(9.40 hodin)
(pokračuje Exner)

Jsem rád, že mohu zpochybnit to, že by někdo, kdo přijede do České republiky na běžnou služební cestu jako jednotlivec, mohl u nás provést pyrotechnický průzkum ve vojenském prostoru. A analogicky i ta čtvrtá skupina, která přijela v říjnu loňského roku, se zabývala detailním průzkumem lokality, zajímala se především o zdroje vody v místě zvažované základny, kvalitu ovzduší a významné přírodní lokality. Jiný zdroj z Ministerstva obrany píše, že se zabývala otázkami souvisejícími s připojením radarové základny na rozvodnou síť elektrické energie.

Prostě a dobře, jestli dál jako student vojenského gymnázia budete pokračovat v tvrzení, že nešlo o vojenské činnosti, pak musím konstatovat, že jste pravděpodobně studoval ne úplně dobře.

Pokud jde o naši pátou otázku, kde jsme se ptali, jak je to v souvislosti s tím, že v Polsku mají být jen průzkumné práce na místě a je rezervovaný postoj k okamžitému budování základny interceptorů, jak je to v souvislosti s námi, a vy nám píšete, že nemůže jít o nevratné kroky. Tady nejde o to, jestli jde o vratné, nebo nevratné, tady jde o to, jestli se práce prostě a dobře provádějí, nebo neprovádějí. Pokud jde o poslední, vláda tedy bude dále v této činnosti pokračovat nehledě na ústavu, nehledě na nic. Bereme tuto okolnost na vědomí.

Ale ještě se zastavím u odpovědi na šestou otázku. V nótě, kterou Ministerstvo zahraničních věcí přirozeně po projednání ve vládě odpovědělo Velvyslanectví Spojených států amerických, se píše, že se zamýšlí povolit zahájení prací a je předkládán návrh, aby se sjednalo provádění prací před řádnou ratifikací případně uzavřených smluv. Tady jste uvedl skutečně velmi nestandardní zdůvodnění této věci, když jste zcela zpochybnil, že taková nóta má nějaký význam. Já plně chápu, že nemá právní význam mezinárodní smlouvy. Ale je možné, aby Ministerstvo zahraničních věcí, které v tomto případě jedná jménem České republiky, tedy minimálně jménem vlády České republiky, něco do své nóty napsalo, co pak předseda vlády zpochybní tím, že tedy není to právně závazné a že nestanoví nic jiného než v souladu s českým právním řádem umožnit a usnadnit americké straně zjistit nejvhodnější místo pro vybudování případné radarové stanice? Vy si tedy myslíte, že česká slova "povolit zahájení prací" je možné potom interpretovat jako "zjistit nejvhodnější místo pro vybudování"? Já se domnívám, že tady jste se opravdu pustil na velmi tenký led, jestliže zpochybňujete to, co písemně představitelům, orgánům jiné země sdělíme prostřednictvím nóty Ministerstva zahraničních věcí. Pro věc není vůbec podstatné, jestli budou nevratné důsledky, jestli jde o jednotlivce, jestli se tomu říká služební cesta. Pro věc je prostě a dobře podstatné, že tuto naprosto konkrétní záležitost v České republice ošetřuje přímo nejvyšší zákon, který máme, a sice Ústava České republiky.

Pane předsedo vlády, chtěl bych vyzvat vaši vládu, aby dodržování ústavy věnovala propříště větší pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nechtěl jsem již vystupovat, ale to si snad zaslouží velmi krátkou reakci. Nejdříve technická poznámka.

Ano, správně jste uvedl, pane poslanče Exnere, že ta pátá návštěva, ta pátá služební cesta, již nezapadla do formátu odpovědi, která byla vyrobena dříve, než samozřejmě k této cestě došlo. A to, že se zatoulala tato odpověď na úřadu vlády, za to jsem se již pětkrát omluvil.

Ta první cesta, nebo první služební cesta, ta také nezapadá do formátu této vlády, protože, jak jste jistě pochopil, byla vykonána ještě za doby vlády Jiřího Paroubka. Což mimochodem svědčí o tom, že už tehdy tady na našem území rekognoskovali zástupci americké armády případné lokality. A právě tehdy bylo rozhodnuto o tom, že to nebude Libavá, ale Brdy. To jenom pro pořádek.

Já jsem teprve dnes pochopil jako bezvěrec, co znamená židovský termín chucpe. Musím říci - ano, já jsem absolvent vojenského gymnázia, ale pokud byste studovali mé kádrové materiály podrobněji, tak byste zjistili, že jsem byl vyloučen z politických důvodů a bylo mi umožněno maturovat. To si myslím, že je dobré uvést pro pořádek.

Mně připadá daleko pikantnější, když příslušníci armády, jeden jako občanský zaměstnanec, jak jste sám, pane poslanče, uvedl, druhý, jak předpokládám, jako řádný důstojník, v době, kdy zde byly umisťovány rakety SS20, kdy na služební dočasné cestě tady byly armády Varšavské smlouvy na návštěvě, tak jakým způsobem vy jste tehdy protestovali proti této služební cestě těchto vojáků, kteří okupovali Českou republiku, tehdejší Československo. To si myslím, že je velmi pikantní. A pokud mezi námi jsou lidé, kteří mají židovskou víru, tak i oni vědí, a pochopili možná definitivně, co je to chucpe. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Exner ještě.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, teď už opravdu jenom technicky. Pro posuzování toho, jak se máte dívat na určité činnosti, je celkem lhostejno, jestli jste byl z žižkárny vyloučen, anebo jste ji jinak dokončil. Prostě a dobře doufám, že vás tam naučili, co to vojenské činnosti jsou.

Pokud jde o váš útok na minulou dobu a naše postoje, tak dříve, než nás obviníte z toho, že jsme nic nedělali, si případně prověřte, jestli jsme něco dělali a jak jsme se k věci postavili nebo ne. Postoj nejrůznějších lidí v České republice byl v té době velmi různý. A bylo by opravdu velmi levné, abyste všechny, kteří teď sedí v lavicích Komunistické strany Čech a Moravy, hodil do jednoho pytle. Kromě toho mně dovolte, abych vás upozornil, že v tehdejší době platila jiná ústava a příslušné věci tam nebyly upraveny tak jako v ústavě, kterou máme teď a kterou máte dodržovat vy.

I kdyby tisíckrát se v minulosti, a to od doby kupce Sáma po nástup do předsednické funkce vás ve vládě a vaší vlády, dělo cokoli špatného, tak vás to nijak neopravňuje k tomu, abyste vy nedodržovali současnou Ústavu České republiky. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy. Pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Táži se nyní poslanců Václava Exnera a Alexandera Černého, jaké navrhují usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi. Páni poslanci, který vystoupíte s návrhem? I když pan poslanec Černý ve svém vystoupení navrhl nesouhlas s touto odpovědí, já bych poprosil, aby tento návrh zazněl na mikrofon. Prosím, pane poslanče Černý, máte slovo.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, pane předsedo. Navrhuji tedy, abychom ve smyslu § 112 odst. 4 vyslovili nesouhlas s odpovědí premiéra Topolánka na interpelaci poslanců Alexandera Černého a Václava Exnera. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP