(17.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr s doplňující odpovědí.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Je dobré srovnávat částky v posledních letech, abychom byli féroví, protože srovnávat to s počátečními investicemi do této problematiky, když se za komunismu vůbec neřešila tato problematika a ležela úplně mimo zorné pole tehdejších politiků, vašich předchůdců, bylo určitě potřeba nastartovat nějakými penězi.

Já chci ujistit paní poslankyni, že těch deset milionů je správně investováno. To, že nejsou příslušné testy k dispozici, není způsobeno finančními důvody, ale tím, že tento test ještě není ověřen Státním zdravotním ústavem. Těch peněz je tam dost, i kdyby byl ověřen, a může jít do distribuce. Jakmile Státní zdravotní ústav ověří, že test je relevantní, dostane se do distribuce. Zároveň chci upozornit, že není nic nebezpečnějšího než falešně pozitivní lidé, kteří jsou traumatizováni tím, že mají HIV, a dlouho se to potom vylučuje. Chci upozornit, že rizika jsou obojí. My jsme přesvědčeni, že na to vynakládáme dost peněz.

Co se týče Brémské deklarace a co se týče situace na Radě ministrů, Česká republika byla chválena v přístupu k HIV, že máme problematiku zvládnutou, jednu nejlépe z evropských zemí, to vám mohu doložit z jednání. Samozřejmě my deklaraci dodržujeme a jsme naprosto v pořádku se vším. To znamená, že u nás to probíhá korektně a peněz pro tuto problematiku je vyčleněno dost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za doplňující odpověď pana ministra zdravotnictví.

S další interpelací, číslo 12, pan Jaromír Chalupa na nepřítomného pana ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Podle jednacího řádu bude přednesena, pan ministr vám do třiceti dnů odpoví. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, jelikož tady pan ministr zahraničních věcí není, chtěl jsem interpelovat ve věci Kosova, to znamená možného vyhlášení nezávislosti v nejbližších dnech po nedávných volbách, ale jelikož tato problematika, myslím si, je natolik zajímavá, tak bych vás chtěl požádat o to, abych mohl podat svou interpelaci písemně a požádat o odpověď pana ministra zahraničí v této záležitosti touto formou, to znamená písemnou, na další schůzi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jistě, není žádný problém. Pokud i po této vaší výpovědi bude pan ministr ochoten zpracovat hned zprávu, můžete se zachovat klasickým způsobem, to znamená odmítnout odpověď, nebo sám napsat otázky, které po panu ministrovi chcete. To už je na vás, ale tím samozřejmě interpelace byla vyčerpána.

Nyní s interpelací pan poslanec Josef Šenfeld na ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, Armáda České republiky prochází transformací a je zřejmé, že hlavním důvodem byla snaha ušetřit finanční prostředky. Resort se zbavuje služebních bytů a bytové potřeby vojáků se řeší formou přídavků na bydlení. V souvislosti s probíhajícím zjišťováním vlastnictví nemovitého majetku vojáků se hovoří o údajném záměru vašeho ministerstva podstatně snížit přídavek na bydlení. Můžete mi říci, zda se skutečně bude snižovat a v jaké výši bude přídavek vyplácen?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S odpovědí na tuto otázku paní ministryně obrany Vlasta Parkanová. Máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Děkuji za slovo, pane předsedající.

Chtěla bych úvodem říci, že snaha ušetřit finanční prostředky je pouze jedním z důvodů, který vede k další etapě transformace české armády.

Pokud jde o údajný záměr Ministerstva obrany snížit přídavek na bydlení, chci ujistit pana poslance i vás všechny, že tato úvaha se nezakládá na pravdě. Přídavek na bydlení je a nadále zůstane významným institutem sociálního zabezpečení vojáků a jeho výše se nebude měnit. Pouze před dvěma lety došlo k zafixování stávajícího přídavku na bydlení ve vazbě na výši minimální mzdy. Událo se tak novelou zákona 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů. O případném zvýšení přídavku na bydlení v budoucnu by se uvažovalo pouze v případě, že by náklady na bydlení v České republice strmě rostly.

Ráda bych vás ještě jednou ujistila, že na záměru snížit přídavek na bydlení není nic pravdy. Ráda bych využila této příležitosti i k tomu, abych o tom ujistila i vojenskou i nevojenskou veřejnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec nemá zájem o doplňující otázku. Skončíme interpelaci číslo 13.

Čtrnáctou interpelací je interpelace pana poslance Davida Ratha na pana ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve věci zdravotníků. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já navazuji na svoji předchozí interpelaci.

Připadá mi, že pan ministr Julínek připomíná člověka, co věří tomu, že může bez větších problémů dýchat bez přístrojů pod vodou a že to přežije. Věřit se tomu dá, ale samozřejmě, nepřežije to. Stejně tak jaksi věří tomu, že jeho návrh na zavedení smluvních platů pro všechny zdravotníky jim platy zvýší. Realita je ovšem jiná. Všude tam, kde jsou smluvní platy ve zdravotnictví, jsou výrazně nižší. To říká jednoznačně statistika. Já bych požádal pana ministra, aby zde odpověděl, zda o té statistice ví, zda ji vůbec četl, protože to je statistika oficiální, a zda si pamatuje, o kolik ty rozdíly jsou. Já si to pamatuji a mohu to tady pak říci - jak u lékařů, tak u sester.

Taktéž u mne byli zástupci odborů třeba takových soukromých zařízení jako Agel, kde platy smluvní mají už dlouho. Třeba takový průměrný plat sestry v Agelu je 12 tisíc hrubého. U doktorů je to lepší, ale když si uděláte strukturu, zjistíte, že nejvíce má samozřejmě úzká skupina lékařů. Běžný lékař kolem padesátky tam má nějakých 25 tisíc hrubého i včetně služeb. Takže bída a utrpení. A to chcete ordinovat, pane ministře, všem.

Ale ještě další otázku. Vy jste mi neodpověděl, kolik stálo vytisknutí té brožury. Vy jste řekl, že to vydal Úřad vlády, že Mladá fronta byla vyprodána. Já s uspokojením slyším, že jste nechal vydělat soukromému majiteli Mladé fronty, to je jistě chvályhodné. Doufám, že vás za to odmění. Vypadá to, že ano, že o vás v Mladé frontě pějí chválu. Tudíž předpokládám, že jste si toto tímto koupil. Ale mohl byste nám říci, kolik stálo vydání nejen v Mladé frontě, ale ve všech novinách? Pět milionů, deset, patnáct, dvacet?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Slova se ujme pan ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji. Pokud jsem dobře registroval, byly to dvě interpelace, ale jestli se to tak může, budiž.

Kdyby byla položena interpelační otázka, můžeme se zde bavit o statistikách, abychom vše uvedli na pravou míru, jak říkal pan poslanec. Pokud uvede zdravotnictví II, vetřelec číslo tři, je těžké, aby člověk na to mohl nějakým způsobem reagovat. Ale údaje a statistiky, které zde byly uváděny, pravdivé nejsou a lze to ověřit.

Samozřejmě smluvní platy, které se ve zdravotnictví odvíjejí od výkonnosti zdravotnictví a od peněz, které tam přitékají, jsou pro zvláště mladé lékaře, kteří dnes odcházejí do zahraničí, daleko větší nadějí. A to především proto, že mladý pětatřicetiletý lékař může získat větší prostředky z platových tabulek jenom tehdy, pokud zestárne. Jinak nejde. A zestárnout v 35 letech hned na 50 nejde. Z tohoto pohledu je důležité odměňování podle smluvních platů a je to naděje.

Že by smluvní platy rostly i v těch nejsvětlejších obdobích naší ekonomiky víc než šest procent, si nemyslí nikdo, a to jsem to hodně nadsadil. Když si vezmete smluvní platy např. ve srovnatelném odvětví, jako je IT, tam rostou desítky procent, když se resort dobře rozvíjí. A zdravotnictví tuto potenci nepochybně má. Nevím tedy, proč smluvní platy našim zdravotníkům nepřejete.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP