(17.40 hodin)

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Pane poslanče, já jsem opravdu rád, že kladete velmi sofistikované a správné dotazy. Je dobře, že otázku vězeňství na půdě Parlamentu otevíráme.

Chci konstatovat, že pan ředitel Vězeňské služby dostal ode mě pokyn v rámci možností opravdu maximálně bonifikovat ty příslušníky Vězeňské služby, kteří poskytují v práci nadstandardní výkony. Je to velmi náročná činnost. Daří se nám doposud, a to je důležitá informace, udržet tento bezpečnostní sbor pohromadě, v zásadě nám příslušníci Vězeňské služby neodcházejí. Možná i toto je důkazem toho, že zabezpečení, které mají, které není ideální a mohlo by být samozřejmě mnohem lepší, je alespoň - použiji termín - ucházející. Pan generální ředitel má ode mě pokyn v rámci možného se tomuto problému věnovat. Samozřejmě zeptáte-li se příslušníků, odpovědí vám, že by zabezpečení mohlo být mnohem lepší. Takže konstatuji - děláme v rámci možného maximum, a snad reakcí a objektivním stavem je to, že nám neodcházejí příslušníci Vězeňské služby, až na hlavní město Prahu, a např. poslední zkušenost z věznice ve Světlé, kterou jsem navštívil v pondělí při své misi po justičních orgánech kraje Vysočina, tak na jedno uvolněné místo máme 10 zájemců. Takže zájemci jsou, bohužel není to přímo v Praze, ale v jiných částech republiky, a je to snad důkazem, že být příslušníkem Vězeňské služby je záležitost prestižní a že tedy je o toto povolání zájem.

Nicméně za oba dotazy děkuji. Shodou okolností zítra mám jednání s panem generálním ředitelem a budu chtít pro vás přesnější informace, tak abyste dostal konkrétní fakta a mohl jste s nimi dále při své poslanecké činnosti pracovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. To byla poslední interpelace, kterou jsme dnes měli projednat. Než přeruším naše jednání, tak bych rád řekl, že tedy přerušuji naše jednání do pátku 1. února do 9 hodin a budeme projednávat body 7, 9, 43, 44, 46, 47, 11, 63, 110, 19 a 48, které jsme si pevně zařadili na zítřek, tj. pátek 1. února.

Přerušuji tedy schůzi a přeji vám pěknou dobrou noc.

 

(Jednání skončilo v 17.42 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP