(9.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Za druhé jsme vás žádali, abyste uvedli složení: vojenské a nevojenské osoby. Ve své odpovědi jste u těch tří skupin, které tady byly, uvedli pouze vojenské osoby. Ve skutečnosti je to tak, že ta skupina, která tady pobývala už v roce 2006, měla podle některých údajů 22, podle některých údajů 30 odborníků. Ta skupina, která tady byla v dubnu 2007, byla složena z 5 odborníků. Skupina, která tady pobývala v květnu 2007, byla složena z 25 osob. Skupina, která tady pobývala v srpnu 2007, byla složena ze 30 osob. Skupina, která tady byla od 22. října loňského roku a kterou vedl pan Ellis Gilliland, měla 5 osob. Domnívám se tedy, že minimálně jste nám neúplně odpověděli na naši otázku o složení skupin.

Za další. Plně s vámi souhlasím, že jste zcela jasně a přesně odpověděli na otázku číslo dvě, který úřad nebo orgán vlády Spojených států tyto skupiny vyslal, a také tady nemáme k vaší odpovědi žádnou připomínku.

Není to tak už úplně, pokud jde o odpověď na naši třetí otázku, na základě jakého rozhodnutí se jejich pobyt uskutečnil, kdo ho vydal nebo přijal a co bylo konkrétním opodstatněním takového rozhodnutí. Říkáte nám, a znovu jste to opakoval, že statut těchto osob je stejný jako jakéhokoli jiného cizince na území České republiky.

Dovolte mi, abych vám tedy ještě jednou přečetl, co v této souvislosti říká Ústava České republiky o přítomnosti ozbrojených sil jiných států na území České republiky. Především v čl. 39 odst. 3 se říká, že k přijetí usnesení o souhlasu s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců a nadpoloviční většiny všech senátorů. A pak, jak správně už citoval pan poslanec Alexander Černý, se v čl. 43 říká, že vláda sice rozhoduje o některých případech pobytu cizích vojsk na území naší republiky. Avšak žádný z těch případů, o kterých teď mluvíme, neodpovídal tomu, v čem ústava zmocňuje vládu, aby o této věci rozhodovala.

Říkáte nám, že jde o běžné služební cesty, jakých jsou stovky. Opravdu se, pane předsedo vlády, domníváte, že je běžné a že stovky delegací v počtu 5 až 30 osob, mezi nimi vojáci, přijíždějí běžně do České republiky na služební cesty a provádějí zde práce, o kterých sám informujete ve své odpovědi, že prováděly skupiny, o kterých tady hovoříme? Buďte tak laskav a uveďte mi některé další případy podobných pobytů ozbrojených sil na území České republiky.

Nějakou dobu, poměrně dlouhou, jsem pracoval jako občanský zaměstnanec vojenské správy a zúčastňoval jsem se přirozeně také služebních cest v této době. Ujišťuji vás, že na takové služební cesty jsem dostával naprosto stejný cestovní rozkaz jako vojenské osoby a musel jsem se také jako vojenská osoba hlásit v rámci tehdejšího Československa na příslušných úřadech, když jsem cestu vykonával. V tomto smyslu se také zcela bezpečně domnívám, že i civilní osoby, které byly součástí týmů, skupin, které zde pobývaly, plnily úkoly vojenského charakteru, jak koneckonců snad bude možné snadno prokázat i odpovědí na další otázku.

Opravdu si myslíte, že rekognoskace prostoru pro možné umístění vojenské základny je běžnou činností, kterou může provádět každý návštěvník České republiky ze zahraničí v rámci své běžné služební cesty? Koneckonců bych vás chtěl upozornit na to, že ústava nehovoří vůbec o tom, od kolika osob začíná platit čl. 39 a čl. 43. Mluví obecně. Vy mluvíte ve své odpovědi o tom, že šlo o jednotlivce - možná, že dokonce budete tvrdit, že se potulovali na území České republiky každý samostatně - kteří nebyli ozbrojeni. Ale skupiny 5 až 30 osob prostě a dobře nejsou jednotlivci. Měly své vedení, měly své konkrétní úkoly a tyto konkrétní úkoly jsou prostě vojenského charakteru. Jestliže tedy píšete, že z těchto důvodů není nutný souhlas Parlamentu České republiky k povolení jejich pobytu, jak jste dokládal ve své odpovědi spolu s vládou, tak vás chci přesvědčit o tom, že prostě a dobře váš výklad ústavy je opravdu příliš zúžený, anebo naopak příliš volný.

Když se podíváme na to, co tady jednotlivé expertní skupiny prováděly, potom uvedu podle citací především z materiálu Ministerstva obrany, ale v některých případech také z tisku, co bylo předmětem návštěvy těchto skupin, které vyslalo ministerstvo obrany Spojených států amerických, případně jejich protiraketová agentura.

Především bych se zmínil o té první skupině, která není zahrnuta do vaší odpovědi. Tato skupina prováděla podrobná technická měření a průzkum s důrazem na geologické podmínky, infrastrukturu, dopravní dostupnost v lokalitě, podle jednoho zdroje. Podle druhého zdroje prověřovala geografické, hydrologické a infrastrukturní parametry vybraných lokalit nacházejících se na území stávajících vojenských újezdů. Už sama skutečnost, že taková běžná služební cesta chodí do vojenských újezdů, tedy osoba, která ji vykonává, není tak úplně samozřejmá. Dále pokud jde o první služební cestu, skupina amerických odborníků prováděla měření frekvencí ve vojenském prostoru Brdy. Šlo o frekvence mobilních telefonů, rádií, televizí, wifi i signály, které vysílá řízení letového provozu.

Druhá skupina, o které se zmiňujete, se zaměřila na hydrologické, geologické, klimatické a další podmínky ve vojenském prostoru. Třetí skupina, která tady u nás pobývala, prováděla podrobná technická měření a průzkum v oblasti kóty 718,8, a protože šlo o běžnou cestu, tak možná, že také doma, když vyšlete manželku na průzkum, jestli v pokoji není rozsvíceno, jí říkáte, aby se vydala na kótu 715,2. Jde o zcela běžnou vojenskou mluvu a také všichni tomu tímto způsobem rozumějí. Na serveru Proti raketám je uvedeno k této skupině, že ji tvořili odborníci na radarové technologie, životní prostředí, dopravní a stavební infrastrukturu, geologii a hydrologii a prováděli podrobná technická měření a průzkum s důrazem na geologické podmínky, infrastrukturu a dopravní dostupnost v lokalitě. Byly odebrány vzorky půdy a vody, které budou předmětem dalšího vyhodnocování ve Spojených státech amerických. V oblasti kóty 718,8 se uskuteční i další průzkumy amerických expertů, např. geologický, hydrologický, environmentální, topografický a také pyrotechnický.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP