(15.20 hodin)
(pokračuje Exner)

A údajně to má vynášet 2 až 5 milionů korun měsíčně. V Mongolsku, v Srbsku došlo na podzim k personálním změnám na velvyslanectví kvůli odhalené korupci. K dispozici je mnoho fotografií, jak to vypadá před velvyslanectvími. Ukazuje se, že je možná personální provázanost našich zaměstnanců konzulátů s místními silami, anebo dokonce příbuzenské vztahy.

Ptám se vás, pane ministerský předsedo, jestli vaše vláda udělá konec takovým pomluvám České republiky, případně praxi, na základě které tyto snad neoprávněné pomluvy jsou zveřejňovány.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Právě uplynul čas. Prosím pana premiéra, aby využil svůj.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji také za tu otázku. To je problém, který není krátkodobý, nevznikl za působení mé vlády. Je staršího data a já vás ani nepodezřívám, a říkám to otevřeně, že byste vy byl nositelem tlaku různých zájmových skupin, které se chtějí domoci ne tak přísného postupu při posuzování a vyřizování víz speciálně na Ukrajině a ve Vietnamu, než je tomu doposud. Takový tlak existuje a my jsme ho zaznamenali.

Máte absolutní pravdu v tom, že situace před některými konzuláty, nebo zastupitelskými úřady, které udělují víza, fotografie z Hanoje jsou myslím velmi zajímavé, jsou přesně takové povahy, jakou jste popsal. Nechci teď spekulovat o tom, jestli jsme měli být první země, která zavede vízovou povinnost pro Rusko, Ukrajinu, my jsme to tehdy kritizovali. Dnes ale patříme do schengenského prostoru a fakticky udělujeme schengenská víza, ta krátkodobá, která umožňují cizinci pohyb po celém schengenském prostoru na základě schengenských pravidel. Zatím ten přechod na schengenská pravidla proběhl hladce a bez problémů. Problémy jsou jenom v některých destinacích, které se pokusím rozebrat.

Na území Ruska v této době nejsou zaznamenávány žádné větší problémy při udělování víz v Moskvě, Petěrburgu a Jekatěrinburgu, kde stačí vyřizovat zatím všechny požadavky na udělování především krátkodobých turistických víz. Na území Ukrajiny je situace podstatně horší. Problémem je zejména dlouhodobý převis poptávky po udělení víza nad kapacitními možnostmi vlastního zastupitelského úřadu. V loňském roce byl otevřen generální konzulát v Doněcku právě za účelem konzulárního a vízového pokrytí východní části Ukrajiny, Dnětropetrovska, Luganska a celé té části.

Negativním jevem je právě to, o čem jste hovořil, hromadění žadatelů před objekty, konkrétně ve Lvově. Toto prostředí mimo objekt zastupitelského úřadu může být zdrojem, a asi často i bývá, možné korupce. Snaha řešit situaci pomocí místních pořádkových policejních sil nepřinesla výsledky, které jsme od toho čekali. Proto se připravuje na území Ukrajiny zavedení jednotného systému informování a objednávání žadatelů na konkrétně stanovené časové úseky prostřednictvím call centra. Současně posilujeme kapacity na zastupitelském úřadu. Nemám pocit, že máme nějaké jiné prostředky, jak situaci řešit.

Ve Vietnamu je situace dramatická. Podezření z korupce, které jste zmínil, nicméně ze strany generální inspekce Ministerstva zahraničních věcí nebylo potvrzeno. Neodhalilo se. Já tím neříkám, že tam k němu dojít nemohlo, ale inspekce takové konání nepotvrdila. Nestačíme uspokojovat dramaticky rostoucí poptávku. Samozřejmě se nám hromadí lidé před zastupitelským úřadem v Hanoji. Udržovat pořádek a zamezovat korupci pomáhá státní vietnamská policie s výsledkem, který asi popisují i média. Platí ale ta první věta.

Na zastupitelský úřad v Hanoji, kam nastupuje nový velvyslanec po ukončení činnosti starého, kdy jsme schvalovali zrovna toto umístění, je dlouhodobě vyvíjen velmi silný tlak zájmových skupin s cílem domoci se udělení víz vietnamským žadatelům. Součástí toho jsou i mediální kampaně, obviňování z korupce a podobně. Já bych byl velmi rád, abychom společně ten problém řešili, protože nemáme jinou možnost než personální posílení zastupitelského úřadu, případně řešením podobným, jako řešíme na Ukrajině, tento problém řešit, protože dramatický převis poptávky nás samozřejmě nemůže přinutit k tomu, abychom zdvojnásobili počet lidí na tomto konzulárním útvaru zastupitelského úřadu v Hanoji.

Já doufám, že jsem vás uspokojil. Je to problém, který jsem zdědil, který jsme řešili velmi intenzivně, a myslím si, že speciálně v Hanoji ho úplně vyřešit nebudeme umět.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zeptám se pana poslance Exnera - ale nestačí mu to. Ještě bude komentovat, takže ještě dále.

 

Poslanec Václav Exner: Pane ministerský předsedo, ono nejde ani o to, jestli uspokojíte mě, jako spíš o to, jestli prostě nežádoucí praxe včetně všeho, co je s tím spojeno, skončí.

Pokud mluvíte o tlaku zájmových skupin, tak ten jen pochopitelný, jestliže lidé víza regulérně dostat normálním způsobem, lidským a kulturním, dostat nemohou. Pokud mluvíte o schengenských vízech, je problém ten, že i další země vstoupily do Schengenu, a přitom ony takové problémy nemají. Pokud jde o převis poptávky, je to pravda, ale všichni žadatelé platí, ať už vízum nakonec dostanou, nebo ne, a platba je lukrativní. Oni platí přibližně pětkrát až desetkrát tolik, než je hodnota práce, která je na vystavení víza.

Hlásím se k tomu, že je potřeba společně řešit problém, ale rozhodující přece jenom bude v této věci exekutiva. Připomínám, že ve Sněmovně už je návrh zákona, který má částečně v této věci pomoci. Nejsem ale spokojen s tím, co chce udělat vláda, protože říká, že všechno, co dělá, je dosud dobře.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér musí reagovat na tuto poznámku, takže má ještě dvě minuty k dispozici. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: V konzulátní a diplomatické oblasti je to podobné asi jako s tím ekonomickým cyklem. My jsme ten problém samozřejmě zdědili. Můžeme udělat jediné, a to se děje, a to přirozenou cestou, to je rotace velvyslanců. Zrovna v těch místech, o kterých mluvíte, k rotaci došlo. Pak můžeme navýšit počet lidí, kteří mají konzulární činnost na starosti, a můžeme samozřejmě zpřísnit kontrolu, která vykonává dohled nad tím, jestli neprobíhá jednání korupčně. To je tak zhruba všechno.

Já bych opravdu si rád poslechl, jaké další mechanismy můžeme zvolit, abychom vyřešili převis poptávky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je vše. Další interpelující bude pan poslanec Václav Klučka ve věci účasti ministrů vlády na jednání orgánů Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane předsedající, pane premiére, když jsem vás tady naposledy interpeloval, tak vy jste mě v odpovědi žádal, abych se nešťoural ve vašem soukromí. Já vám to slibuji, že dneska se šťourat v žádném soukromí nebudu, ale budu se šťourat ve vážnější věci, a to je práce ministrů vaší vlády.

Jste předsedou vlády složené z jednotlivých ministrů koaličních politických stran. Nikde v žádných dokumentech, tedy ani ve vládním programovém prohlášení vaší vlády, jsem nenašel zmínku o tom, že ministři budou blokovat projednávání některých zákonů, dokonce vládních návrhů, při jejich jednání v orgánech Sněmovny.

Dne 17. ledna tohoto roku zasedal výbor pro bezpečnost, který do svého programu jako první bod zařadil projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon o trestním řízení soudním a o elektronických komunikacích. V písemné pozvánce byl jako zástupce předkladatele uveden pan ministr Pospíšil. Pane premiére, ani pan ministr, ani žádný z náměstků, ani nikdo jiný z předkladatelů se na jednání v uvedený čas nedostavil. Po půl hodině výbor hlasováním přerušil projednávání tohoto bodu, což následně způsobilo vyřazení projednávání tohoto bodu na této Sněmovně.

Mohl bych v této chvíli odcitovat znění § 39 zákona o jednacím řádu a povinnost ministrů či jejich zástupců být při projednávání ve výboru Poslanecké sněmovny. Neučiním to. Mě ovšem spíše zajímá, jak budete, pane premiére, tyto věci řešit, jak zajistíte, aby neúčastí ministrů při jednání orgánů Poslanecké sněmovny nedocházelo k těmto excesům, dokonce do úrovně poškozování vlastních zájmů koaliční vlády, jak zajistíte, aby ministryně obrany ve třinácti interpelacích chyběla v osmi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď žádám pana premiéra, aby na tuto interpelaci reagoval. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP