jejich případné vracení zpátky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Rozpravu končím. Tážu se na případná závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Asi nechtějí vystoupit, jinak by se jiným způsobem domáhali vystoupení.

Přikročíme k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem. Já vás všechny odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Nyní zahájím hlasování. Kdo s usnesením zahraničního výboru souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 129 z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 138, proti nikdo.

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím bod č. 71.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP