(15.40 hodin)

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, prakticky za rok by měl proběhnout summit států EU na území České republiky. Příprava předsednictví je nesmírně složitá, vyžaduje značné náklady, nesmírné diplomatické úsilí, dokonalou prezentaci jak v domácích, tak zahraničních médiích. Bez této medializace a propagace cílů, které chce předsedající země dosáhnout, není možné zajistit, aby některé z prioritních témat mohlo být přijato. To nejsou mé myšlenky, to řekla Angela Merkelová.

Co bylo v této záležitosti doposud učiněno? Proč v prioritních tématech, v oblastech, které navrhl místopředseda vlády pro evropské záležitosti, jsou úplně pominuty okolnosti, které vyplynou z ratifikace reformní smlouvy, jako jsou institucionální změny, jejich technická realizace, změna agendy, příprava ustanovení nové Evropské komise apod.? V době zpracování se snad nevědělo, že se připravuje reformní smlouva? Jakou závaznost má tento dokument, který doposud nedostali poslanci a nebyla zahájena diskuse s opozicí o tématech? Kdy chcete tento proces zahájit? Nemáte dojem, že podnět k debatě s opozicí by měl vycházet od vás? Předpokládáte snad, pane premiére, že sociální demokracie vám dá bianko šek? Tomu snad nevěříte ani ve snu.

Rámcová smlouva byla podepsána v měsíci prosinci, doposud jsme neobdrželi její text. Kdy nám bude předložena? Kdy začne diskuse o této smlouvě ve Sněmovně bez ohledu na to, že ji má posoudit Ústavní soud? Tážu se, kdy zahájíte debatu v rámci Sněmovny. Není záměr posoudit reformní smlouvu Ústavním soudem nereálný z časového hlediska? Co když Ústavní soud zjistí, že je v některých článcích rozpor s ústavou? Odmítneme reformní smlouvu, nebo budeme upravovat ústavu? V druhém případě nebudeme schopni odsouhlasit reformní smlouvu do konce roku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Myslím, že podstata byla sdělena, takže pane premiére, prosím o reakci na tuto interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane poslanče, milý Břeťo, v celé řadě oblastí se mýlíš. Nicméně já ti to odpouštím, protože to třeba nemůžeš vědět a je třeba to uvést na pravou míru.

Priority českého předsednictví, které jsou kogentně tvrdě dány běžnou agendou Evropské unie nebo Evropské rady, mezi naše specifické české priority neuvádíme. Proto tam neuvádíme, že se během našeho předsednictví, což je logické, budou konat volby do Evropského parlamentu, proto tam neuvádíme, že bude ukončována lisabonská agenda, vyhodnocována Haagská úmluva, proto tam neuvádíme summit Evropská unie - Spojené státy americké, proto tam neuvádíme, i když to tam máme uvedeno v té obecné oblasti, že budeme chtít finišovat negociace s Chorvatskem v přístupových rozhovorech s touto zemí. Proto tam mimo jiné taky neuvádíme, že budou řešeny institucionální změny, které vyplynou z případné kompletní ratifikace Lisabonské dohody, a to je možná to, na co se ptáš.

V této chvíli já neumím předjímat, jak ten proces dopadne, nicméně je evidentní, že Česká republika nebude ten proces zdržovat, nebo česká vláda, přesněji, protože vláda nemá ten ratifikační proces ve své moci. Vláda tuto dohodu podepsala, já jsem ji ratifikoval v Lisabonu a v lednu - my jsme slíbili, že na konci ledna ji pošleme do Parlamentu, na konci ledna jsme ji do Parlamentu odeslali. Podepisoval jsem ten dokument v minulých dnech, musí být dnes již v podatelně Poslanecké sněmovny. Čili toto jsme splnili.

My jsme při tom vyjednávání udělali maximum pro to, abychom se nemuseli za tu českou pozici stydět, a přejímáme za Lisabonskou dohodu plnou odpovědnost. Odeslali jsme ratifikaci Parlamentu a nyní je na Parlamentu, jak se s touto smlouvou vypořádá. K souhlasu s touto smlouvou bude potřeba třípětinová většina všech poslanců a třípětinová většina přítomných senátorů. Teprve potom bude ratifikační proces u nás ukončen, pokud nedojde - já nevím, z důvodu prosazení, což nepředpokládám, v obou komorách Parlamentu - k referendu. Já to nepředpokládám a ani nechci, upozorňuji.

Posouzení souladu této Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem, na které ses ptal, je věcí možnou, a pokud je vám známo usnesení, mám pocit dokonce kongresu ODS, tak to nepochybně skupina senátorů v Senátu udělá. Ten návrh může podat buď Poslanecká sněmovna, nebo Senát od okamžiku, kdy jim byla mezinárodní smlouva předložena k vyslovení souhlasu s ratifikací, do okamžiku, kdy se na vyslovení souhlasu usnesly. Skupina minimálně 41 poslanců nebo minimálně 17 senátorů od okamžiku, kdy byl Parlamentem s ratifikací smlouvy vysloven souhlas, do okamžiku, kdy prezident smlouvu ratifikoval, je druhá možnost. A prezident republiky od okamžiku, kdy mu byla mezinárodní smlouva předložena k ratifikaci, tedy po schválení v Parlamentu či v referendu. Pokud Ústavní soud rozhodne, že tato smlouva je v souladu s ústavním pořádkem, dokončení ratifikace v Parlamentu lze očekávat na podzim. To znamená nedojde ke zdržení, které by fatálně ohrozilo tu situaci a změnu institucí v Evropské unii. V případě nálezu Ústavního soudu, že ta smlouva je v rozporu s některým ustanovením ústavního pořádku, by jedinou možností dokončení ratifikace byla změna kolidujícího ustanovení ústavy, nebo samozřejmě, což nepředpokládám, nepřijetí této smlouvy.

Chci říct, že tato situace, předložení nebo žádost o přezkum Ústavním soudem, není zdržovací taktika, a dokonce je to poměrně běžné. Je to legitimní a běžný postup v Německu, ve Francii, Spolkový ústavní soud i francouzská Ústavní rada tradičně texty primárního práva Evropské unie přezkoumávají. A je to dokonce i zodpovědné, protože má-li někdo vznést právní pochybnosti, je lepší, aby je ústavní soud vyřešil před vstupem smlouvy v platnost, a nikoliv až za běhu, kdy by se rukojmím tohoto problému v jednotlivých členských zemích mohla stát celá Evropská unie.

Já za vládu mohu říci, že nebudeme v žádném případě ten proces zdržovat, přestože jsme si vědomi, že pokud by prezident Evropské rady a nejvyšší představitel pro bezpečnost a zahraniční politiku byl určen do 1. ledna 2009, tak naše předsednictví v tomto smyslu nebude plnohodnotné, nebude vykonáváno tak, jak byla vykonávána ta předsednictví doposud, ale přesto vláda nebude tímto směrem kráčet, nebude tento proces zdržovat a určitě nebude chtít blokovat institucionální změny, které mají proběhnout podle této smlouvy. To je všecko.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pane premiére, řekl jste, že do našich priorit nebudeme zařazovat záležitosti běžné agendy. Jak jsem zjistil, tak např. Francie, která je před námi, chce v rámci svého předsednictví vyřešit nejen personální záležitosti, které vyplynou z reformní smlouvy, ale chce vyřešit už i složení komise, která nová bude nastupovat od devátého měsíce roku 2009, a dokonce i vedení parlamentu. Nemáte dojem, že tím, že to nechceme řešit, se zbavujeme možnosti do nových institucí dát celou řadu našich lidí?

A závěr. Obecně se soudí, že jsme zaspali. Pane premiére, dáváte garanci, že ratifikujeme smlouvu dřív než v době, kdy budeme předsedat, ať už to bude podle starého, anebo podle nového, a že Česká republika neutrpí ostudu na mezinárodním poli? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, abyste ještě na tohle reagoval.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jsem neřekl, že tu běžnou agendu nebudeme projednávat, že se jí nebudeme věnovat. Já jsem řekl, že to není agenda, kterou bychom politicky vyjednávali v Parlamentu a vyjednávání v příslušných výborech už dávno začalo. My uvádíme agendu, kterou máme odkomunikovanou jak v rámci Visegrádu, případně v rámci nových zemí, a tam se shodujeme na tom, že jak konkurenceschopnost, podpora inovací, tak podpora vstupu Chorvatska a naše západně balkánská politika plus další priority jsou prioritami celého tohoto visegrádského bloku, případně nových zemí kromě Malty a Kypru. Takto vyjednáváme samozřejmě i v rámci toho tria Francie-Česká republika-Švédsko a mohu říct, že velmi podrobně. V tomto smyslu to, že Francie má ambici, aby za jejího předsednictví byl jmenován prezident a vysoký představitel, je proti zájmům celé řady zemí, nejen České republiky, ale především Německa. To, že by chtěli vyjednávat komisi, pokládám za vyloučené.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP