(Jednání pokračovalo ve 14.15 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně a poslanci, vítám vás na dnešním odpoledním jednání. Před polední pauzou pan místopředseda Kasal pro některé z vás nečekaně zkrátil obvyklou polední přestávku. Nezačínáme jako obvykle ve 14.30, ale již nyní ve 14.15, a to bodem

 

88.
Vládní návrh zákona o vývozu a dovozu zboží, které by mohlo být použito
pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné kruté, nelidské či ponižující zacházení
nebo trestání, a o poskytování technické pomoci s tímto zbožím související, a o změně
zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 273/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Martin Říman. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji za slovo. Jde o druhé čtení předmětného zákona. Protože jsem v prvním čtení podrobně zdůvodňoval potřebnost této novely, vzdávám se dalšího slova.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 273/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Zdeněk Lhota. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Lhota: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor po vyslechnutí výkladu ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, zpravodajské zprávy, po obecné a podrobné rozpravě doporučuje projednat a schválit tisk 273 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Jak bylo řečeno, je pouze jeden. Jedná se o právní doladění, které nezasahuje do obsahu zákona jako takového.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nevidím, že by se do této rozpravy chtěl zapojit někdo z místa. Obecnou rozpravu tedy končím.

Nacházíme se ve druhém čtení, proto otevírám rozpravu podrobnou, do které také nemám žádnou přihlášku. Končím i rozpravu podrobnou jako druhé čtení tohoto vládního návrhu.

 

Nyní se budeme zabývat bodem

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné
kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie
a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 361/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví pan Tomáš Julínek. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, omlouvám se, že jsem zadýchaný… Trošku vydechnu, abych mohl přednést předkladatelskou zprávu…

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti příslušníků členských států EU a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony především reaguje na změnu směrnic EU, kdy pět původních směrnic nahradila směrnice jedna. V rámci toho bylo novelizováno několik zákonů, které reflektují tuto směrnici a zjednodušují vzájemné uznávání kvalifikací v evropských státech.

Asi se divíte, proč to předkládá ministr zdravotnictví. Ale součástí tohoto balíku jsou i zákony, které se týkají vzdělávání ve zdravotnictví, a protože nebyl k dispozici ministr školství, ujal jsem se předkladu, tak aby se mohly věci, které jsou ve zdravotnických zákonech, dostat do praxe, ale samozřejmě i naplnění oné směrnice.

Jenom stručně vyjmenuji, v čem dochází ke změně.

Je to jednak zavedení právní úpravy dočasného nebo příležitostného výkonu regulovaného povolání, to je poskytování služeb. Úprava poskytování služeb zohledňuje příjemce služby, proto bude také rozlišeno dle skutečnosti, zda bude mít výkon služby na území České republiky vliv na zdraví či bezpečnost příjemce služby.

Je zavedeno pět úrovní kvalifikace, což se nově promítlo i do naší vnitrostátní právní úpravy.

Zcela nově je upravena možnost uplatňování kompenzačních opatření na základě tzv. společných platforem. Dochází ke kompromisům v jednotlivých oborech.

V samotném správním řízení uznávání odborné kvalifikace je nově upraveno uznávání odborné kvalifikace ve společném řízení a v řízení o předběžné otázce v případě, že uznání odborné kvalifikace je podmínkou pro vznik oprávnění k výkonu samostatné výdělečné činnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP