(15.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Exner, jestli chce k tomu něco. Pravděpodobně ano. Tak prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, na vládu jsme se obrátili proto, že zákon o jednacím řádu ve své části 16 Interpelace v § 110 v odst. 1 praví: Každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech její působnosti.

Za druhé jsme se na vládu obrátili proto, že v rozpravě, která na pokračování v té otázce protiradarové základny ve Sněmovně bez konce pokračuje, jsme tuto otázku pokládali postupně vám, místopředsedovi vlády panu Vondrovi, ministru zahraničních věcí panu Schwarzenbergovi, ale žádný z takto adresně odpovědných členů vlády v rozpravě na otázku neodpověděl. Tudíž jsme si mysleli, že vláda snad odpoví.

Musím vám také říci, že není možné, abyste 26. září 2007 ve vládě projednali odpověď na naši interpelaci z toho důvodu, že právě ten den jsme ji předali v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže ještě tahle námitka. Pane premiére, jak jste to tedy mohli zvládnout?

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Doufám, že už mě dál nebudete týrat. Já jsem to nahoře špatně přečetl. Odpovídám na vaši interpelaci ze dne 26. září, to nemohlo být 26. září odpovězeno. Ano, máte pravdu. Jenom tím chci naznačit, že jsme bezprostředně v termínu odpovídali a úřední šiml způsobil, že odpověď neodešla.

Já se domnívám, že ta odpověď, až se jí budete zabývat, tak budete mít možnost na to reagovat, je prostě v souladu s českým právním řádem, a myslím, že i to je předmětem naší případné další diskuse.

Ještě jednou se omlouvám. Už nevím, kolikrát bych to měl udělat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končíme tuto interpelaci. Poprosím pana poslance Duška Roberta, který bude nyní interpelovat premiéra. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Dušek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, minule jsem vás interpeloval ve věci pořádání podnikatelských golfových seancí z peněz určených na podporu chudých studentů. Odpověděl jste, že jste na žádném takovém turnaji vašeho Becaria v posledních dvou letech nebyl, což prokazatelně není pravda. Doufám, že alespoň dnes mi odpovíte podle pravdy a jako chlap a nebudete se trapně vymlouvat jako kluk chycený při lumpárně.

Podle vyjádření médií používáte vládní letku k soukromým cestám. Například při vaší cestě z Prahy do Paříže pro vás museli letět až z Boloně, při cestě ze Švédska do Prahy vás odvezli do Innsbrucku, a když jste letěl fandit na fotbal do Mnichova, bylo to opět vládním speciálem. Naposledy ze Sofie do Prahy jste znovu letěl do Innsbrucku. Zde jste prokazatelně lyžoval se svým věrným a nikde nechybějícím stínem Markem Dalíkem.

Odpovězte mi prosím na tyto otázky. Proč si ze státního rozpočtu necháváte platit leteckou dopravu na rekreaci či za zábavou? Považujete své chování za správné? Zaplatíte náklady na tyto cesty ze svého? Pokud ne, jste připraven zodpovídat se orgánům činným v trestním řízení za neoprávněné nakládání se svěřenými prostředky? Zveřejníte doklady o tom, že tyto horské radovánky za vás neplatí Marek Dalík, a vyvrátíte tím dohady, že Marek Dalík slouží i jako vaše platební karta? Pane premiére, prosím tentokrát o pravdivé odpovědi, za které předem děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já už jsem si zvykl, že v těchto interpelacích, skryti za poslaneckou imunitu, můžete standardním způsobem urážet premiéra a nic se vám nestane. Takže popořádku.

Já jsem nikdy neorganizoval golfové turnaje za účelem radovánek, ale tyto golfové turnaje byly fundraisingovým prostředkem z jejich výnosu, to znamená celkové náklady na golfový turnaj odečteny od sponzoringu firem, které ho pořádaly. Výtěžek z těchto turnajů byl použit bez státních prostředků, pane, na stipendia pro studenty, čtrnáct dvacet ročně, což ale běží beze mě. Občanské sdružení má moje jméno, nese moje jméno. Já se jednou za rok zúčastním jako člen představenstva zasedání tohoto sdružení. Je to občanské sdružení. Má veřejně veškeré příjmy a výdaje na rozdíl od všech ostatních občanských sdružení, které mají politici, už od začátku, od samého počátku vzniku na eBance, které jsou dostupné na internetu pro každého, kdo o to má zájem. Tam je zcela evidentní, že ty golfové turnaje mají nějaký výnos, nějaký náklad a ten rozdíl je jednoznačně celý určen na stipendia. Takže se mýlíte. V posledních dvou letech jsem na golfovém turnaji byl pouze jako člověk, který ho vyhodnotil a rozdal ceny. Myslím si, že to je na první věc.

Druhá věc. Já jsem nikdy na rozdíl od vašeho předsedy neletěl za státní peníze na fotbal do Mnichova, ale se skupinou asi 40 lidí jsme si zaplatili letadlo a účet někde jistě najdu. Bylo to 11 600 korun a myslím si, že bych ho nepochybně nalezl. Takže v tomto případě taky nemáte pravdu.

Co se týká mých služebních cest a mediálního nařčení, že jsem zneužíval státní nebo vládní letku, to se také nezakládá na pravdě. Má služební cesta byla od začátku plánována, připravována i realizována jako služební cesta Praha-Sofie-Innsbruck. Nic jiného já o tom nevím. (Poslanec Rath podává premiérovi nějakou listinu.) Toto je usnesení vlády, ale takhle byla plánována. Já se omlouvám.

To znamená já jsem neletěl do Prahy. Od začátku bylo jasně plánováno, že letím do Innsbrucku. A můj soukromý čas vás nezajímá, nebo to není vaše starost. Sešel jsem se s velvyslancem, s kterým jsem se mohl potkat samozřejmě i jindy a jinde, našli jsme si na sebe čas a je to dobře.

Jenom co se týče nákladů, které se netýkají mě, vážený pane poslanče. To byste měl vědět, že existuje výjimka pro královské rodiny, hlavy státu a ministry, kdy jsou osvobozeni od přístupových, parkovacích, letištních, přibližovacích i navigačních poplatků. Měl byste vědět, že tuto cestu neorganizuji já, že neurčuji tu linku, přes kterou se letí, a mohu vás ubezpečit, že stejně jako jsem letěl přímo do Innsbrucku, tak jsem já nastupoval svou služební cestu v Boloni. Co jsem dělal v Boloni, do toho vám také nic není, protože to byla soukromá záležitost.

Chci říci, že celý ten humbuk, který kolem toho byl způsoben, totálně mrzne nebo je naprosto marginální před zneužíváním vládní letky, a přinutili jste mě, abych si udělal pořádek v těch materiálech, a našel jsem si, a Luboš Zaorálek nebude rád, když budu číst jeho cesty vrtulníkem, zneužívání vládního vrtulníku pro cesty, speciálně Ostrava-Praha a zpět. Mám jich tady vypsáno zhruba 30. Nevím, co bylo tak důležitého pro předsedu Poslanecké sněmovny, aby musel každý týden využívat vládní letku a cestovat tímto pohodlným taxíkem z Prahy do Mošnova a zpátky. Já bych chtěl, aby si zametli před vlastním prahem.

To neděláš dobře, Jaromíre, že dáváš ty sirky zpátky do krabičky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Duška, který asi ještě využije svou minutu.

 

Poslanec Robert Dušek: Pane premiére, já za minutu toho moc nestihnu. Ale vy jste mi na některé otázky vůbec neodpověděl.

Tak za prvé, tady je usnesení vlády, kde se jasně píše, že ta návštěva s Innsbruckem neměla mít nic společného. Takže lžete, že ta cesta byla plánovaná.

Za druhé. Oháníte se tím, že kolega Zaorálek létal služebně vrtulníkem. Kolega Zaorálek létal vrtulníkem opravdu jen služebně. Vy létáte vládní letkou za zábavou. Necítíte ten rozdíl?

Za třetí. Vy jste mi vůbec neodpověděl na mou otázku, jestli jste připraven zveřejnit doklady o tom, že za vás ty horské radovánky neplatil Marek Dalík. Nevím, čemu jste na této otázce nerozuměl. Prosím odpovězte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím. Premiér má dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Za prvé otázku položit můžete, ale nemáte právo v tomto případě na odpověď. Je to soukromá záležitost. Samozřejmě si platím své účty sám, já nemám malý plat. Dokážu vám to už jenom na tom mnichovském fotbalu, myslím si. Ale nebudu to dokazovat, budete mi muset věřit, pokud nepodáte trestní oznámení. Samozřejmě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP