(9.30 hodin)
(pokračuje Zgarba)

Tento tisk zavádí do podpor v rámci garančního fondu - a já jenom ocituji pár podpor, které tu jsou nově zavedeny, a to jsou: dotace do vodního hospodářství, dotace do zpracovatelského průmyslu v rámci agropotravinářského komplexu, dotace obcím a dobrovolným svazkům obcí, dále dotace podnikatelům, kteří zpracovávají a následně využívají k energetickým účelům biomasu, dále má garanční fond ambici řešit dotace pro rozvoj služeb a řemesel v rámci venkovských oblastí, investice do životního prostředí a řadu dalších oblastí. Samozřejmě věcně tomuto návrhu nelze nic vytknout, protože směr je správný. Ale má jednu velkou chybu - že s tím nesouvisí příslušný objem dotací na činnost garančního fondu.

Takže v zájmu garančního fondu a zemědělců, kteří v současné době využívají podpory, bych rád slyšel ujištění - jak nás ujišťoval náměstek ministra zemědělství na výboru - že budou-li otevírány nové programy v rámci garančního fondu, bude s touto činností do garančního fondu zajištěna příslušná finanční částka.

Jinak věcně k tomuto tisku nemám žádnou jinou výtku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Do obecné rozpravy se hlásí pan ministr Gandalovič, protože byl vlastně vyzván. Ale aby bylo slyšet jeho odpověď, bylo by třeba se tady trochu uklidnit, protože mi nepřipadá, že by sněmovna vypadala, že projednáváme změnu zákona o zemědělství, že by se všichni tomu věnovali. (Předsedající zvoní zvoncem.) Takže vás prosím o lepší soustředění na hlavní téma rozpravy.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená Sněmovno, na přímý dotaz pana poslance Zgarby vám rád odpovídám takto. Za prvé - finanční situace rozpočtové kapitoly zemědělství bude na základě dohody s ministrem Kalouskem v průběhu příštího roku postupně vylepšena několika možnými přesuny z rezervního fondu, to znamená, že na příslušné dotační tituly, takové, které jste jmenoval, předpokládám, bude dostatek finančních prostředků.

Co se týká samotné finanční situace Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, dovolím si připomenout, že v letošním roce se nám podařilo vyřešit dlouhotrvající problém podniku Setuza, který byl fakticky takovou koulí na noze tomuto fondu. Tím pádem se do PGRLF zpátky dostaly peníze, které tam patřily, aspoň z významné části, tudíž se vylepšila finanční situace tohoto fondu a na dobu minimálně dalších dvou let může fungovat bez poskytnutí státních dotací. Na druhé straně si uvědomujeme, že pokud by fond měl rozšiřovat své působení především do oblastí, které jste jmenoval, bylo by vždy potřeba, aby s každým novým zavedeným programem vláda rozhodla o příslušném financování, protože jinak by samozřejmě tento fond fakticky po určité době takříkajíc vyschl.

Mohu vás tedy ubezpečit, že pokud budu - a je možné, že budu - navrhovat v příštím období zavedení nových programů v rámci PGRLF, vždy také budu navrhovat, aby s tím vláda zajistila pro tento fond příslušné finanční krytí. Pokud tomu tak nebude, nebude možné další programy otevírat a zůstaneme u těch, které fungují a na které v současné době finanční krytí máme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo chce ještě vystoupit v obecné rozpravě? Obecná rozprava probíhá, ale nikdo se do ní nehlásí. V tom případě obecnou rozpravu ukončím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Chce někdo vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak, takže ukončíme i podrobnou rozpravu.

Myslím, že všechno padlo, co chtělo být řečeno. Můžeme hlasovat - prosím, ať mě zpravodaj opraví - pouze o návrhu zkrátit lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. To je jediné, co máme k hlasování.

Já jen zazvoním na poslance, kteří by měli zájem se zúčastnit hlasování, aby se dostavili do sněmovny.

 

Budeme hlasovat o jediném návrhu, který zazněl v rozpravě, a to byl návrh pana poslance Papeže zkrátit lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. To je to, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 139, přítomno je 192 poslanců, pro hlasovalo 172, proti žádný. Návrh na zkrácení lhůty byl přijat.

 

A to je vše, co jsme mohli pro tento návrh vykonat. Myslím, že mohu poděkovat předkladatelům a můžeme ukončit i projednávání bodu číslo 93.

 

Máme tu další bod, číslo

 

95.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 345/ - druhé čtení

 

Tento vládní návrh z pověření vlády by měl uvést ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Prosím pana ministra, aby tento zákon opravdu uvedl. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Dámy a pánové, jak jsem již řekl při předkládání v prvém čtení, kdy jsme navrhovali režim podle § 90, jedná se o důležitou, nicméně velmi malou novelku zákona číslo 20, jíž se vytváří prostředí pro to, aby mohla být legálně nasmlouvána v roce 2009 letecká záchranná služba pro Českou republiku. Tento návrh nakonec byl projednán ve výboru, za což děkuji zdravotnímu výboru. Jenom prosím, abychom co nejrychleji mohli tento návrh posunout do Senátu a mohl platit, aby naši občané měli k dispozici zdravotnickou leteckou záchrannou službu.

Spor, který jsem zaznamenal - jednalo se o slovíčko "smluvně" ve větě, která je předkládána v příslušném tisku. Chci upozornit, že podle legislativy i z věcného hlediska tam to slovíčko musí zůstat, protože jinak by ta věta znamenala, že Ministerstvo zdravotnictví by muselo zakládat vlastní vrtulníkovou letku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Přikázali jsme to výboru pro zdravotnictví. Usnesení máte - 345/1. Požádal bych pana poslance Borise Šťastného, který by nám mohl podat informaci o dění ve výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, výbor pro zdravotnictví na své mimořádné 14. schůzi ze dne 30. listopadu 2007 projednal tento návrh a vyjádřil se k němu tak, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vyslovila s návrhem zákona souhlas. Žádné pozměňovací návrhy ve výboru přijaty nebyly.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, to máme zprávu z výboru a můžeme otevřít obecnou rozpravu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy k tomuto zákonu o péči o zdraví lidu? Do obecné rozpravy - vypadá to, že se nehlásí nikdo. Takže můžeme obecnou rozpravu ukončit.

Můžeme otevřít rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy se hlásí pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, předneste svůj příspěvek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP