Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
1. února 2008 v 9.05 hodin

Přítomno: 164 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je 9.05 hodin, zahajuji čtvrtý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, tak jako to již učinili páni poslanci Tejc, který má náhradní kartu č. 1, a pan poslanec Rafaj, který má náhradní kartu č. 5.

Na úvod vám sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a členové vlády: Jan Bauer - rodinné důvody, Jiří Čepelka - nemoc, Červenka Petr - taktéž zdravotní důvody, Hojda Pavel - pracovní důvody, Radim Chytka - nemoc, Snítilý Evžen, Černý Alexander - zdravotní důvody. Ministr Václav Jehlička, ministr Tomáš Julínek, ministr Ivan Langer a ministr Petr Nečas z důvodů pracovních, z důvodu nemoci a z důvodu zahraniční cesty.

Pan poslanec Fiala má náhradní kartu č. 6.

Na dnešní jednání jsme si pevně zařadili body v tomto pořadí: 7, 9, 43, 44, 46, 47, 11, 63, 110, 19 a 48.

 

Můžeme tedy zahájit projednávání prvního z těchto bodů, kterým je bod

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti
za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 56/2001 Sb.,
o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona
č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti
z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 250/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dobré ráno. Dovolte, abych stručně uvedl druhé čtení zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

Dovolte prosím, abych jen stručně připomněl, že motivem tohoto návrhu je další harmonizace právních předpisů členských států týkající se tohoto pojištění a zjednodušení a zlepšení podmínek k získání pojistné ochrany. Z hlavních navrhovaných změn bych připomenul zejména navýšení minimálního limitu pojistného ze současných 18 na 35 milionů bez ohledu na počet poškozených a rozšíření plnění garančního fondu v případě škod způsobených nezjištěnými vozidly. Rovněž návrh podle mého názoru správně - a ještě jednou prosím o podporu této změny - výrazně navyšuje pokuty v případě nesplnění povinností stanovených zákonem, přičemž je stanovena jak spodní tak horní hranice těchto pokut.

Děkuji poslancům rozpočtového výboru, který projednal tento návrh, byť bez přijetí usnesení. Zaznamenal jsem pozměňující návrhy, které ve veřejné debatě zazněly. Dovoluji si požádat, abychom se na pozměňující návrhy, které padnou, dívali z toho úhlu, zda mohou zvýšit počet vozidel, která uniknou zákonným povinnostem, anebo naopak půjdou trendem snížení tohoto teoretického počtu vozidel, které uniknou zákonu. Samozřejmě logicky si přeji to druhé. Děkuji za diskusi, která probíhala a jsem připraven odpovídat na vaše otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, jak jste již uvedl, který přijal zprávu o projednání. Tato zpráva byla rozdána jako sněmovní tisk 250/Z. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Milan Urban. Pane poslanče Urbane, prosím ujměte se své role zpravodaje.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, rozpočtový výbor projednal vládní návrh zákona. Vedl k tomuto zákonu poměrně rozsáhlou rozpravu. Po této rozpravě bohužel nebo bohudík nepřijal žádné usnesení. Tedy to je vše, co se týká zpravodajské zprávy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Oznamuji, že pan poslanec Petruška disponuje náhradní kartou č. 11.

Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Pokud se dívám pozorně, tak ani z místa se do obecné rozpravy zapojit nechce nikdo. Končím tedy rozpravu obecnou a zahajuji podrobnou rozpravu, do které se nejprve přihlásil pan poslanec Miloš Patera, poté pan poslanec Pavel Hrnčíř, pan poslanec Kladívko.

Pane poslanče Patero, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP