(10.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Bohužel takto dobře na tom nejsou ostatní rodiny s dětmi a ostatní páry nebo rodiny důchodců či důchodci. Prostě nutno konstatovat, že ti možná přinesou navíc o pár korun, nebo dokonce méně, ale okamžitě vy jim vytaháte tím zdražováním z kapes neuvěřitelné částky a těmi poplatky u lékaře. Samozřejmě naprosto nesymetricky a nespravedlivě. Za mnou byl nedávno jeden velmi bohatý člověk, asi půl hodiny se smál tomu, že my jsme snad jediná země na světě, kde chudší členové rodiny, příbuzní, píší své příjmy na toho nejbohatšího, protože vydělají. Protože čím víc vy vyděláváte nad 100 tisíc, tak o to víc vlastně dostanete, protože nemusíte platit zdravotní a sociální pojištění.

Dámy a pánové, dneska mít firmu s 50 zaměstnanci, tak je nejlépe těmto 50 zaměstnancům dát minimální plat, zbytek si nechat napsat na sebe jako na ředitele a vydělávat třeba 10 milionů měsíčně, protože to zdaníte jenom 15 %. A pak jim to vyplatíte na ruku hotově. To jste vy udělali! A tomu se spousta lidí směje a ťuká si na hlavu. Ne nějakých, řekněme těch, co z toho mají problémy, ale ti, co vydělávají hodně, ti se smějí, až se za břicho popadají a říkají, že takový blázinec nemají snad nikde na světě. To je vaše reforma, pane premiére. Jestli vám to nedošlo, tak se vám smějí i ti, pro které jste to dělali. Mají vás něco za užitečné…

Takže dámy a pánové, ještě poslední věc. Pane premiére, pokud se týče odměn ČEZ, tak tady kolega neříkal o odměnách ČEZ, ale právě že lidem této příjmové kategorie vy jste nejvíce pomohli na úkor devadesáti, devadesáti pěti procent lidí v této zemi, což je vám úplně jedno. Pokud vím, tak to nebyla vaše vláda, která s tím něco udělala, ale motivační program v ČEZ už měnil ministr financí Bohuslav Sobotka. Já jsem nezaznamenal, že by vaše vláda nějak zásadním způsobem změnila motivační program ČEZ.

Nechtějte, abych tady říkal, koho potkali moji známí na golfu na Konopišti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Nejsem to já, o kom se vykládá, že podvádí u golfu, pane Davide Rathe. (Potlesk.)

Já si myslím, že je třeba opravdu už některé věci zastavit. Vy jste opravdu sprosťák a vy to sám o sobě víte. Já budu a použiji ještě dnes jednu citaci z písničky Dana Landy: Vždyť i to největší hovado má svůj strop. - Vy ho nemáte. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Tak, pane premiére, já myslím, že jste nás nepřekvapil. Místo abyste odpovídal věcně o tom, jestli vaše vláda změnila, či nezměnila motivační program ČEZ, tak zase používáte vulgarity. Já myslím, že většina lidí v České republice už si dávno na vás názor udělala. Vy nemáte jediné, ani zlomek práva o někom říkat, co kdo je, protože vy jste absolutně králem všech hulvátů, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. (Poslanci KSČM hromadně odcházejí ze sálu.) A tuto korunu máte, myslím, naprosto oprávněně, ale měl byste se alespoň v této Sněmovně poněkud krotit a dávat pozor na to, co říkáte.

Čili znova, pane premiére. Vaše reforma vytahuje z kapes lidí, normálních lidí, obrovské finanční částky. To je cílem celé interpelace. Bohužel je to reforma jen pro bohaté, hodně bohaté, na kterou doplatí většina lidí.

A co se týče podvádění v golfu, pane premiére, nechtějte tady, abych vyprávěl příhody lidí o tom, jak vy hrajete golf.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM - ale je mimo síň. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Doktor. Takže já dám slovo panu poslanci Doktorovi. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, ta rozprava nabyla vcelku smutný ráz, smutný už od samého úvodu.

Pan poslanec Váňa označil své vystoupení jako tok myšlenek. Já myslím, že to bylo vcelku odvážné hodnocení. Člověka napadá, jestli se vůbec může takovému vystoupení smát. Někteří z nás se smáli, já myslím, že je to spíše k pláči. Pan kolega má zřejmě pocit, že se stává novodobým národním hrdinou. Já bych ho zde nechtěl mými ústy trápit přívlastky, které se velmi autenticky týkají právě jeho vystoupení a s nimiž jsem konfrontován já ve svém volebním obvodu, a mě se teda moji kolegové, moji spoluobčané, lidé žijící kolem mě ptají, kam až sahá hranice toho, co zde jsme schopni předvádět ve smyslu své sebekrystalizace, svého oslavování toho umu zaujmout jednak diváky a prodávat vcelku všední postoje nevyfutrované žádným obsahem, žádným solidním základem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším, protože na mě teď gestikulují poslanci, že tady nesedí nikdo z vlády. Už to byl asi pátý nebo šestý poslanec. Já to bohužel vidím, že to ukazujete, že zde nikdo není. Já tedy pozvu pana premiéra, protože to jsou interpelace na něj, aby se vrátil do Poslanecké sněmovny a mohly skutečně interpelace probíhat. Takže já jsem tak učinil a prosím vás, stačí, když na mě ukazuje a rozhazuje rukama jenom jeden, nemusíte všichni. Já vidím. Děkuji.

Pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Michal Doktor: Já věřím, že pan kolega chápe, že se k němu obracím skrze pana předsedajícího, skrze předsedu Poslanecké sněmovny, a chtěl bych ho poprosit o to, aby zvážil, možná s ním ještě další, kteří se chystají vytáhnout tu laťku toho vystoupení ještě výše, kam až je možné v tom švejkování, proti němuž se velmi ohrazuji, zejména vzhledem k obsahu toho vystoupení, nikoliv v té formě, to ať si pan poslanec prodává sebe sama, jak uzná za vhodné a přijatelné.

V tom vystoupení zazněl kontext, který bere v odpovědnost jevy a činí odpovědným vládu a Parlament ve smyslu kontrolních mechanismů za jevy, které nastaly v závěru loňského roku. Celé to vystoupení, které už tady pan kolega zmiňoval, které tady začalo někdy možná od listopadu minulého roku a dnes pokračuje, se týká fenoménu zdražování. Všimněte si, kolegové a kolegyně, že přestože se zde odehrávala rádoby scénka, která činila odpovědnou za zdražování vládu České republiky, a pan poslanec Váňa svým vystoupením bere na sebe jako poslanec odpovědnost za to, že snad Parlament rozhodoval o něčem, co to zdražování vyvolalo, tak k tomu zdražení došlo v loňském roce, aniž by Poslanecká sněmovna a vláda schválily cokoliv, co by toto zdražování vyvolalo. Celé závěrečné období loňského roku byly taženy ceny nahoru jevy, které nebyly vyvolány čímkoliv, co bylo rozhodnuto v této Poslanecké sněmovně a o čem by rozhodla vláda České republiky. To, že na sebe berete břemeno tím švejkováním toho, že jsme snad o něčem takovém rozhodli, a to, že snad vláda České republiky nebo Parlament nechal projít Sněmovnou, nebo Poslanecká sněmovna nechala projít Parlamentem a poté i Senát normu, která by toto zdražování vyvolávala, to je prosím hloupost nebo postoj jednoho z nás, ale nic takového se tady neodehrálo.

To, že se ekonomika reálně vyrovnávala s jevy, ke kterým docházelo v zahraničí, to, že si podnikatelé připravovali prostor na něco, co se bude odehrávat v roce letošním, to jsou reálie. A já jsem ty reálie připomínal mimo jiné, i když ne takto jednoznačně, ve svém vystoupení včera.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP