(9.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slyšeli jsme návrh na usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 86 z přítomných 108 poslankyň a poslanců pro návrh 37, proti 49. Usnesení nebylo přijato. Tím končím tuto interpelaci.

 

Budeme pokračovat další. Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Váni ve věci vládní reformy veřejných financí. S jeho odpovědí Poslanecká sněmovna vyslovila na své 22. schůzi nesouhlas, a proto předseda vlády České republiky Mirek Topolánek vypracoval novou odpověď, se kterou poslanec Miroslav Váňa opět nesouhlasí. Požádal tedy o její zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace spolu s novou odpovědí se předkládá jako sněmovní tisk 363. Rozprava při projednání této odpovědi byla již na 23. schůzi Sněmovny přerušena v okamžiku vystoupení pana poslance Miroslava Váni.

Nyní bych poprosil pana poslance, aby pokračoval ve svém úvodním vystoupení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Děkuji. Pane premiére, já si dovolím navázat na přerušené vystoupení, jak zde už bylo předsedou Poslanecké sněmovny řečeno. Já zde nebudu říkat vše, co už jednou zaznělo tuším na začátku měsíce prosince, ale provedu velmi stručnou rekapitulaci toho, co jsem zde řekl, abych plynule navázal na tok myšlenek. (Pobavení na pravé straně sálu.)

Tehdy jsem, pane premiére, začal s tím, že já plně rozumím tomu, že vy jako předseda vlády, jako premiér, máte prostě v popisu práce přesvědčovat celý národ o tom, jak reforma je prospěšná pro každého z nás, jak je sama o sobě úžasná, jak nikomu neublíží. Naopak, jak všem lidem pomůže od potíží. Tehdy jsem povzdechnul a řekl jsem - ach, pane premiére, jak rád já bych uvěřil vám, ale ti z televize mě furt straší, že prý vše bude dražší.

A já musím říci, že se nacházíme na konci měsíce ledna, od té prvé části mé interpelace utekly dva měsíce, a věřte, já těm z televize, že mě straší, se musím omluvit. Musím se omluvit, protože ještě v prosinci jsem pochopil, že ti z televize mě nestrašili, oni mě pouze psychicky připravili na to, co čeká a co nemine každého z nás, celý národ.

Ještě v prosinci jsme byli svědky toho, co potkalo každou maminku, každého tatínka, babičku, dědečka, když přišli do krámu a nakupovali potraviny. Tehdy jsme vážně zažili šok, protože takový cenový skok potravin tady nebyl od roku 1993. Víte, věřte, bylo smutné dívat se na české rodiny, jak před Ježíškem se svými automobily vyjíždějí za hranice našeho státu, aby v sousedních zemích nakoupily levnější potraviny, mléko, máslo, sýr, mouku, pivo, aby si tam nakoupily levnější elektroniku, aby si tam nakoupily levnější koberce, nábytek. Naši lidé, ti, kteří mají pětkrát nižší platy než občané ve Švýcarsku, jezdili nakupovat potraviny tam, protože ceny u nás předstihly ceny potravin Rakouska a Švýcarska.

Vážený pane premiére, teď jsme v měsíci lednu a můžeme stručně bilancovat. V měsíci lednu vidíme, že skutečně ceny u nás předstihly ceny potravin Rakouska, Švýcarska a Německa. V měsíci lednu z oficiálních statistik se dozvídáme, že aby si lidé udrželi životní standard stejný, jako tomu bylo dřív, česky řečeno, aby se stejně najedli, napili, ohřáli, aby si kupovali to jako dřív, tak ze své peněženky vynaloží 4,5 tisíce navíc na měsíc. To není Váňův výmysl, to je závěr oficiálních statistických zpráv. Lidé díky hromadnému zdražování budou měsíčně platit ze svých peněženek 4,5 až 5 tisíc víc.

V lednu si lidé mohli osahat výsledky vaší reformy. Třeba ti, kteří marodili celý měsíc a pohybují se v oblasti průměrné mzdy 21 670 korun - a podotýkám, že dvě třetiny lidí tu průměrnou mzdu ani nevidí, jejich příjem je nižší - tak takovýto člověk, který promarodil leden, pochopí, že ve své peněžence najde o 2670 korun méně, protože to je nižší výpočet jeho měsíčního stonání, měsíční nemocenské.

V lednu se také dozvídáme z oficiálních statistik, že když se srovnává 40 zemí pohledem kupní síly občanů žijících v té které zemi, tak se naši občané, resp. Česká republika začíná propadat. Začíná se propadat proto, poněvadž našim lidem se snižuje životní úroveň, lidé si za stejný objem peněz toho mohou koupit méně. A tak se naše republika ze 40 srovnávaných zemí propadá z 22. místa - tuším - až za hranici 30. místa, kupní síla našich lidé klesá. Ve srovnání s lidmi žijícími ve Švýcarsku je kupní síla našich lidí pětkrát nižší.

Jenom pro rekapitulaci. Co se o kolik zdražilo? Televizní poplatky se zdražily o 13 %, potraviny v průměru o 20 %, ale taková mouka je dražší o 50 %, nájmy vyskočily o 45 %, plyn se zdražil o 7,5 %, uhlí o 17 %, teplo dodávané z centrálních zdrojů o 10 %, chleba a maso se ještě zdraží - děkuji za nápovědu - voda se zdražila o 14 %, doprava se zdražila o 15 %, poštovné o 42 %, pivo o 10 %, vstupné na různé sportovní a zábavní programy o 50 procent, městská hromadná doprava o 30 %.

A tak v lednu naši občané měli možnost pochopit, pro koho že ta daňová reforma, ten vládní experiment je, komu že se vyplatí. A to jsme pochopili, když jsme si přečetli média a zjistili jsme, že ti, kteří s péčí řádného hospodáře se starají o majetek, kde stát má rozhodující slovo, manažeři z ČEZ, kteří pobírají pěkné mzdy mnoha set tisíc za měsíc, jednou za čtyři roky jim teď v lednu byla vyplacena odměna - tuším, že v případě nejvyššího 877 milionů. Nechci kritizovat tu výši, k tomu jsou kompetentní jiní, ale co mi je líto, že tito lidé dostávají od ODS přidáno 300 milionů korun v podobě nižších daní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP