(11.50 hodin)

Poslanec Milan Šimonovský: Pane místopředsedo, dovoluji si navrhnout zkrácení lhůty, protože se nedomnívám, že by v rozpravě zazněly nějaké závažné rozpory, kromě uměleckých vystoupení, kterých jsme byli svědky, a navrhuji zkrácení lhůty o 30 dní.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pokud nejsou další návrhy, tak rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Hlásí se…

 

Poslanec Miloslav Kala: Dovolte mi, pane místopředsedo, abych navrhl ještě přikázání výboru pro bezpečnost a ústavněprávnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Čili dva další výbory navrhujete - ústavněprávní a pro bezpečnost? (Ano.) Dobře, děkuji panu poslanci Kalovi. Kdo dále se hlásí? Nikdo, takže přistoupíme k hlasování. Já vás všechny odhlásím. Pan poslanec Exner měl tu samou myšlenku, co já, což je výjimečná záležitost docela. (Pobavení.)

 

Přistoupíme k hlasování. Nejprve o přikázání hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 57. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, pro se vyslovilo ze 119 poslanců 113, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh, který zazněl, byl na přikázání výboru ústavněprávnímu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 58. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 129 poslanců, 91 bylo pro, 14 proti. I tento návrh byl přijat.

 

Dalším je návrh na přikázání výboru pro bezpečnost.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 59. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 132 poslanců, 75 bylo pro, 9 proti. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty pro projednání na 30 dnů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 60. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 133 poslanců, pro bylo 74, proti 40. I tento návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že jsme hlasovali o všem, co bylo možno hlasování podrobit při projednávání bodu číslo 32. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

A přikročíme k projednávání bodu číslo

 

33.
Návrh poslanců Davida Kafky, Daniela Petrušky, Přemysla Rabase,
Michaely Šojdrové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 162/2003 Sb., o podmínkách provozování zoologických zahrad
a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách)
/sněmovní tisk 337/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Žádné veto nemám. Stanovisko vlády máme k dispozici jako sněmovní tisk 337/1 a já prosím pana poslance Davida Kafku, aby se ujal slova.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobrý den. Máte před sebou velmi drobnou novelu zákona o zoologických zahradách, a protože jsem si dovolil navrhnout projednání ve zkráceném režimu, dovolte mi, abych trošku obšírněji popsal tu velmi drobnou, vlastně tříslovnou změnu, kterou navrhuji.

Na počátku této mininovely byla pokuta, kterou dostal jeden zámek ve východních Čechách za provozování zoologické zahrady bez licence. U tohoto zámku mají malý zvěřinec, kde mají poměrně omezený počet zvířátek a ve kterém vybírali vstupné. Tím ovšem naplnili definiční znaky zoologické zahrady, ačkoliv nic podobného v úmyslu neměli a nemají a jen chtějí, aby se děti návštěvníků mohli potěšit se zvířátky, když už nechtějí do zámku. Česká inspekce životního prostředí však pokutu udělit musela, protože zákon o zoologických zahradách předpokládá, že takové zvěřince budou provozovány bezplatně.

Celá věc je poněkud obecnější a netýká se jen jednoho zvěřince u jednoho zámku, ale celé třídy podobných zařízení, takže je hodna zákonné úpravy. Připouštíme, že z hlediska fungování našeho právního systému nejde o problém nikterak zásadní, přesto máme za to, že je správnější jej vyřešit než obcházet.

Zákon o zoologických zahradách je velmi citlivý a komplexně vybalancovaný text a každý zásah do této materie je nesnadný. V našem případě bylo třeba pouze upřesnit definici toho, co zoologickou zahradou není, což tak obtížné zase nebylo. Za podstatné jsme považovali, aby šlo jenom o úpravu okrajových vylučovacích definic, a celého obsáhlého tématu zoologických zahrad se vůbec nedotknout.

Původně jsme měli za to, že bude stačit v § 1 odst. 2 písm. c) vypustit slovo bezplatně, avšak po poměrně rozsáhlé diskusi na Ministerstvu životního prostředí jsme se rozhodli raději zevšeobecnit výčet v § 1 odst. 2 pod písm. c). Takto vydiskutovanou změnu vám nyní předkládáme k odsouhlasení. V předkládaném textu jde o změnu velmi prostinkou a nezáludnou, skutečně jde jen o okrajové upřesnění, co zoologickou zahradou není třeba rozumět.

Protože jde o tak drobný rozsah, žádáme ctěnou Sněmovnu o projednání ve zkráceném režimu podle § 90 odst. 2.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Davidu Kafkovi a připomínám, že stanovisko vlády máme k dispozici jako sněmovní tisk 337/1. A nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, kterou je paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, jak bylo řečeno panem předkladatelem, jedná se opravdu o novou definici zařízení, která chovají volně žijící živočichy v omezeném počtu a nekladou si cíle zoologických zahrad - dvorce, koutky zvířat nebo tzv. petting farms, které jsou zaměřeny na zvířata domácí nebo volně žijící živočichy nebo jejich kombinace, kde však podíl volně žijících nepřevyšuje dosud kodifikovaný počet 20 druhů a jsou součástí většího celku - historického objektu, souboru lidové architektury, parku, chráněného přírodního celku atd. Dává se jim možnost, nikoliv povinnost vybírat vstupné.

Vzhledem k jednoduchosti navrhované úpravy, jak bylo řečeno i předkladatelem, je navrženo schválení podle § 90 v prvním čtení. V tomto bych ráda předkladatelům vysvětlila, že bylo dobrým zvykem Poslanecké sněmovny, že § 90 byl vyžíván pouze v opravdu nutných případech rychlého přijetí. To, že se z něj stal zvyk, kterým se de facto popírá činnost ve výborech a podrobnější rozprava k danému tématu, dle mého názoru opravdu není v pořádku. Pevně věřím, že tato Sněmovna si ještě užije i druhá a třetí čtení a nebudeme všechno tak, jak je to zatím nastaveno, projednávat právě v té tzv. devadesátce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP