(16.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Američtí experti chválili Írán za přístup, se kterým pomáhal řešit situaci v Afghánistánu. Tehdy přišla od Íránu nabídka - řekli, že zmrazí nukleární program, souhlasili s inspekcemi, navrhli řešení, které by mohlo vést k odstranění embarga. V té době z americké strany zaznělo - se zlem se bavit nebudeme. V době, kdy tam byl Chatámí ještě. Dnes se v Americe píše o tom, jak se promrhaly možnosti najít dohodu s Íránem ve chvíli, kdy to šlo daleko snadněji než dnes.

My v této chvíli na to odpovídáme tímto způsobem. Česká republika se na tom podílí, a podílí se na tom podle mne trapným způsobem. O tom bychom se měli bavit. Ale já si myslím, že není o čem diskutovat, protože je to dialog hluchých.

Myslím, že lze navrhnout jedinou věc - jít od toho prostě pryč! To dvoustranné jednání se ukázalo, že je pro nás nezvládnutelné. Sny, které zde byly o tom, jak budeme partnerem Spojeným státům, který zvětší svůj význam, nás dovedly do situace, kdy jsme se dostali do trapné podoby pasivního přihlížeče, který nemá možnost ovlivnit dění. A víte proč? Protože jsme zapomněli na ten kabát, který nám patří. Kabát Evropské unie a NATO, jichž jsme členy! To jsou ty entity, které byly schopny v této debatě být dostatečně silnými. A my jsme na to zapomněli, připadali jsme si, že jsme siláci, a pustili jsme se do dobrodružství, které nemá, nemůže mít podle mne dobrý výsledek. Dokonce ani ta národní bezpečnost, vám říkám, že s tímto systém rozhodně nebude větší, spíš naopak.

Takže můj jediný je, aby tato Sněmovna se bavila o tom, že od této věci je nutné odstoupit. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Dále je přihlášen do obecné rozpravy pan kolega Zdeněk Jičínský. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, budu ve svém vystoupení stručný, protože hlavní argumenty tu užil Luboš Zaorálek. I já jsem přesvědčen o tom, že tak jak se z české strany přistoupilo k jednání o radarové základně u nás, bylo nešťastné, že to nemělo být v začátku chápáno bilaterální vztah ČR-USA, Polsko-USA a že to nepochybně, pokud to má být úspěšné a nemá to opravdu uvolnit další kolo zbrojení, jehož důsledky nejsou dohlédnutelné, musí být součást nadnárodních multilaterálních dohod v rámci NATO i v rámci Evropské unie, včetně Ruska.

Tady bych přece jen připomněl, pokud si vzpomínáte na první prezentaci, Luboš Zaorálek tady řekl, jak premiér tehdy hovořil o tom, co bude v prostoru mezi Německem a Ruskem. Připomínám i tady jeho velmi kritická stanoviska na adresu Ruska, které, pokud chceme vážně zabezpečit obranu v těchto otázkách, nemůže stát mimo a nemůžeme ho považovat za nějakého protivníka nebo nepřítele. Musíme s ním jednat jako s partnerem, což samozřejmě USA u vědomí těchto věcí dělají. Luboš Zaorálek o tom hovořil, jenom to připomínám.

Vážení kolegové, ještě jde také o vnitrostátní záležitost v této věci. Významná mezinárodní smlouva, nebo mezinárodní smlouvy, protože tady by musely nepochybně být sjednány alespoň dvě mezinárodní smlouvy, je věc vážná, která nemůže být rozhodována jako ve vnitřní politice většinou jednoho nebo dvou hlasů, ale která potřebuje mít opravdu v tomto směru reprezentativní podporu relevantních politických sil. Čili upozorňuji na to, že pokud koalice chce prosadit tuto smlouvu pomocí dvou hlasů, tak z legálního hlediska se jí to možná může podařit, to nemohu vyloučit, ale je myslím všem jasné, že z politického hlediska taková podpora nemá politickou legitimitu.

Podívejme se na to, co je nesporným faktem - že v této věci se vládě skutečně podařilo rozdělit českou veřejnost na velkou většinu, která radarovou základnu tady nechce, a na menšinu, která radarovou základnu chce. A chcete tedy vytvořit stav, že vnutíte velké většině české společnosti řešení, s nímž většina bytostně nesouhlasí? To si myslíte, že s mezinárodními závazky lze takto zacházet?

Pokud jde o vnitřní záležitosti, samozřejmě prosadili jste tu takzvaný reformní balík. Já s tím nesouhlasím, ale uznávám, získali jste většinu, můžete tak učinit. A v rámci demokracie tu sociální demokracie prohlásila, že dostane-li se po příštích volbách k vládě, že značnou část toho, co se vám dvěma hlasy podařilo prosadit, zruší a navrhne jiné řešení. Ale takto se nedá postupovat ve vztahu k mezinárodním smlouvám.

Ve vztahu k mezinárodním smlouvám je ve hře autorita země jako někoho, kdo sjednává ty závazky. To není otázka těch dvou hlasů, které teď nechci tady blíže charakterizovat, myslím, že všichni víte, o koho jde, ale jde o důvěryhodnost České republiky jako významného partnera. A chcete-li, pokud to zdůrazňujete, být opravdu dobrým partnerem a spojencem USA, potom musíte mít zájem, aby spojenecký vztah s USA byl opravdu založen na rozhodnutích politicky legitimních, která nejsou v rozporu s vůlí většiny společnosti.

Proto považuji za velikou chybu, že jste odmítli v této věci referendum, protože nemůžete lid zbavovat rozhodování o velmi závažných otázkách. A to, jak se v této věci chováte, znamená politickou neodpovědnost vůči české společnosti! (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Zdeněk Jičínský. Děkuji vám. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí. Pan poslanec Koníček má slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážená nepřítomná vládo, vážené kolegyně, kolegové. Domnívám se, že se nám vláda v informacích, které nám poskytuje, přímo vysmívá, protože např. v říjnové informaci píše o naplňování komunikační strategie vlády České republiky, že cílem kampaně je poskytnout veřejnosti maximální množství informací o systému protiraketové obrany a s tím spojené otázky případného umístění radarové stanice na území České republiky prostřednictvím tištěných materiálů, veřejných diskusí, webového portálu a jiné. To je sice pěkné, že to vláda takto deklaruje, ale já tvrdím, že vláda lže, protože vláda odmítá poskytnout informace např. o parametrech radaru. Když jsem požádal hlavního hygienika Armády České republiky, aby mi sdělil fyzikální vzorce, které byly využity pro výpočty v publikaci o předběžném odborném posouzení parametrů radaru s platnými českými hygienickými normami, tak mi pan hlavní hygienik Armády České republiky napsal, že jsou to věci tajné, že mi nemůže ty fyzikální vzorce sdělit.

Pan ministr Schwarzenberg tu při předcházejícím projednání prohlásil, že radar byl namířen na školu. Ta je tři kilometry vzdálená od radaru. Když si přečtete říjnovou zprávu, tak se tam píše: Čeští odborníci se také přesvědčili o existenci mechanické zábrany, která neumožňuje zaměření paprsku radaru pod elevaci dvou stupňů. Já se ptám: Jak vysoká je ta škola ve vzdálenosti tři kilometry, že do ní ten paprsek byl namířen?

Tak bych mohl pokračovat každou druhou větou ze zprávy.

Nedělejte si z nás srandu! (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Vladimíra Koníčka. Já nemám žádné písemné přihlášky do obecné rozpravy. Vidíme ale, že se hlásí o slovo pan poslanec Exner. Má tedy slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, přestože podporuji mnoho stanovisek, která zde řekl např. pan místopředseda Zaorálek, omezím se opravdu jenom na to, co jsme dostali jako čerstvý materiál, a pokud možno co nejjednodušší rozbor toho. Chci rovněž ukázat, že vláda nám dává informace, ale neobsahují to nejpodstatnější, o co vlastně v těchto věcech jde.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP