(17.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Bohužel opakovaně bylo jednání u afrického soudu odročováno z procesních důvodů a setrvání policistů bylo v té první fázi neúčelné. Navrátili se zpět do Jihoafrické republiky ve dnech 10. až 13. 6, k jejich vyslechnutí soudcem opět nedošlo, i když byli na tyto dny k soudu řádně předvoláni. A to samo o sobě nám klade otázku, jakým způsobem se vlastně ta věc tam vyřizuje. Následovalo vyslání dalších policistů do Jihoafrické republiky v termínu od 20. do 30. 6. tohoto roku. Ministerstvo spravedlnosti nás požádalo o součinnost, ta součinnost byla podána, a teprve následně byli vyslaní policisté soudem Jihoafrické republiky vyslyšeni k problematice mezinárodního pátrání realizovaného ze strany národní ústředny Interpolu. To byl tedy jejich cíl cesty a délka jejich pobytu.

Pokud jde o náklady, v tuto chvíli policie za účelem realizace zahraničních služebních cest ve věci obviněného Radovana Krejčíře vynaložila finanční prostředky v celkové výši 671 880 korun 18 haléřů. Věřím, že tím to nekončí. Já si myslím, že v tuto chvíli si každý z nás logicky položí otázku, jestli to za to stojí, jestli ty náklady jsou skutečně nezbytné. Já jsem přesvědčen, že to za to stojí, že ty náklady jsou bohužel nezbytné. Z toho výčtu, který jsem vám řekl, jasně vyplývá, že ne vždy ta cesta byla "úspěšná a smysluplná" nikoliv z viny Policie České republiky, ale z toho důvodu, že policisté byli sice předvoláni, nicméně nakonec je soud nevyslechl, a než abychom je ponechávali na místě s nejistotou, jak dlouho vlastně pobývat budou, proto byli staženi, aby se znovu vrátili, byli staženi a znovu se vrátili.

Přes všechny ty komplikace, ke kterým dochází, při všem respektu vůči nezávislosti justice v Jihoafrické republice jsem stále přesvědčen - a to je ten rozdíl, ne že jsem si jist, že nebude problém - ale jsem stále přesvědčen, že spravedlnost nakonec zvítězí a že obviněný Radovan Krejčíř bude vydán do České republiky a bude postaven před českou spravedlnost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím ještě pana poslance Tejce.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já v to také doufám. Věřím, že se podaří zejména Ministerstvu spravedlnosti tuto věc dotáhnout do úspěšného konce, byť sám sleduji chyby, které v té věci byly zejména týmem ministra spravedlnosti podle mého názoru učiněny. Nicméně tak jak jste říkal, že jste velice opatrný na to, co říkáte, já se, pane ministře, pokusím dohledat v archivu to, co zaznělo v médiích z vašich citací, a věřím, že vám na příštím jednání Sněmovny budu moci toto připomenout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, ještě…

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Jsme oba dva politici a právníci. Já jsem přesvědčen, že jsem slovo nebo tu formulaci, kterou vy jste použil, neřekl, nicméně pokud mě shledáte vinným či omylným, potom se vám z tohoto místa za svoji vinu a svůj omyl jasně omluvím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, končím tuto interpelaci a prosím nyní paní poslankyni Kateřinu Konečnou, která bude interpelovat pana ministra Tomáše Julínka. Jen mě trochu překvapilo to, že jsem ho před chvílí viděl. A je tady! Já vás mám škrtnutého jako nepřítomného, takže je tomu jinak. V tom případě je všechno v pořádku a můžeme interpelovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, vážený pane ministře. Vaše reforma veřejných financí se podstatně dotkla i zdravotnictví. Velmi často slýcháme a slyšeli jsme z vašich úst, že pacienti si chodí k panu doktorovi popovídat, napsat zbytečné léky atd. Toto prý údajně měly vyřešit poplatky za léky, které jste vy a vaše vláda zavedli, a za návštěvu u lékaře, za recepty a další věci. Nicméně máme tady chronicky nemocné pacienty a pacienty, kteří dlouhodobě berou nějaký daný určitý lék. Tito lidé jsou ochotni si lék, který dlouhodobě užívají, nechat předepsat třeba jednou za půl roku, a tedy poté podle vás neotravovat lékaře každý měsíc. Nicméně problém je v tom, že jim lékaři nejsou ochotni lék na déle než 2-3 měsíce předepsat. Obracejí se tedy na mě v poslední době právě tito lidé a ptají se mě, proč mají platit za návštěvu u lékaře, výdej léku na recept každé dva měsíce, když jsou ochotni si léky vyzvednout na půl roku dopředu, akorát jim to na druhé straně lékaři neumožňují.

Vážený pane ministře, jak budete tento rozpor v jednotlivých opatřeních vašeho ministerstva řešit a jak mám vysvětlit lidem, kteří si opravdu nechodí k panu doktorovi povykládat, ale jsou tam nuceni chodit pro životně důležité léky, že musí, protože lékaři nejsou schopni předepsat jim lék na delší dobu, tam opravdu chodit každé dva tři měsíce? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, zazněla interpelace. Prosím pana ministra, má k dispozici pět minut.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Paní kolegyně, kolegové, ta odpověď je jednoduchá. Součástí podzákonných předpisů, které doprovázejí novou změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění a ostatních, která bude platná od 1. 1. 2008, provází (jsou?) změny také v podzákonných předpisech, které se týkají předepisování léčiv. Kromě jiných změn, které vám potom mohu třeba osobně říct v detailu, tak tam bude institut opakovaného receptu právě proto, aby ti pacienti, kteří jednoznačně a dlouhodobě berou léky a změna jejich léčby se nedá předpokládat, budou je takto užívat a předepisování léčiv není tudíž nutné spojovat s klinickým vyšetřením, tak aby mohli dostat recept, který bude časově omezen k té nejblíže nutné kontrole, třeba půlroku, tak jak jste vy uvedla, a mohou ten recept použít dvakrát. Pak nebudou platit poplatek u lékaře. Ale abych byl férový, budou platit ten poplatek za položku na receptu vždycky, když si ho půjdou vyzvednout, protože to podle zákona takto platí. Ale nemusí chodit k lékaři. To je doplňující institut k tomu zákonnému.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, paní poslankyně, můžete reagovat.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane ministře. Především si myslím, že ne já, ale právě ti občané, kteří se na mě obracejí, a jsou jich desítky, možná stovky, nicméně možná tohle právě dokazuje tu nekoncepčnost, s jakou se to dělá, protože to, co vy jste tady dnes řekl, jsou přece věci, které by dva měsíce předtím, než reformu uvedete v život, měly být jasně dány a veřejnosti známy, a tak to není.

Takže mi dovolte vás pouze požádat, aby tyto věci, které jsou naprosto přirozené, že by pacienti měli znát, opravdu i pomocí Ministerstva zdravotnictví byly veřejnosti sdělovány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou prosím pana ministra.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Určitě to není nekoncepčnost, je to dlouhodobý plán. Bylo to v mnohých vystoupeních opakováno. Nicméně chápeme, že nastupují zcela nové povinnosti a práva pacientů ve zdravotnictví od 1. 1. 2008, proto všichni občané obdrží ke konci listopadu návod, jak ve zdravotnictví postupovat, aby znali svá práva, aby znali i tyto věci, takže postupujeme koncepčně, systematicky. Je to teprve pár týdnů, co ten zákon podepsal prezident, a samozřejmě můžeme konat v podzákonných předpisech teprve posléze. Jinak ale vás mohu ujistit, že je to připraveno. To znamená občané dostanou jako vložku do nejčastějších deníků - Mladá fronta, Právo - brožurku, ve které se všechno dozvědí, a budou ji mít k dispozici před koncem roku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím tuto interpelaci, paní poslankyně.

Poprosil bych nyní Ladislava Šincla, který by přednesl svou interpelaci na Karla Schwarzenberga, který tady ale znovu není, takže přečíst jenom do prostoru.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Pane předsedající, jsem hodně v rozpacích, protože již druhý ministr tady není na mé interpelace. Nevím, jak to zařídit, aby si páni ministři vážili Poslanecké sněmovny tak, jak mají. A z tohoto důvodu svou interpelaci nenačtu, aby mohli odpovědět, ale počkám si, že snad jednou sem pan ministr přijde a osobně nám tady vysvětlí věci, které všechny občany České republiky trápí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, jenom tady uvedu z omluvy, že ministr Schwarzenberg je účasten na setkání ministrů zahraničních věcí zemí Visegrádu.

A teď poprosím paní poslankyni Kateřinu Konečnou ještě jednou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP