(10.00 hodin)
(pokračuje Váňa)

Ano, ODS posílá do kapes takovým, jako jsou manažeři ČEZ, plus 300 milionů, což je dopad daňové reformy, protože jim výrazně klesají daně.

Já tady, kolegyně a kolegové, chci jenom říci, že těm nejbohatším, těm pěti procentům, se ale vážně tato reforma vyplatí, protože výrazně jim přidá do kapes ve formě snížené daně. Takové mamince, která se pohybuje na průměrné mzdě, má za sebou několik svých kůzlátek, ratolestí, tak té ODS přidá do kapes zhruba tři čtyři stovky v podobě snížené daně, ale z druhé stránky vyluxuje její peněženku o 4500 až 5000 měsíčně navíc, což je dopad celkového zdražení.

Vážený pane premiére, nyní budu pokračovat v toku svých myšlenek.

Teď od 1. ledna vaše ODS dala košem všem. Zdražila všem prádýlko, vodu, topení i plyn, zdražila všem jídélko, a tak mnozí lidé přijdou o dobré bidélko. Udržet si velký dům či byt, pěkně si jej vytopit, to už je teď vážně cena veliká. Jó, uhlí, dříví, to se zdraží, cena elektřiny půjde také výš, a tak někteří budou muset jíti zkrátka pryč. Malý byteček sobě rychle pořídí, pod deku se hbitě uchýlí. Co nás může ještě potkat však? Že zcela, zcela přestanem si psát. Cena za jeden dopis český nás odlehčí o deset korun českých a cena za jeden dopis poslán doporučeně, za ten zaplatíš, občane, 26 korun zaručeně. No, co víc můžem chtít, než zkrátka častěji spolu být?

A tak se, pane premiére, pojďme podívat, jak se bude mít od 1. ledna človíček z moravského, slezského a českého venkova. Lidé na venkově budou tady potěšeni pro ně zaručeně dobrou zprávou z vaší vládní ODS. Vaše ODS vám všem sníží daně, zvýší příjmy vám všem, kteří vyděláváte víc jak 40 tisíc za měsíc. Škoda však bude, že tato dobrá zpráva zaručeně se bude týkat málo lidí, protože většina lidí z vesnic 40 tisíc nevidí za měsíc. Člověk na vesnici je tady akorát tak rád, že mu dvakrát denně zastaví autobus ve stanici. Pracovní příležitosti si tady člověk nevybírá, ale řídí se heslem ber kde ber.

Další zprávy z ODS se už lidí z vesnic budou týkat víc. ODS jim zdraží uhlí, topení, vodu, plyn, elektřinu, a potom se s nimi o radost hbitě podělí. Naopak, lidem z vesnic ODS poradí, aby hojně využili panelů solárních, elektráren větrných, ostatních druhů obnovitelných zdrojů energie, a tak české zemědělce ODS už jednou provždy uklidnila, že všední lopoty na poli a trapné činnosti v kravínech a prasečákách je jednou provždy konečně zbavila. Českého čuníka, kravku či jiné zvířectvo už naše děti budou znát pouze ze svých krásných barevných slabikářů. A tak lidé na vesnici si zvyknou, že budou jejich pole zaplavena řepkou olejkou, kterou jako biomasu přimíchají do paliva našich automobilů. Motory našich vozů alespoň dříve zničíme. Cenu paliv našim motoristům zvýšíme a lidem jídlo zdražíme. A tak staromódní chov českého zvířectva díky transformaci zemědělství českého pod taktovkou ODS už je dávnou minulostí. A tak se díky vám a díky ODS skutečně život lidem na vesnici zkomplikuje.

Kupříkladu maminky, ty už teď od 1. ledna na vesnici vážně nebudou mít na růžích ustláno. Díky ODS už nebude maminka při narození svého miminka pobírat krásné porodné 17,5 tisíce korunek. Díky ODS už nebude maminka pobírat na své robátko 7,5 tisíce každý měsíc do čtyř let v podobě krásného rodičovského příspěvku. Díky ODS už maminky nebudou mít takovou výši přídavků dětských, jak tomu bylo dřív. ODS 99 procentům rodin sníží přídavků dětských. ODS odejmula rodinám a maminkám tisícikorunový příspěvek na výbavu pro jejich prvňáčky. ODS naopak maminkám zdražila dopravu pro jejich děťátka do škol, školek, školiček, ODS maminkám zdražila knihy, knížky, notýsky, sešitky, kružítka, pravítka, všechny učební pomůcky, které maminky pro své děti nakupují jako učební pomůcky do škol. ODS zdražila maminkám stravování pro děťátka ve školách, školkách, ODS zdražila maminkám veškeré oblečení.

A tak teď od 1. ledna 2008 budou zase vesnické dvory, dvorky, zahrady a zahrádky s bazény a trávníky pomalu se měnit ve výběhy pro čuníky, kurníky pro slepice a kotce pro králíky. Dvory, dvorky, zahrádky a zahrady budou konečně už jako dřív zaplněny slepicemi, husami, kachnami, housátky či kachňátky. Lidé zkrátka si na vesnici čuníka, kozu, kravku, slípku sobě pořídí, bazény a domácí krby rychle rozboří a doma pec na chléb sobě pořídí.

Víte, pane premiére, trochu bych se však obával, že z polí začne mizet kukuřice, brambor či všechen plod, který jistojistě našemu čuníkovi chutně by bod. A tak celá akce venkova bude reakce na raketový nárůst cen. No, člověče, ničeho se však nelekej, vždyť se my tady u nás budem pyšnit tím, že jsme předstihli cenu potravin Švýcarska a Rakouska.

A tak věřte, díky vaší ODS bude mít hlouběji téměř do kapes každý z nás. To však utuží nás zas. Věřte, díky vám a vaší ODS bude mít teď po 1. lednu k sobě blíž skoro každý z nás, holič, hasič, kuchař, učitel, pošťák, dělník, prodavač i rošťák. Ti všichni domů se ze svých cest budou večer vraceti a díky vám s prázdným batůžkem, nad kterým doma děti budou hladově krčky vrtěti.

Vážený pane premiére, já teď tu debatu zvážním. Já jsem skutečně skálopevně přesvědčen, že celý experiment, celá daňová reforma je hrubě nespravedlivá pro zbytek národa, pro 95 % lidí. Jim se prostě sníží životní úroveň, oni až si udělají domácí bilanci, tak zjistí, že aby si mohli kupovat stejné zboží, stejné kvantity, stejné kvality, tak ze své peněženky budou platit daleko a daleko více. Vaše reforma je skutečně prospěšná pro malý vzorek společnosti, pouze pro 5 % lidí. Tomu zbytku výrazně život zkomplikuje.

Takže já prosím a žádám Poslaneckou sněmovnu o vyslovení nesouhlasu s odpovědí na reformu veřejných financí, na moji interpelaci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vždycky váhám, jestli na něco takového má cenu vůbec reagovat - ale má. Já myslím, že je celkem evidentní, jak jsou ty role rozděleny. Vláda má řešit problémy buď krátkodobé, nebo dlouhodobé, opozice má kontrolovat, jestli to dělá, nebo nedělá dobře. Nemám pocit, že je úplně správné, aby opozice jenom škodila. Nicméně ten systém to umožňuje, a proto vy můžete vystoupit i s něčím takovým, s čím opakovaně vystupujete.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP