(16.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan ministr odpoví. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Já na poradě ekonomických ministrů na základě úkolů mě daných a na vládě budu navrhovat variantu přes Mikulov.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Kalábková. Je to interpelace na pana ministra Langera ve věci informatiky. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, jednou z vašich vlajkových lodí jakožto ministra zodpovědného za informatiku, je i projekt CzechPoint, s jehož pomocí si občané mohou na různých místech pořídit potvrzené výpisy a opisy z různých evidencí, což je samo o sobě velmi bohulibý a přínosný krok vpřed. Bohužel mám informace o naprosto bezprecedentním způsobu zabezpečení přístupu k informacím v rámci tohoto systému.

Pane ministře, víte, že pro to, abyste mohl pořídit opis či výpis odkudkoliv, třeba i z internetové kavárny, nemusíte znát nic jiného než uživatelské jméno a heslo jednoho z tisíců uživatelů CzechPointu? Pojmy jako osobní certifikát uživatelů, zabezpečené přihlašování s ochranou proti zneužití a další jsou naprostou samozřejmostí nejen v prostředí finančních institucí, ale jsou zcela běžným bezpečnostním standardem u informačních systémů obsahujících méně citlivé a osobní informace o každém občanovi naší země. Víte o tom, že i interní síť vašeho ministerstva je lépe chráněna než CzechPoint? Pane ministře, jak se mohlo stát, že vznikl tak bezpečnostně nedořešený systém? Nebudu zabíhat do technických podrobností, ale přihlášení pouze jménem a heslem bez dalších bezpečnostních prvků naprosto nechrání data proti jejich zneužití.

Ptám se vás tedy, proč nepoužíváme bezpečnostní standardy obvyklé v jiných podobných systémech a jak budete celou tuto nešťastnou situaci řešit. Vy jste osobně i politicky zodpovědný za to, že nemůže docházet k zásadnímu porušení práv občana, jste garantem toho, že data o něm budou vedena v bezpečí a nikdo nepovolaný se k nim nedostane. Doufám, že vnímáte tento problém také tak vážně, jako ho vnímám já a především naši spoluobčané.

Děkuji vám za vaši odpověď již dopředu, protože předpokládám, že víte, jak celá situace bude řešena. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr na tuto interpelací odpoví. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane předsedající, kolegyně, kolegové, děkuji za ten dotaz. Tady musím říct drobné politování v tom smyslu, že kdybych věděl dopředu, jak specifická je to problematika, tak bych byl schopen k tomu zajmout velmi konkrétní stanovisko.

V každém případě informace, o kterých hovoříte, jsou-li pravdivé, jsou nesmírně závažné. Já vám teď z tohoto místa neumím říct, neboť nejsem technik a každý umíme jen něco, jakým způsobem je zajištěn přístup jednotlivých oprávněných osob při vyžadování informací ze základních čtyř registrů, které jsou v tuto chvíli provozovány v rámci CzechPointu, to znamená obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík, katastr nemovitostí a výpis z rejstříku trestů. První tři jsou svým způsobem veřejné. Jinými slovy, tam jakýkoliv přístup, chráněný či nechráněný, není problém. Kouzlo CzechPointu spočívá v tom, že na CzechPointu můžete získat ověřený výpis z těchto registrů, který ho činí tím zajímavým dokumentem v této prvotní fázi existování CzechPointu. V případě rejstříků trestů by to již problém byl, neboť to je neveřejný registr, kde data musí podléhat velmi pečlivému nakládání a ochraně.

Já vám mohu z tohoto místa slíbit, že si okamžitě nechám stáhnout stenozáznam vaší interpelace, nechám prověřit a v příštím týdnu vám tady dám osobně odpověď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně chce doplňující otázku? Ano, chce.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Ani ne tak doplňující otázku jako vyjádření, že beru váženého pana ministra za slovo a budu se těšit na to, jak budeme celou situaci dál řešit, protože se obávám, že případný nezdar by byl ostudou všech nás politiků. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr odpoví tedy písemně příští týden.

Další v pořadí je pan poslanec Břetislav Petr. Není přítomen, ztrácí pořadí. Další v pořadí je pan poslanec Exner a přednese interpelaci na pana ministra Nečase ve věci "bude náprava v supermarketech?". Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Vážený pane nepřítomný ministře, situace v supermarketech je dlouhodobě předmětem veřejných diskusí, článků a různých relací ve sdělovacích prostředcích. Zdá se však, že složitá situace, pokud jde o pracovní poměry, tam trvá. Stížnosti zaměstnanců se týkají například chování nadřízených, přestávek v práci, dopadů fluktuace, která je velmi vysoká, a má tudíž dopad i na zaměstnance, kteří tam pracují, mzdová úroveň při práci o sobotách a nedělích a v noci je nízká. Obchod patří ke třem nejméně placeným odvětvím v naší zemi. Přitom v letošním roce nebyla provedena valorizace minimální mzdy, což se na velkou část zaměstnanců právě supermarketů vztahuje a dále zvyšuje fluktuaci atd. Mám informace, že v řadě supermarketů vedoucí informují zaměstnance o nevhodnosti, případně zákazu zakládat odbory. Je také třeba říci, že inspekční orgány týkající se práce v tomto u řady požadavků nebyly schopny zjednat nápravu.

Prosím vás, abyste mi sdělil, jaké problémy s pracovními poměry v supermarketech Ministerstvo práce a sociálních věcí řešilo a s jakým výsledkem, abyste mi dále sdělil postup, jak trvající stížnosti na tento typ zaměstnavatelů a pracovní podmínky zaměstnanců chcete trvale odstranit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr Nečas je omluven a odpoví vám dle § 111 odst. 7.

S další interpelací vystoupí pan poslanec Klučka na pana ministra Pospíšila ve věci neúčasti na jednání výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane předsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já jsem si nevzal ani ten připravený text na tuto interpelaci, protože ono to možná bude velmi jednoduché.

Pane ministře, já jsem ve vaší věci neúčasti na jednání orgánů Poslanecké sněmovny interpeloval i pana premiéra, který mi sdělil, že v ten den, kdy nebyla zabezpečena účast Ministerstva spravedlnosti při jednání výboru pro bezpečnost, se tu věc dozvěděl a už s vámi záležitost projednal. Já prostě nevím, s jakým výsledkem. Já musím konstatovat, že vy jste se stal takovým malým hrdinou tady v Poslanecké sněmovně, protože to je snad poprvé, kdy ministr nezajistil účast předkladatele při jednání výboru. A ten výbor čekal na předkladatele, čekal půl hodiny. Poté se rozhodl, že přeruší projednávání a že doporučí stažení tohoto bodu z jednání této Sněmovny, což se také stalo.

Pane ministře, já se přiznám, že považuji takové jednání ze neomluvitelné, bezprecedentní, protože to je skutečně pohrdání jednáním orgánu této Poslanecké sněmovny. Jak se může taková věc vůbec přihodit? Jak se může toto stát? Vždyť to byl váš vládní návrh, vládní návrh této koaliční vlády, a vy jste nezajistil předkladatele. Prosím pěkně, zkuste této Sněmovně tuto věc vysvětlit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr na tuto interpelaci odpoví. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych stručně reagoval ve vymezeném čase na tuto interpelaci. Ostatně už zde na ni reagoval pan premiér, takže tu informaci pouze doplním.

Já nechci v žádném případě se tady v tuto chvíli vymlouvat z toho, že Ministerstvo spravedlnosti nemělo svého zástupce na jednání v 9 onoho osudného dne 17. ledna. Já jsem ten den zastupoval zájmy ministerstva v Senátu. Nemohl jsem se účastnit. Pověřil jsem příslušného náměstka, který bohužel přijel na jednání o hodinu později.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP