(14.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Tato vláda je vládou koaliční za účasti zelených a předseda Strany zelených je ministrem životního prostředí. Co na tom, že tato vláda rezignovala na deklarované cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie? Že pane ministře?

Nejsilnější z vládních politických stran, Občanskou demokratickou stranu, masivně volili podnikatelé a živnostníci. Asi již někteří vystřízlivěli a začínají s vláhou v oku vzpomínat na dobu našich vlád. Již jsem hovořil o předpokládaném hospodářském útlumu a zvyšující se inflaci. Ovšem nejpikantněji působí odmítání určení pevného termínu eura touto vládou. Přitom každý začínající ekonom ví, že jestli někdo potřebuje eura, jsou to právě v rámci otevřené ekonomiky naši podnikatelé. Alespoň v jejich naprosté většině. Co vy na to, pane premiére? Když jste si vždycky bral vzor ze Slovenska, proč si jej neberete v tomto ohledu? Nerozumím vám.

Tato vláda slibovala, že na rozdíl od údajné doby temna pod sociálně demokratickými ministry školství dá národu světlo vzdělání. Krásné myšlenky, krásně znějící! Ovšem realita je bolestná a zejména jiná. Zatímco za nás, to jest po dobu osmi let, trvale rostly platy ve školství nejméně o 6,5 % ročně, dochází nyní slovy předsedy školských odborů i při přihození Melčákovy necelé miliardy k zásahu do reálných mezd našich učitelů.

Chci vám v této souvislosti sdělit, jak to naznačil ve svém úvodním vystoupení předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek, že sociální demokraté jsou plně na straně dnes stávkujících učitelů. (Potlesk z řad ČSSD.) Nepochybujeme o oprávněnosti této stávky.

Na čem jediném tato vláda ovšem systematicky, dalo by se říci promyšleně a houževnatě, pracuje, je personální politika v centrálních úřadech. Nemyslím si ovšem, že by tato systematičnost byla právě chvályhodná. Topolánkova koncepce noci dlouhých nožů, koncepce nekončících čistek je zde dovedena do hrůzné dokonalosti i za cenu likvidace celých útvarů na centrálních úřadech plných kvalifikovaných lidí jen proto, že nenosili legitimaci ODS, KDU-ČSL či Strany zelených. Připomínám, že tito vyhození lidé většinou neměli ani legitimaci sociální demokracie.

Mimochodem - jak se dnes stavíte k tomu, že díky personální politice a vaší ideologické předpojatosti se rozpadl dokonale fungující CzechInvest, pane ministře průmyslu a obchodu? Anebo že se stále hledá nový ředitel Lesů České republiky, pane ministře zemědělství?

Tragikomická je také situace na Ministerstvu pro místní rozvoj. Pan Čunek odešel a nyní se má údajně vrátit do původní vládní pozice. A co se stane, když někdo objeví další problém páně Čunkův? Zase odejde? A zajímá vůbec někoho z koalice názor běžného občana na tyto šarády?

Oblast, která se stala zvláštní propadlištěm, je zahraniční politika vlády. Po letech respektu a uznání, které si naše republika vydobyla za našich vlád, hlavní protagonisté naší zahraniční politiky a její představitelé Mirek Topolánek a Alexandr Vondra začínají připomínat onoho známého předlistopadového politika na Červeném hrádku. I ti bratři Kaczyńští vám, pánové, poněkud zmizeli z obzoru. Alespoň jeden z nich a jeho strana z polské vlády.

Členové širokého mezinárodního společenství nás nevolí členy Rady bezpečnosti. Evropská unie neví, jak se má vyrovnat na jedné straně s neschopností současné české vlády ovlivňovat její rozhodnutí ještě na expertní bázi, jak to dělají jiní, nebo trapnými návrhy na poslední chvíli, které nikdo nechápe a vlastně nikdo nechce. Či - a to je zvláště statečné - mluvením, nebo spíše hlasitým lomozem u nás doma a mlčením v Bruselu, že pane ministře Římane?

Začínáme být tragikomicky osamoceni i v takových otázkách, jako je vybudování radaru. Ano, jsme neochvějnými spojenci Spojených států, ale tato vláda chápe toto spojenectví po vzoru bývalých vztahů v rámci RVHP. Jako služebné přitakávání bez jakékoli invence.

Ale jinak vláda dostatečně nespolupracuje například s balkánskými státy, s africkými zeměmi, umírněnými arabskými státy, o Rusku, Indii a Číně ani nemluvě. Když už nedáte na opozici, pane premiére, vezměte si alespoň příklad z pravicového francouzského prezidenta Sarkozyho. Ten do Číny jel a Čína podepsala objednávku na - tuším - 160 airbusů, resp. další smlouvy v řádech miliard eur. A nový předseda polské vlády nedávno ve volbách zvítězil nad vámi obdivovanými bratry Kaczyńskými mimo jiné také proto, že chce výrazně zlepšit vztahy své země s Ruskem. Víte o tom vůbec, pane premiére? Cítíte stejně jako já, že vaše vláda má v zahraniční politice postavení onoho zmíněného již známého předlistopadového politika z Červeného hrádku? Jako kůl v plotě.

Dámy a pánové, shrnout působení této vlády za deset měsíců je v podstatě jednoduché. Je to vláda řízené destrukce. Destrukce všeho, co fungovalo a co přinášelo lidem i této zemi prospěch. A také vláda drahoty. Říká se, že každý národ má takovou vládu, kterou si zaslouží. Ale tady se musím občanů České republiky zastat. Tuto vládu si nezaslouží. A pokud v ní zastoupeným stranám dávali v roce 2006 hlas, tak tak činili vlastně z nevědomosti.

Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené kolegyně, vážení kolegové, na margo této vlády mám už jen jedinou poznámku. Její čas sice ještě pořádně nezačal, ale přitom se už naplnil.

Pane předsedo vlády, páni ministři, tato země vám bude vděčná za to, že odejdete. Držím vám palce k takovému mužnému rozhodnutí. Děkuji. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zahajuji rozpravu, do které mám přihlášeného nyní pana předsedu vlády Mirka Topolánka. Dále jsou přihlášeni pan poslanec Tejc, Rath, Bublan, paní poslankyně Zelenková, pan poslanec Seďa, pan poslanec Filip, pan poslanec Jičínský a pan poslanec Martínek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, všichni víme, že dnes je to tak trochu divadlo. Nicméně považuji za důležité říci minimálně tři věci. Myslím si, že reagovat na některé argumenty předřečníka ponechám svým ministrům.

Za prvé - je legitimním právem opozice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Za druhé - chci se zmínit o údajných důvodech dnešního hlasování. Za třetí - chci uvést pravé důvody, které si myslím, že ČSSD k tomuto hlasování vedou.

Za prvé. Samozřejmě že opozice má plné právo snažit se sesadit vládu. Pokud má někdo nějaké právo, váže se k tomu také odpovědnost. ČSSD tedy ponese před veřejností plnou odpovědnost za to, zda dnešní hlasování bylo k něčemu dobré, nebo zda šlo o zbytečnou exhibici. Věřím, že zde přítomní novináři podají pravdivý obrázek z dnešního dění, aby si lidé sami mohli udělat svůj úsudek. Nemám pocit, že bych k tomuto bodu chtěl říkat něco více.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP