(9.50 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím. Slovo má pan poslanec Rath. Probíhá rozprava. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, jestli někdo je patologickým exhibicionistou, tak pak do té rodiny patří i pan kolega se svými nápady na eutanazii, zamítání výstav Bodies a tak dále. Čili tady si nemáme, pane kolego, moc co vyčítat.

Ale teď věcně. Víte, ta záležitost není skutečně jen technickou věcí. Kdyby to byla technická věc, tak nad tím mávnu rukou. Ale víte, tady je skutečně potřeba určité předběžné opatrnosti. A nedivte se nám, že prostě vám nevěříme, že pod touto rouškou, zdánlivě banalitou, se neskrývá to, že chcete vyřadit Armádu České republiky a Policii České republiky ze zajišťování letecké záchranné služby a že ji kompletně chcete svěřit do rukou soukromých firem. Je to konečně v souladu s vaším viděním světa a s vaším programem. Takže my si myslíme, že Armáda České republiky a Policie České republiky zajišťuje tuto službu velmi kvalitně a velmi levně. A nemyslíme si, že by měla být kompletně zajištěna jen soukromými firmami. A my máme obavu, že pod rouškou této technické novely a pod tím slůvkem "smluvně" se právě skrývá pro vás alibi, abyste vzápětí řekli, že zákon neumožňuje, aby Policie České republiky a Armáda České republiky nadále zajišťovaly leteckou záchrannou službu, a že bohužel, když ti strašní poslanci a ta strašná Poslanecká sněmovna schválila tento zákon, tak ubohému Ministerstvu zdravotnictví nic jiného nezbývá, než tuto službu zajistit pouze prostřednictvím soukromých subjektů. A to myslím že není jen technická záležitost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. O slovo se hlásí ministr Pospíšil.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Pane předsedo. Pouze jenom jedna věta k tady tomu právnímu rozboru, který zde nastal. Já zde musím právní rozbor pana poslance Ratha zásadně omítnout. Stát zajišťuje svoji činnost a služby buď na základě zákona, právního předpisu, správního rozhodnutí, anebo na základě smlouvy. Na základě smlouvy znamená jediné - že ta druhá strana s tím musí souhlasit a musí vstoupit do takovéhoto smluvního vztahu. Vůbec se nehovoří o tom, že by tou smluvní stranou musel být soukromý nebo třetí subjekt. Je zcela běžné, že organizační složky státu mezi sebou uzavírají smlouvy. Takže to, co dnes je před námi, o čem budeme hlasovat, je zcela jasné, právně nesporné, nebude to vytvářet v právu jakékoli problémy, a proto v klidu o tom můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zdá se, že jsme vyčerpali podrobnou rozpravu. Můžeme ji, předpokládám, ukončit.

Ještě něco závěrem? V tom případě dám slovo panu ministru Julínkovi. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já už nebudu komentovat. Chci jenom všechny ujistit, že slovíčko "smluvně" bylo zpřesněním předsedy Legislativní rady vlády a Legislativní rady vlády, kterým nás upozorňuje na to, tak jak jsem řekl v úvodním slově, že pokud by to tam nebylo, tak by to znamenalo, že Ministerstvo zdravotnictví to má zajistit vlastními silami. To znamená že by muselo zřídit vlastní letku.

Prosím vás, všechny smlouvy na leteckou záchranou službu, které teďka existují a které byly v roce 2004 uzavřeny, se týkají jak státních provozovatelů, tak nestátních provozovatelů. Jestli chcete, já vám to do Sněmovny ukážu, jak vypadá smlouva s vnitrem, pan bývalý ministr Bublan to jistě ví, a jak vypadá smlouva s Ministerstvem obrany a jak vypadá smlouva se soukromými provozovateli. Na tom se nic nemění. Kdo to bude provádět, o tom hovoří usnesení vlády z tohoto roku. A jedním ze zajišťovatelů je jak Ministerstvo vnitra, tak armáda, tak soukromí provozovatelé. To znamená tato věta o tom opravdu nerozhoduje. Jde jenom o to, aby to bylo přesně uvedeno v zákoně, tak jak to legislativně má být. Ale nic to nepředjímá.

Děkuji za pozornost a za shovívavost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo závěrečné slovo pana ministra. A teď bychom měli pravděpodobně hlasovat o tom jediném návrhu, který zazněl v rozpravě, a to byl návrh na zkrácení lhůty projednávání na 48 hodin. Doufám, že zpravodaj souhlasí s tímto postupem. Je to tak. Takže já bych zavolal gongem na poslance, kteří mají zájem hlasovat. A můžeme se do toho pustit.

 

Takže prosím vás, návrh zněl zkrátit lhůtu projednávání pro třetí čtení na 48 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 140. Přítomno 193. Pro hlasovalo 115, proti 8. Takže návrh byl přijat. Lhůta projednání byla zkrácena.

 

Myslím, že mohu poděkovat předkladatelům a ukončit projednávání bodu číslo 95. A vidím, že s procedurální připomínkou se hlásí pan poslanec Urban. Takže k procedurální mu dávám slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych zde pronesl procedurální výhradu. Doufám, že mě nebudete muset přerušit, když to bude procedurální výhrada, která se týká včerejšího dne.

Někomu to možná bude připadat směšné, ale já chci konstatovat jednu věc. V této chvíli je na řadě paní místopředsedkyně Sněmovny, paní Němcová, a pan poslanec Benda, aby se mně hluboce omluvili, protože včera jste mě vypnuli mnohem dříve, než určuje jednací řád. Můžete si to ověřit na zvukovém záznamu. Je tady několik kolegů, kteří mě na to upozornili. A já opravdu mám velké pochybnosti o demokracii v této sněmovně.

Abych to zlehčil, prosím, kupte si místo tlačítka stopky. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom upozorňuji, že jsem sice dal prostor k procedurální poznámce, ale že se vlastně týká jiné schůze, než je ta, která nyní probíhá. Takže doporučuji tuto záležitost přesunout na schůzi, na kterou patří. Ale námitka zazněla.

 

A budeme pokračovat v pořadu, jak jsme si ho schválili. A to bodem číslo

 

97.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 338/ - druhé čtení

 

Požádám pana ministr Miroslava Kalouska, aby uvedl tisk 338.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dovolte, abych ještě jednou poděkoval Sněmovně za vstřícné zkrácení lhůty. V prvním čtení jsme projednávali tuto normu minulý týden. Jedná se o úpravu, která zrovnoprávní postavení příspěvkových organizací, které zakládají kraje, s příspěvkovými organizacemi, které zakládají organizační složky státu, a usnadní tak jejich čerpání ze zdrojů Evropského společenství.

Děkuji rozpočtovému výboru za projednání a samozřejmě prosím o schválení tohoto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP