(9.40 hodin)

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, navrhuji určitou změnu zákona č. 20. Článek I. § 18b by zněl: "Letadla určená pro výkon letecké záchranné služby zajišťuje a jejich provoz hradí stát prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví." Tedy vypustilo by se právě to slovo "smluvně".

Já už jsem tento problém otevřel na výboru. Mezitím jsem si sehnal i vyjádření právníků, kteří potvrdili do značné míry, nebo stoprocentně potvrdili, mé intuitivní pochybnosti, že slovo "smluvně" zde může znamenat problém právě pro mnoho výkladů. Pan ministr se mýlí, když říká, že text "Letadla určená pro výkon letecké záchranné služby zajišťuje a jejich provoz hradí stát prostřednictvím Ministerstva" - ono to skutečně zajistit Ministerstvo zdravotnictví může i prostřednictvím smlouvy, ale když dáme do zákona slovo "smluvně", tak se nám může stát, že soukromí dopravci, protože ta letecká záchranná služba dnes je zajištěna Policií České republiky, Armádou České republiky, soukromými firmami - pokud tam dáme do zákona slovo "smluvně", znamená to tedy smlouvu mezi státem a někým dalším. Přece když se do zákona dá "smluvně", tak to neznamená, že si stát sám se sebou uzavírá smlouvu. To je protimluv, pokud to tedy stát chce nadále zajišťovat i prostřednictvím armády a Policie České republiky. Pokud tam necháme slovo "smluvně", může dojít k tomu, že v tendrech na zajištění letecké záchranné služby, když se do daného místa přihlásí soukromý podnikatel a současně armáda a vyhraje to armáda nebo policie, tak ten soukromý podnikatel to může napadnout a říci, že zákon ukládá ministerstvu tuto službu zajistit smluvně. To znamená smluvně s jiným subjektem, na jedné straně smlouvy stát, na druhé straně smlouvy jiný právní subjekt.

Tato moje pochybnost, jak jsem říkal, byla potvrzena, konzultoval jsem to s několika právníky, a ti říkali - ano, pokud v zákoně bude napsáno "smluvně", vyvolá to, může to vyvolat určité interpretační spory při skutečném zajišťování. Takže, dámy a pánové, proto načítám tuto změnu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Do podrobné rozpravy se hlásí ještě pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Dámy a pánové, já bych si dovolil navrhnout, abychom zkrátili lhůtu na projednání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Důvod je jednoduchý, už to říkal pan ministr - jde opravdu o technickou novelu, která by měla začít platit co nejdříve. Vzhledem k tomu, že v sázce jsou záchrany lidských životů leteckou záchrannou službou, tak prosím o podporu tohoto návrhu napříč politickým spektrem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Viděl jsem pana ministra Langera, který se také hlásí do podrobné rozpravy.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já se zde nechci vyjadřovat jako někteří z mých kolegů o úrovni vzdělání toho či onoho z nás. Jen bych chtěl poprosit vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, pana kolegu Ratha, zda by mi mohl dát jména oněch právníků. Myslím si, že jejich stanovisko si žádá téměř vrácení jejich akademického titulu magistra, případně doktora práv. Pokud někdo s právnickým vzděláním je schopen vás uvést takto hrubě v omyl, tak nemá v právnickém stavu co pohledávat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím, že se hlásí fakticky pan poslanec Křeček. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegové a kolegyně, vážený pane ministře, i když nejsem ten, který toto stanovisko řekl, tak dnes se k němu hlásím. Je-li něco zajišťováno smluvně, pak to znamená, není-li smlouva, tak to zajištěno není. To je jednoduchý výklad. Je-li něco smluvně, musí být smlouva. Není-li, není zajištěno.

(Ministr Langer odpovídá poslanci Křečkovi mimo mikrofon.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath se ještě hlásí do rozpravy. (V sále je velký hluk.)

 

Poslanec David Rath: Já myslím, pane ministře Langře, že vy dobře víte, že mnohá konkrétní ustanovení různých zákonů jsou předmětem diskusí mnoha právníků a na určité věci existují mnohé názory. Ne nadarmo se říká, že tři právníci, pět právních názorů, pět právních stanovisek. Proto jsou třeba i soudy, proto jsou soudy řekněme několikainstanční, a vy jistě víte, že i soudy rozhodují často úplně opačně, to znamená že soud nižší instance vydá rozsudek úplně jiný, než je pak zhodnocen o instanci výš či případně soudem ústavním. Tudíž mě zaráží, že toho jste si nevšiml a že tady urážíte nějaké jiné kolegy právníky, kteří mají tento svůj právní názor, a protože je velmi dobře znám, tak vím, že jejich praxe je skutečně neskonale širší a hlubší než vaše praxe. Z tohoto pohledu vy jste proti nim právní zelenáč.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Já bych rád sdělil pro někoho možná překvapivou informaci. Ministerstvo financí má desítky zcela legitimních smluv s jinými organizačními složkami státu. Nikdo to nezpochybňuje, je to naprosto běžná praxe a samozřejmě bude naprosto běžné, jestli Ministerstvo zdravotnictví bude mít řádné smlouvy s jinými organizačními složkami státu, například s Ministerstvem obrany nebo Ministerstvem vnitra. To je taková rutina, že překvapen - ano, někdo skutečně může být překvapen, ale to je tak všechno, co s tím může dělat. (Smích a potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě vidím pana poslance - pan poslanec Rath je zřejmě na řadě. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Já jsem také docela překvapen tím, že pan ministr financí je z toho překvapen. Tady jde totiž o jednu věc, pane ministře. Jistěže i Ministerstvo zdravotnictví i jiná ministerstva mají s jinými organizačními složkami státu také smlouvy, ovšem tyto smlouvy neuzavírají na podkladě toho - rád bych vás poprosil, abyste si nalistoval příslušné zákony - že je napsáno, že to stát zajišťuje smluvně. To je ten problém. Pokud máte zmocnění ze zákona, že stát zajišťuje něco smluvně, tak to může vyvolat určité pochybnosti. To je to, oč tu běží. Ne o to, že samozřejmě ministerstvo si může některé věci zajistit smlouvou, ale povinnost to zajistit smlouvou nemá taxativně uvedenou v zákoně. To je ta věc, která budí určité pochybnosti.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, myslím si, že taková kategorická tvrzení, jako užil pan ministr Langer, tu opravdu nejsou na místě. Byla by na místě tehdy, kdyby v této zemí platila opravdu právní kultura, právní jistota, ale bohužel tomu tak není vzhledem k tomu, jak vypadá právní řád a jaká je právní praxe i této vlády. Podívejme se na to, jak rozhodla paní nejvyšší státní zástupkyně, kdy věc se zdála z hlediska zákona o státním zastupitelství jasná, že toto právo nemá, a přesto tak učinila. Takže já myslím, že ve smyslu zásady, pro kterou by zelení měli mít pochopení, ve smyslu předběžné opatrnosti tato výhrada byla na místě.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí pan poslanec Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Doufám, že už budu poslední. Dámy a pánové, já jsem se jenom chtěl podivit nad tím, jak jednou jedinou neškodnou bezchybnou větou se dá tady v té Sněmovně udělat taková neuvěřitelná rozprava. Já jsem mimořádně překvapen také.

Vidím pana poslance Ratha - prostřednictvím předsedajícího moc prosím, vynechme u této technické věci jakýkoliv patologický exhibicionismus a pokusme se jednat naprosto věcně. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP