(14.30 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Já maximálně zkrátím svoje vystoupení, protože vnímám z atmosféry, že toto není zcela největší problém Sněmovny v těchto okamžicích, nicméně dovolím si zdůraznit, že před námi je velmi závažné rozhodnutí, velmi závažné rozhodnutí -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, já vás přeruším a poprosím paní poslankyně a pány poslance, aby se utišili. Můžete pokračovat.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič - a to vyjádřit buď souhlas se senátním zněním, a tím pádem dát zapravdu těm, kteří chtějí zachovat současný stav věcí ve vztahu k výcviku psů při norování, to znamená, že je respektován mezinárodní závazek České republiky, který, ač není takto explicitně napsán, je vykládán tak, že se zvíře nesmí cvičit na jiném zvířeti. Jinými slovy, že při výcviku norování je technickým prostředkem oddělen pes od toho zvířete, na kterém je cvičen, to je liška. Ten opačný názor, který zaujala Sněmovna v předchozím hlasování, má také svoji legitimitu a říká, že pokud chce myslivec používat psa při lovu, což je naprosto legitimní a zákonná činnost, která navíc má velmi hluboký význam nejen tradiční, ale i z hlediska regulace stavu zvěře, ekologický apod., tak ten pes musí být řádně vycvičen, protože pokud není řádně vycvičen, samotný lov se potom může stát de facto týráním tohoto zvířete, to znamená psa.

I když před těmi ostatními věcmi, kterými se Sněmovna zabývá, zdá se toto být relativně marginálním problémem, nějaké rozhodnutí teď v tuto chvíli budeme muset přijmout. A já s plným vědomím toho, že nebude tento názor úplně zcela kladně tady přijat mezi těmi, kdo hájí ten myslivecký stav, doporučuji přijmout senátní verzi zákona, jinými slovy verzi s pozměňovacím návrhem předneseným Senátem.

Další návrh, který Senát do našeho zákona přidává, spočívá v tom, že se zavádí povinnost ze strany státu hradit obcím účelně vynaložené náklady při zajištění zvířete, které bylo převezeno do záchranné stanice nebo do útulku po provedení nějakého policejního zákroku, zapečetění bytu, zatčení osoby či něco podobného. Přestože, a to říkám spíše pro záznam, je tento návrh velmi nesystémový a zavádí princip úhrady nákladů, které nejsou dopředu zcela přesně vyčíslitelné a kdy ten mechanismus proplácení takovýchto nákladů nemá dopředu přesně stanovená pravidla, říkám za předkladatele, že jsme schopni se s touto záležitostí vypořádat a že věřím, že nepůjde o nějaké enormní náklady a zátěž pro státní správu a že chápu ten princip, na jehož základě byl tento pozměňovací návrh v Senátu odhlasován.

Takže suma sumárum, vážená Sněmovno, dovolte, abych vám tímto doporučil vyslovit se zákonem souhlas ve znění schváleném Senátem. Současně si dovoluji na vás apelovat. V případě, že nedojde ke schválení té verze schválené Senátem, prosím opět na druhou stranu ty, kteří mají určitý problém s tím paragrafem o norování, když to takto zkráceně řeknu, aby dokázali tolerovat to, že tato věc je skutečně záležitostí spíše výkladovou a ne zcela jednoznačnou, a aby ten zákon v případě, že nebude schválena senátní verze, podpořili ve znění sněmovním v tom následujícím hlasování.

Vím, že tento můj apel může vyznívat divně a obojace, nicméně chci zdůraznit, že novelizace zákona na ochranu zvířat proti týrání je nesmírně důležitou normou, která na jedné straně aplikuje evropské právo především v oblasti dopravy zvířat, za druhé, že je to norma, která upřesňuje postavení Ústřední komise pro ochranu zvířat ve vztahu ke správnímu řádu, a tím pádem dává takříkajíc do pořádku veškerá rozhodnutí, která tato komise vydává. A za třetí, a to bych chtěl říci, za tímto zákonem je nezměrný počet hodin práce lidí jak na Ministerstvu zemědělství, tak zde v parlamentu, v Poslanecké sněmovně. Kdyby tento zákon měl být zcela odmítnut, ať už ve znění Poslanecké sněmovny nebo senátním, jenom kvůli problému s norováním, musím říci, že by to prostě byla nesmírná škoda a byl by to do jisté míry i výsměch těm, kteří se na jeho přípravě podíleli a kteří odpracovali nesmírný objem práce.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji vám, pane ministře. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Karel Kratochvíle? Ano, chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já bych se k tomuto senátnímu návrhu zákona chtěl vyjádřit asi ve dvou smyslech. Jednak v tom smyslu, že zemědělský výbor se nezabýval senátním návrhem zákona, tudíž za zemědělský výbor vám stanovisko nepředložím, nicméně za sebe bych vám chtěl osvětlit některé věci, které tady už nadnesl pan ministr zemědělství Gandalovič. (Poslanci sále hlučí.)

Jednak se jedná, jak jste slyšeli, o tzv. vypuštění výcviku loveckého psa na škodnou zvěř. My si musíme vysvětlit, jak tady bylo řečeno, norování škodné zvěře, kdy vlastně liška je zvíře, které přenáší antropozoonózy, to znamená nemoci přenosné na člověka. Dále -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším a poprosím paní poslankyni Orgoníkovou, aby se zdržela hlasitých projevů. Děkuji, pokračujte.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Dále si musíme připustit to, že od té doby, co byl zakázán výcvik norování, nám vlastně ubylo i norování a zvětšil se počet lišek statisticky. Dále si musíme uvědomit to, že když pustíme nevycvičeného psa do nory, většinou to bývá trápení toho psa, ne té lišky, a úkol psa je, ne že by měl pokousat lišku, jak se všichni domnívají, ale aby tu lišku vyštěkal a myslivec ji mohl ulovit. Tak to jsou hlavní takové zásady, které jsem k tomu chtěl vyjádřit.

Další v tom bodu 2, kdy senátní návrh upravuje, že účelně vynaložené náklady spojené s činností hradí stát. Podle mě by to měly hradit obce a slouží na to rozpočtové určení daní. A pokud by to měl hradit stát, informoval jsem se ještě včera na Ministerstvu zemědělství, vůbec nemáme přehled, o jakou částku se jedná, natož abychom ji měli zahrnutou v nějakém rozpočtu. Podle mých neoficiálních informací, neověřených, musím říct, že třeba jen v Českých Budějovicích v loňském roce to byly 2 mil., takže se nejedná o malé částky.

Proto bych se přikláněl, až budeme rozhodovat, k tomu, abychom schválili poslaneckou verzi tohoto zákona. Na závěr bych chtěl konstatovat, že - jak tvrdil i pan ministr zemědělství Gandalovič - na tomto zákoně bylo odpracováno mnoho hodin, proto bych rád, aby aspoň jedna, buď senátní, nebo poslanecká verze byla přijata. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP