(16.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Prakticky žádná země v Evropské unii nezpoplatňuje tyto lidi takovýmto způsobem. Proč to lidem děláte? Proč děláte život těžší, než ve skutečnosti je? Proč ženete tisíce lidí do neřešitelných situací? Chci věřit, že je to jen důsledek buď vaší neschopnosti, nebo nezkušenosti.

Víte, tuto reformu píší lidé mladí, zdraví, bohatí, kteří třeba dostávali od VZP osmdesát, sto tisíc měsíčně za poradenství, to píší lidé, kteří s reálným životem nemají nic společného. Důchodce viděli tak leda v nějakém seriálu, o ARO možná četli, možná ho navštívili na hodinu za svých studií. To jsou lidé, kteří o reálném životě lidí nevědí vůbec nic, ale mají tisíce chytrých hraběcích rad pro všechny, jak to mají udělat. Že zneužívají péči, že samozřejmě nevědí co s časem, tak vysedávají u doktorů.

Já bych se chtěl zeptat ministra Julínka, on přece chvilku také dělal doktora, ať tedy řekne, kolik… (Z pravé strany sálu se ozývá hlasitý smích.) Ať řekne - tak já vím, že pan ministr Julínek je velmi vtipný, to je jediné, na co se totiž zmůže. (Hluk a smích zprava neutichá.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Já bych poprosil o klid ve sněmovně, ať může pan poslanec pokračovat. Děkuji. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec David Rath: Ať řekne pan ministr Julínek, kolik vlastně pacientů, když jezdil na záchrance, ho volalo zbytečně. Možná jsme každý pracovali v jiném kraji. Já jsem na záchrance pracoval přes šest let. A jestli z těch stovek výzev byly jednotlivé, které byly neindikované, nebo možná zbytečné, tak to šlo do zlomků procent, možná promile. Bezvýznamná část. Možná tam, kde sloužil pan ministr Julínek, to bylo jinak. Lidé si řekli, že slouží Julínek, a ti vážně nemocní se raději dopravili do nemocnice sami a volali ho jen ti, kteří věděli, že jeho znalosti (potlesk z levé strany sálu) na vytažení klíštěte či třísky pod nehtem stačí. Chápu, že každý z nás jsme determinováni svými zkušenostmi.

Dámy a pánové, vláda Mirka Topolánka se stává skutečně zlým snem většiny lidí. Zlým snem, protože důchodci, rodiny s dětmi vědí, že příští rok ze svých peněženek zaplatí do zdravotnictví 10 miliard korun. Ano, slyšíte dobře - 10 miliard korun budou muset zaplatit důchodci, invalidní důchodci, rodiny s dětmi, protože ti čerpají nejvíce zdravotní péče, tak zaplatí ze svých rozpočtů. Těchto 10 miliard jim vy nepřidáte. O to jim snížíte životní úroveň. O 10 miliard.

Já stále chci věřit, že to děláte jenom z nezkušenosti. Já stále chci věřit, že ten zlý sen skončí a vy se vzpamatujete, protřete si oči a řeknete celému národu: Promiňte. To byl skutečně špatný sen a odteďka se staneme zodpovědnou vládou, které jde o to, aby se většině lidí v České republice žilo lépe.

Pokud toho nejste schopni, tak se seberte a jděte! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím nyní o slovo pana ministra zdravotnictví Julínka, kterého zde mám zapsaného jako dalšího řečníka. Po něm je přihlášen místopředseda vlády Martin Bursík a pak dalších třináct kolegů.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já zareaguji až na konec na tento projev, reagovat přímo nechci. Chci ale reagovat na vystoupení pana poslance Paroubka.

Chci v rámci kritiky vlády nějakým způsobem zreportovat agendu, kterou jsem převzal po sociální demokracii na Ministerstvu zdravotnictví po jejím osmiletém působení na Ministerstvu zdravotnictví. Nemyslím si, že to byl úmysl. Byla to spíše neschopnost, střídání ministrů. Zároveň uznávám, velmi těžká materie na zvládnutí, takže to nepovažuji za snahu zanechat na Ministerstvu zdravotnictví velký nepořádek, tak aby mě to zaměstnalo a nemohl jsem udělat žádoucí reformy pro Českou republiku. Zvládli jsme to a zvládáme to.

Co na mě čekalo, když jsme přišli na Ministerstvo zdravotnictví? Začnu jenom namátkou. Byl by to velký seznam. Jen pro pořádek, abyste věděli, když mluvíte o občanech. 300 nevyřízených odvolání občanů například kvůli chorobám z povolání, kvůli špatně přiděleným kvalifikacím. Pracuji jak mohu, abych to dal do pořádku, a už jsem se od Emmerové přesunul k Rathovi, takže podepisuji léto roku 2006. Začal jsem podepisováním roku 2005. Slyšíte dobře. Občané nedostali odpověď na své odvolání dva roky! Podepisuji to já za ty, kteří tuto neudělali práci.

Já jsem největší hříšník ve vládě, ale ne proto, že bych něco způsobil, ale proto, že jsem zdědil 17 nesouladů se směrnicemi. Jsem jednoznačně nejhorší ministr díky mým předchůdcům. Jedno po druhém umazáváme a dáváme do pořádku, připravujeme novely a nařízení, které dávají do souladu směrnice s našimi zákony ve zdravotnictví. Z toho nám ale hrozí už šest žalob a rozhodnutí Evropského soudního dvora, které mají finanční dopad na Českou republiku řádově v miliardách. Snažíme se to všechno stihnout, dát do pořádku tak, abychom pokud možno neplatili vůbec nic.

Když jsem se pídil po tom, kde je příprava na čerpání evropských fondů, protože i o tom mluvil pan předseda Paroubek, zjistil jsem, že na Ministerstvu zdravotnictví jsou zafixovány ubohé necelé dvě miliardy na celých sedm let. Operativním řízením a dohodou se svými kolegy jsme to dotáhli na 17 mld. Kč, takže zdravotnictví bude moci významně čerpat z evropských fondů. Takže jsme to také zvládli.

Když jsem revidoval zákonodárnou iniciativu a snahu svých předchůdců, kteří se tam vystřídali za osm let, tak vlastně předložili dvanáct zákonů, některé z nich musíme ještě teď opravovat, oproti sedmnácti, které předkládám já za necelé dva roky.

Zvykl jsem si na to, že jste totálně nekonstruktivní opozice a že se tady dokonce hlasuje proti zákonům, které nemají žádný politický náboj a které opravdu lidé potřebují. Zvykl jsem si na to, že říkáte, že se s vámi nebavíme, viz vystoupení pana místopředsedy Zaorálka, a přitom se nechcete účastnit politické debaty o budoucnosti financování českého zdravotnictví. Tak co je? Tak chcete diskutovat, nebo nechcete? Když jste pozváni, tak odmítáte.

Ono to samozřejmě sleduje tu obvyklou cykliku, kdy nastoupí pravicová vláda a musí po socialistech uklidit, zavést pořádek, uskutečnit reformy, i ty nepříjemné, země se stabilizuje a bohatne, a pak nastoupí sociální demokraté s populistickou rétorikou, často obludí voliče, a oni potom mají možnost ty peníze znovu utratit. A zase musí někdo přijít a zase to napravit.

Vážené kolegyně, v takové fázi určitě ještě nejste. Jestliže teď zkoušíte vyslovit nedůvěru této vládě, tak v takové fázi fakt ještě nejste. My jsme to ještě za vás neuklidili pořádně, ještě to musíme všechno napravit. Takže si ještě počkejte. Doufejme, že se voliči v budoucnosti nenechají obludit.

Jestliže se tady hovoří o nějakém plánu sociální demokracie na to, jak by chtěla vyřešit problémy ve zdravotnictví, já vám mohu garantovat, že já jsem nikdy žádný neviděl, kromě dvou stránek v komorovém časopise, které jsem naposledy zahlédl. To je to jediné, co vyplodil váš stínový ministr. To je to jediné, co vy navrhujete ve zdravotnictví. Proti tomu stojí sedm nových zákonů, které teď jdou do legislativního procesu a které zásadně upravují české zdravotnictví v duchu evropských norem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP