(11.40 hodin)

Poslanec Milan Urban: Já možná ještě jednou upozorním na závažnost této normy.

Jak to pěkně zní, provozní a lokalizační údaje. Ale co to znamená, přátelé? To znamená, že já tenhle telefon (klade vlastní mobil vedle mobilu ministra Římana) takhle položím k telefonu pana ministra Martina Římana a v ten moment ten telefon je v podstatě sledován, to znamená, že mé číslo vlastně je lokalizováno v souvislosti s tím, že je deset centimetrů od telefonu pana ministra. Tedy když vy pojedete s někým na kafe do Ostravy, tak bude vždy lokalizováno i vaše číslo, kterým nevoláte, a bude policejně sledováno. Takové a jiné příběhy se skrývají pod rouškou těch paragrafů a těch formulací, které jakoby neříkají nic.

Je to tedy ztráta svobody? Je to tedy posilování policejního státu? Prosím, přečtěte si pečlivě tento zákon. Já myslím, že to není nějaká úřednická norma, nějaká jednoduchá transpozice z Evropské unie. Já myslím, že to je výsostně politické rozhodnutí, a tedy ztráta svobody by měla být tady měřena skutečně velmi citlivě.

Kromě toho, že to stojí náklady, které jsou hrazeny z veřejných rozpočtů, tedy peníze, které se platí ze státního rozpočtu operátorům, jimž je uložena tato povinnost, tak se také ale zatěžuje celý podnikatelský sektor. V tom zákoně to je napsáno, že to jsou zvýšené náklady pro soukromé podnikatelské subjekty. Těmto podnikatelským subjektům nikdo náklady spojené s dodržováním tohoto zákona hradit nebude. Za prvé jim to bude ztěžovat život, za druhé je to bude stát peníze.

Já myslím, že je hodně problematické, abychom nějakým jednoduchým mávnutím, zvednutím ruky v této Poslanecké sněmovně s takovouto normou souhlasili.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Tak - opravník oblíbených omylů, jak praví klasik.

Já jsem právě teď, když pan kolega Urban mluvil, tak jsem mu zavolal na jeho mobil, má tam jeden nepřijatý hovor, a to jsem udělal záměrně, abych dokumentoval jeho omyl. On když si ve vlaku, jak říkal, položí ten telefon, tak ho nikdo nebude nijak zaměřovat, kromě možná nějakých jeho přátel. (Veselost ve sále.) Až v okamžiku, kdy zavolá neúspěšně, tak to bude zaznamenáno u operátora. Operátor nezaznamenává pohyb mobilu v okamžiku, kdy z něho nejde, nevychází signál, až již voláním nebo posíláním SMS zprávy, což je dost podstatný rozdíl proti tomu, co tady bylo řečeno.

Už dneska je jeho lokalizace zaznamenána, pokud má úspěšné hovory nebo úspěšně zasílá SMS zprávy. Ano, teď se rozšiřuje i na neúspěšná volání. To je rozšíření, je to prostě fakt.

Nicméně když proti tomu tak horlivě je tady bojováno, a já znovu zdůrazňuji, že se jedná o transpozici směrnice Evropské unie, tak by mě zajímala odpověď na otázku, jestli tedy navrhuje, aby - prostřednictvím pana předsedajícího - abychom nerespektovali primární právo Evropské unie, netransponovali tuto směrnici, dostali se do režimu tzv. infringementu, to znamená žaloby na Českou republiku, kterých mimochodem hrozilo České republice, nebo už bylo zahájení toho procesu, když jsem přišel na Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak jich bylo sedm, teď zbývá už jenom jedna. Ano, já jsem loajální Evropan v tomto smyslu na rozdíl od těch, kteří to často říkají na ústech, ale konají jinak, tak moje otázka je, jestli máme nerespektovat rozhodnutím této suverénní sněmovny právo Evropské unie a vystavovat se těmto rizikům. To je fundamentální debata, jestli pravidla klubu, do kterého jsme vstoupili, máme respektovat, nebo ne.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Nyní se přihlásil pan zpravodaj Milan Šimonovský.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych chtěl také potvrdit, že tato norma neobsahuje informace, které tady nám podal náš kolega Urban. Tato norma skutečně naopak zpřísňuje velmi nakládání s těmi údaji, které byly získány jak z lokalizace, tak z uchovávání těch údajů o uskutečněných a neuskutečněných hovorech. To znamená, že budou stanoveny nové povinnosti při likvidování těchto údajů. Nejenže jsou stanoveny termíny, ve kterých musí být zlikvidovány, ale jsou stanoveny také povinnosti, jak budou tyto údaje zabezpečeny a chráněny proti nežádoucímu úniku a jak budou zlikvidovány. Současná platná právní úprava vůbec neobsahuje tuto povinnost. A možná i proto jsme svědky úniků těchto informací v médiích, a myslím si, že právě tato norma je normou, která naši svobodu bude chránit.

Doporučuji, abychom ji přikázali hospodářskému výboru, abychom tuto normu skutečně schválili, protože je nejen harmonizační, ale také nám bude naši svobodu chránit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Milanu Šimonovskému. O slovo se přihlásil pan ministr vnitra Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi touto cestou poděkovat panu poslanci Urbanovi za jeho plamennou obhajobu svobody. Přiznám se, že mě to překvapilo, nečekal jsem to od poslance České strany sociálně demokratické, že by něco takového mohlo zaznít, a jsem tomu rád. Věřím, že toto vystoupení znamená obrat v politice sociální demokracie k ochraně základních práv a svobod a nedotknutelnosti soukromí občanů. Věřím, že stejně tak plamenná ochrana práv a svobody zazní v případě, když znovu a znovu někteří z poslanců a poslankyň sociální demokracie budou navrhovat průlom do svobod a práv občanů v podobě agentů provokatérů, povinných majetkových přiznání pro všechny, a že stejně tak plamenná obhajoba svobody zazní, doprovázena poděkováním mně osobně za to, co jsme oproti minulosti udělali při ochraně svobody, zejména v souvislosti s obrovským růstem počtu odposlechů za vlád, kterých se dominantně účastnila Česká strana sociálně demokratická a kterým jsme udělali přítrž.

Já chci poděkovat panu poslanci Urbanovi za to, že on mně nepochybně touto cestou chce vyjádřit poděkování za to, že se nám podařilo ve srovnání s rokem 2006 za rok 2007 snížit počet odposlechů coby vpádu do soukromí občanů o 30 %. A já si to beru jako povzbuzení do budoucna, a budu-li konat takovéto kroky, tak budu vždy spoléhat na podporu nejen z jeho strany osobně, ale také ze strany jeho kolegů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Ivanu Langerovi za jeho upřímně míněná slova (veselost ve sále).

S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já si dovolím jen stručně k panu ministrovi. Samozřejmě všichni budeme rádi, když se bude počet odposlechů snižovat. Jenom doufejme, že to nebude mít za následek zvyšování kriminality a snižování objasněnosti. A ty statistiky, pane ministře, ty už moc povzbudivě nejsou a ty jste nezmínil. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, pane ministře, doufám, že mohu takto přímo vás oslovit. Jestli vy vnímáte toto jako obrat sociální demokracie, možná máte pravdu. Ale zrovna tak já bych mohl vnímat velký obrat ODS. Tedy zdá se, že jsme si možná ty role vyměnili. Já vám děkuji za vaši poklonu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak v atmosféře plné vstřícnosti se přihlásil o slovo pan ministr vnitra Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Jen to ne, nechme si svoje role, které jsme kdy měli. Já doopravdy nechci být sociálním demokratem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, doufám, že je to poslední vystoupení v této části projednávání této normy. Hlásí se ještě někdo? Pokud ne… Ještě v rámci rozpravy se hlásí pan zpravodaj Milan Šimonovský.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP