(10.10 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Někdy se tomu člověk dokonce i zasměje, kdyby dezinterpretace a nejrůznější věty nebyly tak škodlivé.

Já si myslím, že vaše první otázka, na kterou jste se mě ptal v této interpelaci, se týkala vlivu reforem na ekonomický růst. Musím říci, že je vždycky velmi ošidné spojovat ekonomický růst, který běží v nějakém cyklu, s konkrétní činností jakékoliv vlády. Ekonomové to vědí, pane kolego.

Myslím si, že je zcela evidentní, že nejvyšší bod ekonomického cyklu už máme v této chvíli za sebou, aniž jste se o to nějak přičinili vy, aniž jsme tomu my mohli nějak zabránit. Spíše je s podivem, že v době, kdy my jsme volali po tom, že v dobách růstu, v dobách hojnosti, v dobách bohatých se mají provádět kroky, které by vedly k tomu, aby naše země nebyla zadlužená, abychom provedli strukturální změny, které brzdí do budoucna náš ekonomický růst, které ohrožují sociální jistoty českých lidí, tak ty reformy provedeny nebyly. To, že je provádíme v době, kdy ekonomický cyklus je za zenitem, není naše chyba. To je možná první poznámka.

Ta druhá se týká vlivu reformy na inflaci, nebo, chcete-li, na ceny. Kromě toho, že díky rétorice vaší a vašich kolegů, díky silné mediální podpoře jste vytvořili na konci roku patřičnou hysterii, která vyvolala negativní expektance, která potáhla ceny dokonce tam, speciálně u potravin, kde vůbec být nemusely, tak platí, že u televizních poplatků a nájmu jde o dílo vaší legislatury nebo vaší vlády, minulé Sněmovny. Konkrétně u potravin musí být zcela evidentní, že po tom keťasovském nárůstu na konci roku ceny jdou dolů, vracejí se na svoji řekl bych tržní úroveň v tržně pokrouceném prostředí, a je zcela evidentní, že vláda na to neměla absolutně žádný vliv, že cenové vlivy na cenu potravin jsou exogenní, že jsou mimo území České republiky a že pouze nedokonalý zemědělský, nedokonalý trh Evropské unie způsobil to, že potraviny v celé Evropě takto cenově vylítly.

To je na velké zamyšlení, jakým způsobem řešit do budoucna společnou zemědělskou politiku, jakým způsobem řešit dotační politiku, aby nedocházelo k takovým extrémním výkyvům, které jsou vyvolány exogenními vlivy.

Co se týká energií, tak to je vůbec úsměvné. Tady si myslím, že musíte vědět, když říkáte občanům lži, že vláda nemá vliv na ceny energií. Jediný vliv, který měla na ceny energií, měla v době, kdy mohla vytvořit takové konkurenční prostředí, které by drželo cenu energií na optimální tržní úrovni. To se ale nestalo. My dnes máme oligopolní, případně monopolní prostředí v celé řadě oblastí energetiky, a mimo jiné i proto nemá vláda významný vliv na cenový vývoj v těchto komoditách.

Co se týká odměn manažerů ČEZu. Tady se musím opravdu smát. Nebyla to tato vláda, která stanovila řekl bych poměrně velmi štědrý systém odměn pro manažery tohoto největšího státního podniku, a byla to moje vláda, která tento systém v té podobě zastavila. Myslím, že se mýlíte, a je to třeba upřesnit, že peníze jsou vypláceny. To je pořád stejný počet akcií, které manažeři dostali za cenu zhruba 200 korun, které se dostaly mezitím na cenu 1400 korun, a ony částky nejsou vypláceny, ony částky pouze vyjadřují, jakým způsobem tyto odměny manažerů jako manažerské akcie byly zhodnoceny zvýšenou cenou akcií. To znamená, že je třeba upřesnit, že není pravda, že každý rok dostávají 500, 600 a více milionů, pouze jejich manažerské akcie mají v dané chvíli tuto hodnotu. A je to třeba říci, aniž bych to obhajoval, protože i já s vámi souhlasím, že rozhodnutí vaší vlády a vašich ministrů ve věci takto nastavených odměn manažerů ČEZu nebylo správné.

Musím říci, že s hodnocením toho, jakým způsobem zapůsobily stabilizační reformy na životní úroveň lidí, je třeba počkat minimálně na první půlrok, co se týká poplatků, co se týká prvních tří dnů nemocenské, co se týká daní. Já vás ubezpečuji, že lidé umějí číst výplatní pásky a že lidé si nakonec spočítají, jestli to pro ně je, nebo není výhodné.

Jaké bylo překvapení, že už v lednu se snížila nemocnost na základě standardního evropského řešení, to znamená první dny bez platby tak, aby mohly být další dny navýšeny! Jaké bude překvapení, že poplatky fungují, jak se ukazuje už po jednom měsíci fungování tohoto mechanismu! Po půl roce, vážený pane kolego, vyhodnotíme jednotlivé oblasti na základě poprvé kogentních tvrdých dat, protože nevím, jestli to víte, ale dnes se spoluúčast určuje na vzorku tisíc sto lidí statisticky. Jestliže budeme mít tvrdá data, já slibuji této Sněmovně, že o každé té položce se budeme bavit a jsme schopni systém přenastavit.

Nicméně ukazuje se a už to dneska potvrzují ambulantní lékaři a další lékaři, že mají více času na své pacienty, že pacienti přestali být Das ist eine simulanten tschechische Bande, jako říkal nejmenovaný důstojník v Haškově knize Švejk, že opravdu přestala být téměř okamžitě zneužívána zdravotní péče, zneužíván nákup léků a podobně. To znamená počkejme si toho půl roku a já vám slibuji, že pak se k té diskusi můžeme vrátit. Další diskusi, pátou nebo šestou nad tímto materiálem pokládám opravdu za zbytečnou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo s faktickou přihláškou.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já nemám rád dlouhé monology, a proto nebudu dlouho mluvit, ale s řadou odpovědí pana premiéra bych musel polemizovat. Ony ceny potravin skutečně vzrostly v celé Evropě, ale v České republice v závěru roku o 19 % , na Slovensku o 7 %, takže ten vliv vlády, i když faktorů je mnoho, je tady. Ona vyvolala toto zdražení, protože obchodníci toho samozřejmě využili. Nechci zbytečně mluvit dlouho - takže ceny potravin šly nahoru, ale v České republice nejvíce. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S další faktickou paní poslankyně Čurdová. Přednostně předseda klubu KSČM. Dá přednost dámě, výborně.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, pane předsedo, já si myslím, že náš pan premiér si libuje v různých výrocích, které se týkají českého národa. Dneska se raději schoval za Švejka, aby si zase neutrousil nějakou tu ostudu, kterou obvykle dělá.

Nicméně moje technická poznámka se týká zdravotní péče, protože náš zákon uvádí, že dovolená, kterou má zaměstnanec nárok čerpat, je na zotavenou a podle dnešních agenturních zpráv lidé čerpají dovolenou místo nemocenské. Tak abyste to také potom měli dát nějakým způsobem dohromady a změnit zákon v tom, že dovolená bude místo nemocenské.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Rath, protože zastupuje předsedu poslaneckého klubu. Je to s přednostním právem. (Námitky, že má vystoupit poslanec Kováčik.) Já abych neměl pak problémy s tím, komu jsem udělil anebo neudělil slovo. Děkuji, pane předsedo.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, jednak bych chtěl pana premiéra trochu opravit v citaci. Jsem tedy potěšen, bohužel nepříjemně, že potvrdil moje slova, když jsem říkal, že pan ministr Julínek a vláda pana Topolánka poplatky ve zdravotnictví zavádí proto, protože spolu s odvodovým lékařem, který vystupuje v Dobrém vojákovi Švejkovi, má na český národ názor stejný, a citace je Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande. To je přesná citace. Čili jsem rád, bohužel v negativním, že takto nahlížíte na český národ. Proto jste ty poplatky dělali a myslím si, že to není dobrá vizitka ani vás, ani vašeho ministra.

Druhá věc. Víte, ono říkat, jaká je to věc, že je čas zhodnotit, jestli je to dobře, nebo špatně, co jste zavedli. Já vám řeknu, jak je to. Pro vás, pane premiére, je to dobře. Vy letos spolu se svojí přítelkyní do vašeho rodinného rozpočtu přinesete navíc nějakých 100 tisíc dohromady celoročně. Možná ještě víc. Možná dokonce 200 tisíc. (Místopředsedkyně Sněmovny Talmanová dodává: 300 tisíc.) Ano, slyším tady paní Topolánkovou, která říká 300 tisíc. Děkuji za opravení a upřesnění.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP