(9.20 hodin)

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento tisk 217 byl přidělen výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Náš výbor se tímto tiskem zabýval na své 16. schůzi. Návrh odůvodnil jeden z předkladatelů, pan Petr Bratský. Náš výbor návrh projednal, padlo zde pouze jedno upozornění na otázku definice veřejného zájmu, kde jsme se i s panem předkladatelem dohodli, že je to věc, která stojí ještě za zamyšlení právě možná ve druhém čtení.

Jinak náš výbor tisk projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tisk číslo 217 projednala a následně schválila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, děkuji za tuto stručnou zprávu. Teď otevírám obecnou rozpravu. Nemám tady písemné přihlášky. Ptám se, kdo se v této chvíli hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu. Pokud se nehlásí nikdo, tak mi dovolte, abych obecnou rozpravu ukončil, a zahájím rozpravu podrobnou a do té se hlásí paní poslankyně Šojdrová. Takže začala podrobná rozprava. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych přečetla velmi krátký pozměňovací návrh, který reaguje na stanovisko vlády. Tento pozměňovací návrh zní: V článku 1 bodu 1 se slova "včetně poznámky pod čarou číslo 44b", slova "z důvodu veřejného zájmu", odkaz na poznámku pod čarou číslo 44b a text poznámky pod čarou číslo 44b zrušují.

Jde tedy o návrh, kterým se naplňuje požadavek ve stanovisku vlády, aby takto návrh byl upraven. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dál se hlásí do podrobné rozpravy, má příležitost předložit svůj návrh. Ale pokud se nehlásí nikdo, podrobnou rozpravu ukončím.

Myslím, že nebyly předneseny žádné návrhy na vrácení ani na zkrácení lhůty, takže nemáme co hlasovat a můžeme snad jedině ukončit druhé čtení. Děkuji předkladatelům a končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Další je bod číslo 93, to je

 

93.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb.,
o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 256/2000 Sb.,
o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů
(zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 351/ - druhé čtení

 

Ve druhém čtení dám slovo panu ministrovi zemědělství Petru Gandalovičovi, aby nám to druhé čtení uvedl. Prosím, pane ministře, můžete.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, já bych jenom rád poděkoval za vstřícné rozhodnutí Sněmovny o zkrácení lhůty na projednávání tohoto zákona a za projednání ve výboru, takže v této chvíli myslím, že není potřeba, abych zákon, od jehož prvního předložení uplynula takto krátká doba, znovu vysvětloval a předkládal. Jsem připraven zde se případně vyjádřit k pozměňovacím návrhům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. V prvém čtení jsme to přikázali samozřejmě zemědělskému výboru. Usnesení máte 351/1. Požádal bych pana poslance Jiřího Papeže, aby se vyjádřil k tomu, jak ve výboru dopadli. Prosím.

 

Poslanec Jiří Papež: Hezké dopoledne. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás jako zpravodaj seznámil s výsledkem projednávání tohoto návrhu zákona v zemědělském výboru. To se uskutečnilo na 19. schůzi dne 29. listopadu 2007 a zemědělský výbor přijal k tomuto návrhu usnesení, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 351/1. V tomto usnesení zemědělský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, v podobě, v jaké byl předložen do Poslanecké sněmovny vládou.

Chtěl bych požádat ty kolegyně a kolegy, kteří by podávali případné pozměňovací návrhy, aby tak učinili pokud možno elektronickou formou zpravodaji, tedy mně. Zároveň bych chtěl požádat o zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Protože vím, že tento návrh bych měl přednést v rozpravě, tak se tímto hlásím do obecné rozpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Otevírám tedy obecnou rozpravu a do ní se hlásí pravděpodobně pan poslanec Papež. Takže prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji, pane místopředsedo. Vznáším tedy formálně návrh na to, aby Poslanecká sněmovna rozhodla svým usnesením zkrátit lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se ještě pan poslanec Zgarba do obecné. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vládo, kolegyně a kolegové, já bych k tomuto tisku chtěl sdělit následující a rád bych, kdyby na mě reagoval pan ministr.

V tomto tisku se otvírá řada podpor, nebo je to novelizace podmínek a vložení do zákona činnosti Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Dnes máme probírat třetí čtení státního rozpočtu. Všichni víme, nebo většina z nás ví, že kapitola Ministerstva zemědělství je poddimenzovaná z národních zdrojů řádově o 1,5 mld. proti loňskému roku, což znamená, že ve finále nebudou dofinancovány přímé platby, že scházejí peníze na Státním zemědělském intervenčním fondu v jeho rozpočtu, a dále budeme řešit, předpokládám, buď na této, nebo na příští schůzi schvalování národních podpor, kde proti loňsku a proti předloňskému roku taky scházejí peníze.

Situace v současné době v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu je, řekl bych, taková, že financuje dotace úroků vůči zemědělským podnikatelům a v některých případech řeší garance. Vzhledem k tomu, že tři roky nebyl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dotován v rámci kapitoly Ministerstva zemědělství, event. státního rozpočtu, tak se jeví, že v příštím, popř. přespříštím roce bude finanční situace garančního fondu, pokud nebude v těchto letech řešena dotace, složitější. Na toto již garanční fond reagoval tím, že snížil výši dotací úroků.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP