(15.20 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Operační program Věda a výzkum pro inovace trpí tím zásadním nedostatkem, který jsme nezpůsobili my, a to je, že to je program vytržený z kontextu. Kdybych já měl tu moc, pane poslanče, a byl u toho před těmi několika lety, tak by Česká republika neměla 24 operačních programů, ale tři - jeden regionální, jeden na infrastrukturu a jeden na vědu, výzkum a vzdělávání.

Přece je naprosto evidentní, že tři programy, které jsou směřovány podobným směrem, to je Podnikání pro inovaci, to je Vzdělání pro konkurenceschopnost a Věda a výzkum pro inovace, jsou programy natolik podobné, že všechny problémy způsobené právě se schválením programu VaVpI, to je synergie a to jsou duplicity, byly způsobeny právě tím, že byly tři programy do podobné problematiky.

Já vás ubezpečuji, že v současné době nebude letos schválen jediný program. Všechny ostatní přes všechny mediální výkřiky schváleny budou, i ty regionální. Program VaVpI bude s největší pravděpodobností schválen v březnu. Čerpání ohroženo nebude, protože o ty peníze nepřijdeme, budeme pouze nuceni čerpat v jednom roce alokaci obou let, což vůbec nebude jednoduché. A s tím souhlasím.

Zastupující ministr školství, nebo pověřený řízením, pan místopředseda Bursík svolal poměrně rozsáhlé grémium lidí, které bylo jak z vědecké oblasti, z Hospodářské komory, ze Svazu průmyslu a dopravy, z Asociace hejtmanů a z celé široké škály organizací, které jsou zainteresovány do programu Věda a výzkum pro inovace. Mohu vás ubezpečit, že všichni se shodli na tom, že tak jak teď pokračují práce, tak jdou správným směrem, a neobávají se, že bychom nečerpali z tohoto programu.

Chtěl bych i vás ubezpečit, a je na novém ministru školství, který snad bude jmenován příští týden, aby začal standardním způsobem spolupracovat i s vaším výborem, abyste se mohli spolupodílet možná už ne na diskusi, ale spíše na prosazování a implementaci a diskusi o správné alokaci zdrojů, protože tam, jak už jsem řekl v úvodu, já osobně vidím daleko větší problém než v množství těch prostředků.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou pan poslanec Ohlídal. Prosím, máte minutu.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane premiére, já s vámi souhlasím, že struktura operačních programů je složitá, ale už je dána a je třeba každý z nich pořádně připravit. Ještě musím dodat, že nesdílím váš optimismus, který spočívá v tom, že budeme schopni vyčerpat všechny peníze z tohoto programu, pokud nebude všechno dobře zorganizováno a připraveno.

Bohužel jste mi ale ještě neodpověděl na to, jakým způsobem, konkrétním způsobem, je možné získávat pro poslance informace. Zatím ty způsoby prostě nefungují. Jenom takové obecné řeči, obecné fráze. To, co jste řekl, to prostě neberu. Já bych chtěl slyšet konkrétní možnosti získat informace z Ministerstva školství. Zatím se to nedaří.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, ještě dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Bylo by teď velmi laciné, kdybych plival na ministryni vlastní vlády, nicméně Dana Kuchtová v závěru poměrně přesně pochopila, že problém není jenom v tom, že nejsou uspokojeni akademičtí funkcionáři, protože program Věda a výzkum pro inovace je primárně určen pro podniky. Teprve implementátorem a tím, kdo zpracovává výzkum pro podniky, jsou univerzity a výzkumné ústavy. Tam byl hlavní kámen úrazu, proč se nedařilo projekt posunout dál.

Když jste jmenoval pana náměstka Tichého, já si myslím, že to nebyl ten tahoun a ten nositel know-how v této oblasti, ale tím nechci samozřejmě hanět ani jeho.

Já jsem hluboce přesvědčen, že nový ministr školství speciálně v této oblasti, tím nechci zpochybňovat jeho kompetenci v ostatních oblastech, bude určitě tím, který s vámi komunikovat bude a bude mít, o čem komunikovat. Takže já se teď nechci vymlouvat na to, že nemám v dané chvíli ministra, který by navštívil váš výbor. Doufám, že po příštím týdnu se to změní.

Já si v této oblasti nemyslím, že bychom nedočerpali. Dokonce bych řekl, že přesah za rok 2013, to znamená přesah o dva, respektive tři roky, bude svým způsobem jistou výhodou, ne nevýhodou, protože po roce 2013 nepochybně budeme čistým plátcem do rozpočtu a odvykací kúra speciálně u těch projektů, které nebudou mít pokračování bez strukturálních fondů, bude nesmírně složitá. My musíme peníze dostat tam, kde přežijí i bez strukturálních fondů po roce 2013. To je náš společný úkol a na tom se budu rád podílet.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Interpelace pana Ohlídala tím může skončit a můžeme postoupit k další.

Pan poslanec Václav Exner chce interpelovat premiéra ve věci neodpovědi na písemnou interpelaci. Prosím, pane poslanče, máte prostor.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pane předsedo vlády, já si myslím, že pan profesor Ohlídal může být klidný. Otázka podpory vědy a vzdělanosti je sice až pátou z pěti priorit premiéra Mirka Topolánka Změny pro budoucnost, ale určitě tam bude velký průlom.

Pokud jde o mou interpelaci, obrátili jsme se s panem poslancem Alexandrem Černým na vládu České republiky s interpelací ve věci právního statutu skupin vojenských a nevojenských osob Spojených států amerických pobývajících v České republice v souvislosti s jednáním o základně protiraketové obrany. Interpelaci jsme podali 26. září. Do dneška jsme odpověď neobdrželi, ačkoliv lhůta nepochybně uplynula na konci června. Dnes předseda Sněmovny tuto skutečnost oznámil Sněmovně.

Chci se pana premiéra zeptat, kdy nám vláda odpoví a jaký byl důvod tohoto zdržení. Šlo snad o opomenutí, záměr, nebo snad vláda nechce odpovědět, nebo vláda odpověď neví? Myslím si, že je potřeba, aby se podobná věc dále neopakovala. Doufám, že pan předseda vlády mi dostatečně jasně odpoví alespoň teď. Jedna taková skupina je v současné době v České republice. Snad by mi mohl říci aspoň, jaký je právní statut, účel cesty a kdo rozhodl o jejím pobytu zde u této konkrétní skupiny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, odpovězte.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já musím říci, pane poslanče, že nechci říci, že mimořádně, ale máte absolutní pravdu. Dříve, než se pokusím možná detailněji k interpelaci něco říci - první problém nastal, když jste interpeloval nikoliv premiéra, nikoliv ministra, ale vládu, což se stalo poprvé a úřední šiml na to nezareagoval. My jsme projednávali vaši interpelaci, protože jste žádal vládu o odpověď, nikoliv premiéra a nikoliv ministra, na zasedání vlády v bodě bez rozpravy a odpověď, která byla připravena, byla bez rozpravy schválena. Nicméně stalo se - a teď se nechci vymlouvat - že můj úřad tuto odpověď nezaslal do Poslanecké sněmovny. Jsem si toho vědom, je to chyba. Odpověď půjde do Sněmovny, dostanete ji dodatečně a já se vám opravdu omlouvám.

Doporučoval bych pro všechny, aby interpelace byla adresná, aby byla jasná odpovědná osoba, abyste neinterpelovali vládu, ale buď premiéra, nebo ministry. Byla to zvyklost. Samozřejmě to není dáno nikde jednacím řádem, ale já o to prosím, protože bych se chtěl propříště vyvarovat podobných problémů, jako je neadresnost této interpelace a neschopnost nás se postarat o vyřízenou interpelaci písemnou, která by došla zpátky do Sněmovny.

My jsme projednávali tuto interpelaci. 26. září 2007 píšu ten dopis, projednávali jsme to na vládě. Úřední šiml zařehtal, zůstalo to tam ležet. To je myslím korektní odpověď.

K tomu, na co se ptáte. Vy jste se ptal, jaké vojenské osoby, nevojenské osoby, v jakém složení pobývaly na území České republiky, a já vám na to odpovídám bez poslední návštěvy, o které nemám informaci tohoto typu tak detailní, že se jednalo o rekognoskaci terénu v Brdech v termínech 2. a 6. 4. 2007, kde v týmu nebyli přítomni vojáci, v termínu 14. a 18. 5. 2007, kde byli v týmu expertů dva vojáci, a 13. a 16. 8. 2007, kde byli také v týmu dva vojáci.

Protože mám na to jen pět minut a odpověď dostanete samozřejmě řádně písemně, musím říci, že osoby byly odeslány Ministerstvem obrany a Agenturou protiraketové obrany a pobyt vyslaných osob se uskutečnil na základě souhlasu vlády se zahájením přípravy stanoviště, která se uskuteční v omezeném rozsahu bez nevratných kroků na základě odpovědí diplomatické nóty, a to v souladu s českým právním řádem. To je v této chvíli podle mě moje odpověď. Písemnou odpověď, na kterou budete moci reagovat, samozřejmě řádně dostanete. A ještě jednou se vám omlouvám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP