(15.50 hodin)
(pokračuje Topolánek)

To znamená něco jiného je ambice, politické proklamace a něco jiného je mravenčí práce, která je za tím. Já dávám garanci v tom smyslu, že budeme připraveni, že budeme schopni a ukážeme, že jsme schopni organizovat život EU v takovém rozsahu, v jakém je potřeba, a stojí nám v cestě pouze dva problémy, a to je úspěšná ratifikace Lisabonské dohody, což je váš problém, milí poslanci a senátoři, takto řečeno, a je to problém, který přinášíme a který je problémem např. pro moji stranu, abychom mohli vést příslušnou komisi, měli bychom do té doby ratifikovat příslušné ustanovení Mezinárodního soudního tribunálu. To jsou dva institucionální problémy, které nám brání v tom, abych vyslovil absolutní jistotu, že budeme úspěšní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Miroslava Váňu, který je na řadě se svou interpelací ve věci vládní etiky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, vaše ODS se stala vítěznou stranou díky tomu, že lidé uvěřili vašemu volebnímu programu, který jste vy a vaše ODS povýšili na smlouvu s voliči. Lidé vaší ODS uvěřili, že zkrátka tato smlouva bude vámi splněna do puntíku a do písmene. Oni vycházeli z toho, že vy a vaše ODS jste slušní lidé a že smlouvy se mají plnit. V rámci volebních slibů vaše ODS lidem slíbila, že všem sníží daně, že všem porostou příjmy, že zdražení bude pouze jenom malé, kosmetické povahy. Vaše ODS slíbila, že důchodcům přidá tisíc korun měsíčně k důchodům, že nezavede školné, že zkvalitní lékařskou péči.

Vážený pane premiére, už na sklonku minulého roku lidé však pochopili, že sliby jsou chyby a že z vašich volebních slibů jim zůstanou pouze toliko oči pro pláč. Manažeři ČEZu v lednu letošního roku zjistili, že do svých kapes vaše ODS jim posílá o 300 mil. víc v podobě daňových škrtů, poněvadž jim razantně tato reforma přilepšila v důsledku snížení daní. Maminkám také vaše ODS posílá do kapes, ale už jenom 350 korun za měsíc, ale za to luxuje jejich peněženky, kde platí za stejnou životní úroveň o 4,5 až 5 tis. korun víc v důsledku komplexního totálního zdražení. Důchodcům vaše ODS nepřidává tisíc korun, ale pouze hanebných 350 korun za měsíc, což je výsměch všem důchodcům. Maminkám vaše ODS naopak snižuje porodné, snižuje rodičovský příspěvek, snižuje přídavky na děti.

Vážený pane premiére, a tak celý národ už dnes chápe, že celá vaše reforma pomáhá pouze pěti procentům dnes beztak už těch nejbohatších, ale to jejich zbohatnutí bezpracné (upozornění na čas), rychlé musí zaplatit zbytek národa - 95 procent. Vážně se vám tato situace líbí, pane premiére?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, můžete reagovat.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Je nějaký iniciativní, poslanec Váňa, dneska tedy opravdu brilantní výkon!

Ti beztak už nejbohatší v žádné zemi většinou daně neplatí, protože je platí buď v jiné zemi a najdou tisíc způsobů, jak je neplatit. Těm daňové změny určeny většinou nejsou. Ti beztak už nejbohatší právě začínají platit daně tehdy, když je pro ně přijatelné je platit, jinak je neplatí vůbec. To je zkušenost z celé řady zemí, které takovou daňovou operaci, jako jsme udělali my, provedli. Možná ještě razantnější, protože my přece jenom jsme byli mírumilovní.

Není pravda, že neplníme volební program. Naši voliči nás zvolili mj. proto, že jsme jim říkali, že je třeba ozdravit veřejné finance, že je třeba realizovat důchodovou reformu, že je třeba provést změny ve zdravotnictví, že je třeba zpřísnit sociální systém pro ty, kteří pracovat nechtějí a mohou, že je třeba investovat více do vzdělání, a to hlavně privátních peněz. Pro toto všecko a pro mnoho dalších věcí nás lidé volili.

Ve vašem vystoupení je celá řada mýtů a já jsem si jist, že až budeme účtovat před volbami v roce 2010, tak daňové změny přinesou lidem vyšší příjmy, žádné zdražení nebude realizováno, protože už dnes, jestli to nevíte, jsou potraviny vzhledem k reálným příjmům a k průměrné mzdě této republiky o polovinu levnější jak v roce 1996. Já bych chtěl, abyste v tomto byl korektní.

Oněch zmiňovaných tisíc korun pro důchodce bylo slíbeno v případě, že budeme realizovat celou daňovou reformu ODS, tj. změnu DPH z 5 na 15 %. Protože pro důchodce speciálně v jejich spotřebním koši převládající komodity jsou léky a potraviny, tak tato změna u komodit, které se nacházejí dnes ve snížené sazbě, na 15 % by si zasloužila jednorázové zvýšení o tisíc korun. K tomu ale, pane poslanče, nedošlo. Přesto, pokud nebudu brát pouze rok, který jste zmínil, od našeho nástupu se důchody téměř o tisíc korun již zvýšily.

Já bych chtěl říct, že rozumím vaší opoziční roli a té permanentní kritice, ale pokuste se využít aspoň těch statistik, které jsou k dispozici, nebo si počkat na ty, které odrazí reformní kroky, které jsme již realizovali. Potom bych bral diskusi jako korektní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Váňu, aby doplnil svou interpelaci.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, věřte prosím upřímně, že já rozumím vaší rétorice, já ale nelétám ve vzduchoprázdnu, jezdím v tramvaji, v metru, pohybuji se mezi lidmi, dost často jsem na venkově mezi lidmi, kteří nemají ani průměrnou mzdu. Ti nesdílí to vaše nadšení! Ti nemají tu vaši radost! Ti nemají ten váš elán! Ti jako by někde ustrnuli! Prostě oni to cítí jinak. Oni ve své peněžence nemají díky této reformě navíc 22 tisíc! Oni tam mají prázdno!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra ještě o doplnění.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já nechci zlehčovat situaci lidí, kteří opravdu mají v peněžence průvan a kteří se k tomu dostali ne vlastní vinou. To jsou lidé, kteří jsou hodni samozřejmě pozornosti jakékoliv vlády, a já vás ubezpečuji, že veškerá opatření, která děláme, jsou speciálně na tyto potřebné, ať už jsou to ti, kteří se o sebe starat nemohou, jako tělesně postižení, děti nebo senioři, nebo samozřejmě lidé v jakékoliv nouzi, tak o ty postaráno v našich návrzích je. To, že se máme podívat ostřížím zrakem na černé pasažéry systému, s tím souhlasíte snad i vy!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Petra Wolfa, který má, pokud se nemýlím, vylosovanou další interpelaci a je ještě v časovém limitu, takže ji bude moci ještě přednést. Ale už to bude poslední interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážený pane premiére, v lékařských kruzích jsem se doslechl o tom, že pan ministr Julínek zrušil pražské infekční sanitky. Chtěl bych se zeptat, zda je pravda, že to tak tedy učinil, jestli jste o tom byl informován. Budou tyto sanitky převedeny na soukromé firmy? V případě, že ano, jak zajistíte, aby splnily všechna kritéria?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Milý pane poslanče Petře Wolfe, to je přesně případ, kdy samozřejmě na to já umím odpovědět akorát: já o tom nic nevím! Kdybychom věděli aspoň hodinu dopředu, čeho se vaše interpelace bude týkat, já mám připraveno: restrukturalizace státních zdravotnických zařízení na území hlavního města Prahy a tam jsem to nenašel, mám připraveny poplatky, kdybychom se o nich chtěli bavit, ale o infekčních sanitkách nevím vůbec nic. Slibuji, že se zeptám a řádným způsobem odpovím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Wolf ještě může využít svůj čas.

 

Poslanec Petr Wolf: Jenom - proběhlo to částečně v tisku. To jsem chtěl vědět, zda vám to řekli. (Premiér Topolánek: Nevím, omlouvám se.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Svobodu, jestli ještě stihne… (Je 15.59 hod.) Minuta. Možná, že to bude stejně rychlé jako tato. (Poslanec Svoboda: Nebude.) To nebude. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP