(16.50 hodin)
(pokračuje Říman)

Já už jsem řekl, jde to ruku v ruce s novelou živnostenského zákona, která mimo jiné ruší dosavadní letitou, vlastně od počátku zavedenou praxi, že na každou živnost člověk musel mít jeden živnostenský list, tzn. když někdo měl pět šest i více živností, tak musel mít stejný počet živnostenských listů, musel za ně zaplatit registrační poplatek ve výši tisíc korun. Toto bude zrušeno, živnostenské listy v té podobě, jak je známe, zaniknou a živnostenský list bude nahrazen výpisem z živnostenského registru, tzn. v podstatě půjde o výpis z počítače, kde budou uvedeny všechny živnosti, které si dotyčný zaregistroval, a nic víc nebude potřebovat a nebude platit za každou živnost, za každý živnostenský list, ale pouze za ten jeden výpis jednorázovou částku, což povede k úspoře každoročně u živnostníků celkem za republiku více než 120 mil. korun.

Těch změn je v živnostenském zákonu celá řada. Všechny by měly vést k výraznému zjednodušení vstupu do podnikání, ať už co se týče vlastně počtu živností, snižujeme prakticky na třetinu z 260 na 90, na kvalifikační předpoklady vstupu do podnikání atd. My předpokládáme, že -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas. Pardon, teď ještě máte, teď mě tady někdo zmátl.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman A vy jste tomu podlehl.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem tomu, přiznávám, podlehl. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Ale už se mi čas blíží, takže já to zakončím tím, že ta velká novela živnostenského zákona byla a je jednou z priorit našeho ministerstva, a já věřím, že tomu tak bude i pro Poslaneckou sněmovnu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže ještě něco k tomu? Ne, stačí to. Tak se omlouvám.

A nyní prosím pana poslance Ladislava Šincla, který ještě jednou vystoupí, ale tentokrát jenom na nepřítomného místopředsedu vlády, protože ten tady bohužel není.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane předsedající, mně je líto, že tady pan ministr Čunek není zde přítomen, ale i přesto bych v jeho nepřítomnosti nějakým způsobem sdělil moji interpelaci.

Vážený pane ministře, malérů má vláda České republiky celou řadu. Těžko říci, který je horší. Jedním z mnoha příkladů je neschopnost zajistit včasné čerpání finančních prostředků Evropské unie do České republiky. Tato neschopnost je v oblasti vzdělávání, výzkumu, cestovního ruchu, sociální oblasti a mnoha dalších. Snad tušíte, že Česká republika má Evropskou komisí schváleny jen 3 z 24 operačních programů a je tím pádem na tom úplně nejhůř z tzv. nových členských zemí Evropské unie.

Jistě od vás uslyšíme alibistické řeči, že na vině je předchozí vláda a podobně, vysoký počet operačních programů a další výmluvy. Faktem ovšem je, že jedním z hlavních důvodů je to, že na ministerských resortech všude proběhla tzv. noc dlouhých nožů a odborníci byli v mnohých případech vyhozeni a nahrazeni dle stranického klíče zcela nezkušenými lidmi. Byly tak deratizovány celé odborné týmy, které se čerpáním evropských fondů zabývaly.

Z těchto důvodů mám pro vás tuto otázku. Jak je možné, že vás tak velký časový skluz neznepokojuje a vaše Ministerstvo pro místní rozvoj, které je hlavním koordinátorem těchto záležitostí? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bohužel tedy, bude to pouze písemné. Dneska odpověď neuslyšíme.

Dalším interpelujícím je pan poslanec Antonín Seďa. Ten sice přítomen je, ale paní ministryně Vlasta Parkanová není. Takže přesto se do toho pustíte. Prosím.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená ministryně, pravidelně nepřítomná při ústních interpelací, se znepokojením sleduji vyšetřování korupčního chování na Ministerstvu obrany. V dosud nejrozsáhlejším korupčním skandálu, týkajícím se zmanipulovaných zakázek na vojenských ubytovacích a stavebních správách, obvinila Policie České republiky dalších šest lidí. Státní zástupce, který kontroluje vyšetřování korupční kauzy, hovoří o desítkách milionů korun, které sloužily jako úplatek pro zaměstnance Ministerstva obrany. Rozsáhlost a složitost této kauzy, do které jsou zapleteny již desítky osob, porovnává žalobce s činností organizované mafie. Podle informací médií řada obviněných stále pracuje na vašem ministerstvu.

Vážená nepřítomná paní ministryně, tato kauza však není jediná, kterou policie šetří. Z těchto důvodů mám na vás několik otázek. Za prvé: Je pravdou, že korupci ve vojenských ubytovacích a stavebních správách odhalilo a předalo Policii České republiky Vojenské zpravodajství, tehdy pod vedením ředitele Krejčíka? Za druhé: Co konkrétně mají v náplni práce na vašem ministerstvu lidé, kteří jsou vyšetřováni v rámci organizovaného zločinu českou policií, ale stále pracují na Ministerstvu obrany? Za třetí: Kolik korupčních kauz je v současné době vyšetřováno na Ministerstvu obrany, ať už Policií České republiky nebo Inspekcí ministryně obrany? Jaké další kauzy korupčního charakteru můžeme na vašem ministerstvu očekávat?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Doufám, že dostanete do 30 dnů odpověď.

A opět Ivan Langer, interpelovaný tentokrát poslancem Jeronýmem Tejcem ve věci policistů vyslaných do Jihoafrické republiky. Prosím, pane poslanče, můžete začít.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, před několika dny jsme měli takové malé výročí. Půl roku. Půl roku od té doby, kdy byl v Jihoafrické republice zadržen Radovan Krejčíř. Vy jste tehdy toto triumfálně ohlásil, a to konkrétně 21. dubna tohoto roku. Uvedl jste, že vydání Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky nebude problém, že je to dobrá zpráva pro slušné lidi a špatná pro darebáky. Řekl jste tehdy, možná po vzoru americké administrativy, máme ho.

Já bych vám chtěl, pane ministře, sdělit sladké tajemství, stejně tak jako panu ministru spravedlnosti či panu premiérovi. Pánové, nemáte ho. Vaše věta, že je to dobrá zpráva pro slušné lidi a špatná zpráva pro darebáky, v tomto kontextu bledne a stává se spíše opakem. Tedy že to je dobrá zpráva pro darebáky a špatná zpráva pro dobré lidi.

Já nechci, pane ministře, abyste se vyjadřoval k něčemu, co není ve vaší kompetenci, tedy k chybám Ministerstva spravedlnosti ve věci vydání Radovana Krejčíře v Jihoafrické republice. Nicméně byl bych rád, kdybyste sdělil konkrétní informace o práci policistů v Jihoafrické republice, kteří tam podle mých informací byli vysláni. Konkrétně, kolik policistů do Jihoafrické republiky vycestovalo, jak dlouho tam pobyli, jaký byl cíl jejich cesty, jaký byl výsledek jejich konání v Jihoafrické republice a také jaké byly náklady na tuto akci. Pokud nebudete schopen odpovědět nyní, což bych pochopil, v těch konkrétních číslech, tak vás požádám o zaslání písemné odpovědi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, prosím, abyste se vyrovnal s těmi body interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, věřím, že ten stav netěší nikoho bez ohledu na to, jestli je členem té či oné politické strany. To za prvé.

Za druhé, skutečně jsem řekl máme ho, ale určitě jsem neřekl to, že nebude problém ho dostat do České republiky. A to si myslím, že mě znáte velmi dobře, že jsem příliš postižen právnickým vzděláním a mám jistou politickou zkušenost, než abych takovýmto jednoduchým způsobem dal svoji hlavu na stříbrném tácu právě vám.

Nicméně jsem přesvědčen, že Policie České republiky a naše zpravodajské služby při zadržení Radovana Krejčíře odvedly obrovský kus práce, a stejně tak mohu vyjádřit přesvědčení, že jsme poskytli v rámci naší působnosti maximum toho, co jsme poskytnout mohli pro to, aby naše orgány činné v trestním řízení při jednání u jihoafrického soudu byly úspěšné. Nicméně já nechci teď spekulovat o důvodech, které vedou k prodlužování toho řízení, nechci spekulovat, co jsou motivy toho či onoho soudce v Jihoafrické republice, proč posuzuje tu věc právě tak a z našeho pohledu tak dlouho, to mi nepřísluší.

Mohu odpovědět na vaše otázky konkrétně. Byli vysláni v termínu 15. až 25. května 2007 čtyři policisté.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP