(15.30 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Jsem rád, že se ptáte konkrétně, na konkrétní věc. Já vás překvapím. O tom, že ministr Pospíšil ani náměstek Štajner nebyli 17. ledna přítomni na projednávání materie, kterou předkládali na výboru pro bezpečnost, jsem věděl téměř bezprostředně. Mohu vás ubezpečit, a kdyby tady byl Jiří Pospíšil, tak vám to potvrdí, že to, co jsem mu řekl, snad bude dostatečné pro to, aby se konkrétně v jeho případě podobná neúčast neopakovala. Minimálně měl zabezpečit účast náměstka, případně řádnou omluvu, a já se vám teď nechci tady omlouvat za někoho jiného, ale chci vám říct, že o tomto vím, že jsem o tom byl informován a že jsem to neprodleně řešil.

Co se týká interpelací, přece jenom věc je trochu složitější. Každý není tak trpělivý jako já, aby absolvoval, pokud může, všechny interpelace. Chtěl bych se chovat jako bývalí předsedové vlád a sem tam nějakou vynechat, ale tak zatím to zvládám. - Ano, zatím mám poloviční neúčast, pane předsedo Paroubku. Já si to sleduji velmi pozorně.

Takže mohu Vlastě Parkanové domluvit, těžko jí to mohu nařídit. Já se domnívám, je to navíc ministr koaliční strany, že mohu ještě směřovat svou výtku předsedovi té strany, aby zjednal pořádek. Takže u vlastních ministrů, co se týká předkládané vládní materie, tam si buďte jist, že pokud přijdete s konkrétní stížností, tak ji konkrétně budu řešit. U těch interpelací je to opravdu na osobním rozhodnutí toho kterého ministra a neumím je přinutit. Já Vlastě Parkanové samozřejmě řeknu, aby na ty interpelace chodila. To je všechno, co vám mohu slíbit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Klučka si ještě vezme slovo. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane premiére, já bych byl strašně rád, abych už nemusel interpelovat ve věci nepřítomnosti ministra na jednání toho či onoho orgánu. Takže já vám to rád sdělím, pokud se to stane. Ale já bych strašně rád, aby se to už nikdy nestalo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě bude reagovat premiér.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: To musím říci, že přisuzujete premiérům nadpřirozené schopnosti, které samozřejmě nemají. Já bych byl taky rád, kdybych to dokázal.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď bych požádal pana poslance Davida Ratha, který chce interpelovat premiéra ve věci etiky v politice. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Pane premiére, vy jste vážně někdy neuvěřitelný člověk. Před chvílí jste tady říkal, že já permanentně urážím vaši přítelkyni. Já si toho nejsem jist. Mimo konstatování, že jste ze své přítelkyně nechal udělat místopředsedkyni Sněmovny, tak to je konstatování, to není urážka. A pak jsem dneska, když na mě volala, když na mě tady volala z lavice, že neušetříte doma daňovou reformou, vaší daňovou reformou, 200 tisíc ročně, ale 300 tisíc ročně, tak jsem jí poděkoval jako paní Topolánkové, tak to je podle vás urážka. Je to vaše hodnocení. Já myslím, že jméno paní Topolánková snad není urážka, ale když to berete za urážku, prosím. Ale teď k těm vlastním věcem.

Víte, chtěl jsem se vás zeptat, zda vám stojí za to a zda máte zapotřebí právě s místopředsedkyní Sněmovny obývat obecní byt v Dušní a platit za něj 14 tisíc měsíčně. Já jsem se v Právu dočetl, že obdobný byt v tom domě stojí, nebo resp. ti lidé za něj platí 50 tisíc. Pane premiére, myslíte, že je čas buď platit za něj stejně magistrátu, kde vy máte svého prvního místopředsedu v čele, anebo si pořídit bydlení za vlastní? Že vy přece jenom máte dost peněz, dohromady právě s místopředsedkyní Sněmovny, s kterou bydlíte, dáte těch 300 tisíc měsíčně. Na daňové reformě jste hodně vydělali, takže snad byste nemuseli mít bydlení takto regulované, což bych čekal u nějakých sociálních případů a ne u vás.

Druhá věc je, prosím vás, kdy se zbavíte, nebo aspoň zásadně distancujete od pana Marka Dalíka. Protože to, co provedl s tím Sodexem a s tím řekněme daňovým zvýhodněním, znevýhodněním, to je něco neuvěřitelného. A zeptal jste se ho, kolik na tom jeho firma vydělala?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas uplynul. Teď požádám pana premiéra, aby se vypořádal s touto interpelací. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Uhlazený a napomádovaný David Rath říká, že neuráží, ale každá jeho věta je v podstatě lží. Skoro bych řekl, že na takovou interpelaci se ani nemá reagovat. Je to neslušné. Ale já to přesto učiním.

To, že místopředsedkyni Sněmovny Lucii Talmanovou jsem navrhl já, není urážka, to je lež. A je dobré to takhle otevřeně říct, protože já jsem byl naopak ten, který to nepreferoval, a věřte mi to. Byl to Pavel Bém, kdo ji navrhl. To jenom pro pořádek.

Co se týká toho bytu, musím říci, že nemáte pravdivé informace. To je magistrátní byt, kde nájmy těch bytů byly draženy. Ten byt, který obývá Lucie Talmanová, je jedním z nejmenších v celém domě. Jsou tam byty opravdu velké a tam ty nájmy mohou dosahovat větších výšek. Nájem v obecním bytě, který je regulován podle zákona pořád ještě, který dosahuje výšky 20 tisíc v obecním bytě v této lokalitě, není neobvyklý. Řekl bych, že je to 14 tisíc plus všechny náležitosti s tím související, energie atd. To, že si můžeme pořídit vlastní byt, je pravda, a já se přiznám, že ve staré lokalitě stojí ten byt 15 až 20 milionů a to já opravdu, ale opravdu, pane poslanče, nemám. Navíc jistě víte, protože jste detailně obeznámen s mými poměry, že platím hypotéku. Takže my si opravdu ani při takovém mém příjmu nemůžeme vlastní bydlení v této chvíli dovolit. To, že tento byt je řádně vydražen, tento nájem, že to je obvyklá praxe v Praze, a já chci, aby někdo z pražských poslanců v roli zastupitele vystoupil v této věci a potvrdil to, to vám garantuji. Srovnatelný byt v této velikosti v této lokalitě s tržním nájemným stojí 30 tisíc korun. Je to o polovinu více jako tzv. regulované nájemné v tomto bytě. Já vás ubezpečuji, že nejde o žádnou nepravost, že to je regulérní záležitost, a prosím vás, prověřte si to.

Obecně platí, až budete opakovat své lži, abyste je doložil důkazy. Vy jste ještě nepředložil za celou dobu, kdy mě urážíte tímto způsobem, ani jeden důkaz.

To souvisí samozřejmě i s tzv. aférou Sodexho, která se vyřeší velmi rychle. Ta se vyřeší hlasováním o zrušení výhody pro stravenky jedné z těch sedmi, které se jich týkají, ne té dramatické, o které se mluví, kde si na to vaše hlasování opravdu počkám. Pak se tedy ukáže, kdo byl v korupčním, prokoruptivním prostředí a kdo nikoliv. Mně je úplně jedno, co udělají s firmou Sodexho, co udělají s jejím smluvním partnerem, já je neznám. Spojování s Markem Dalíkem je velmi účelové a jenom opakujete to co Česká televize. Beru to jako hru, jako předvolební hru a jako sprostou hru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Ratha, aby využil svou minutu. Máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane premiére, já hodně čtu a sleduji média, takže ty informace jsou z médií a v novinách jednoznačně psali - neříkám, že je to vždycky pravda - že z vašeho klubu jeden nebo několik poslanců říkalo, že za zvolením Lucie Talmanové stojíte vy. Klidně vám tu kopii toho článku dám, mám ji schovanou. Takže pokud jsou to lži, tak jsou to lži médií, ne moje.

Druhá. Zajímavé by bylo, kdybyste třeba řekl, kolik bylo dražitelů na ten byt, ale to je možná už detail.

Jinak s tím Sodexhem. To je taky velmi zajímavé. Víte, sociální demokracie nezměnila názor, nezmění názor. To znamená my si ho zachováme stejný, ale vy jste udělal fackovacího panáka z lidí. To znamená ve vašem okolí jsou velmi pochybné praktiky, kdy si někdo koupí podle té smlouvy změnu zákona, má za ni zaplatit po podpisu prezidenta republiky, vy ten zákon nejdřív navrhnete, a pak sám navrhnete nebo podpoříte jeho změnu. Prosím vás, to lidé mají být fackovacím panákem za to, na čem Marek Dalík vydělal, nebo lidé kolem něho? To je normální?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas. Ano. Prosím, pane premiére, máte dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pouze vaše imunita, pane poslanče, vás brání v tom, abyste za poslední větu nebyl žalován. Nemáte absolutně žádný důkaz, protože neexistuje. Podejte trestní oznámení, pane Rathe! Byl bych rád, kdybyste jednal korektně, podal trestní oznámení a nechal tu věc vyšetřit. Já vás ubezpečuji, že stejně jako v ostatních případech to dopadne úplně stejně. Bohužel se mýlíte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další interpelace bude interpelace Břetislava Petra ve věci ratifikace reformní smlouvy. Takže přecházíme k jinému tématu. Prosím pana poslance, aby přednesl svou interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP