(16.40 hodin)
(pokračuje Langer)

A mám-li odpověď uzavřít, já bych si velmi přál, abychom se naučili respektu vůči nezávislosti některých institucí. Protože z vaší strany - a teď se omlouvám, nemyslím to osobně, ale kolegy - na jedné straně je dobře, když státní zástupce rozhodne věci biolihu, což je kauza, která měla jakýsi politický rozměr a týkala se sociální demokracie, že 15 milionů Kč, které jdou na účet, je půjčka, nikoli úplatek. Zkuste si vzpomenout, jestli někdo, jestli já jsem v té chvíli, jakkoli mám o tom rozhodnutí pochybnost, řekl jedno jediné slovo, které by zpochybňovalo nebo napadalo takové rozhodnutí státního zástupce, které se mi nelíbí vnitřně. Ne. Respektuji to. A zkuste také prosím i vy, a my všichni ostatní, si zvyknout, že budou orgány činné v trestním řízení ve své nezávislosti rozhodovat podle svého právního uvážení a že jejich rozhodnutí se někomu z nás líbit budou, nebo líbit nebudou. Ale v tom je kouzlo parlamentní demokracie. V tom je kouzlo dělby moci. V tom je kouzlo toho, v jakém světě my žijeme. Tedy dělba mocí - výkonná, zákonodárná a soudní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, ještě asi využijete možnosti - minutu - doplnit svou interpelaci.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Samozřejmě. Já bych také rád na to ještě reagoval v tom, že to byla pouze jedna jediná otázka. Vy jste slyšel správně. Byla to pouze jedna jediná otázka, na kterou jste se pokusil odpovědět. A jsem velice rád, že jste potvrdil, že se vám celý postup, který kolem této věci je, nelíbil. Máte stejný názor jako já. Neboť tento nestandardní postup vážně ohrozil důvěru lidí ve státní zastupitelství jako celek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana ministra, jestli ještě připojí něco.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Ano, nelíbil od samotného prvopočátku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tím interpelace končí. Další interpelace je interpelace Břetislava Petra na nepřítomného Aleše Řebíčka, ale pan poslanec přesto interpelaci podá.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážený pane nepřítomný ministře, jedním z rozhodujících témat, o němž se diskutuje na všech úrovních, OSN počínaje a zastupitelstvy obcí konče, jsou otázky emisí skleníkových plynů. Téměř převážná část informovaných osob začne hledat řešení tohoto problému zejména v oblasti energetiky, hutnictví, v chemickém průmyslu a v dalších náročných odvětvích, která spotřebovávají hodně energie. Méně se však již obracíme k oblasti, kterou vnímáme pod pojmem automobilová doprava.

Pro ilustraci je nezbytné uvést několik základních čísel. V roce 1995 bylo na území České republiky registrováno 4 miliony 200 tisíc vozidel. V roce 2006 už to bylo 5 milionů 700 tisíc, tedy index nárůstu je 136 %. Co je zarážející, je skutečnost, že v posledním období se výrazně zvyšuje u nově registrovaných vozidel podíl takzvaných dovezených ojetých vozidel. Ukazuje se, že výrazněji než počet automobilů stoupají emise. Emise stouply o 178 %, takže i když polovina z nově registrovaných vozidel je nových, tak ta zbývající musí mít emise výrazně větší, když dochází k překročení emisí o zhruba 25 % proti počtu automobilů. To nejzávažnější spočívá v tom, že emise na hlavních třídách nebo rušných cestách mnohonásobně ve městech převyšují povolené normy. V těchto emisích nám chodí malé děti do školy a nebojím se říci, že by děti měly být doma v mnoha případech. (Předsedající upozorňuje na čas.) Ano.

Otázkou je, pane ministře, co uděláte pro zpřísnění dovozu automobilů s vyššími emisemi, co uděláte pro změnu vyhlášek a jak dohlédnete na kontroly technického stavu vozidel zejména z hlediska emisí. Stav je neudržitelný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, písemná bude, doufám,odpověď na tuto interpelaci.

Nyní prosím pana poslance Františka Siveru, ten by měl interpelovat Martina Římana ve věci jednotného registračního formuláře.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, obracím se na vás s dotazem, na který se ptají lidé, kteří mají zájem podnikat v České republice. Založení živnosti v České republice je stále zdlouhavé a hlavně administrativně náročné ve srovnání s jinými zeměmi v Evropě. Než se žadatel dostaví na centrální registrační místo, musí si zajistit celou řadu potvrzení a výpisů. Myslím si, že část těchto věcí by se dala ošetřit tak, že živnostenské úřady by si je vytahovaly z internetu, popř. z databází veřejnoprávních institucí. Velký počet živností a rozsáhlý seznam činností vede k tomu, že začínající podnikatelé musejí hned od začátku zaplatit několik živnostenských listů a to zatěžuje jejich podnikatelskou činnost od počátku.

Proto moje otázka zní: Jaké změny chce učinit Ministerstvo průmyslu a obchodu pro začínající živnostníky a podnikatele v oblasti zjednodušeného jednotného registračního formuláře? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní poprosím pana ministra Martina Římana, aby využil svého prostoru.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji. Dámy a pánové, o změnách v registračním formuláři, který musí každý začínající živnostník vyplnit, už tady bylo hovořeno před chvílí při interpelaci na pana premiéra, kdy zde byl fyzicky představen nový registrační formulář, který bude zaveden spolu s účinností novely živnostenského zákona, to znamená když to dobře půjde v Poslanecké sněmovně a v Senátu, někdy na začátku příštího roku. Zároveň tento formulář od 1. července příštího roku bude k dispozici jako elektronické podání, které bude možno učinit přímo na centrálním registračním místě, nebo dokonce prostřednictvím internetu, takže prvotní zaregistrování bude možné přes internet vlastně i bez toho, že by dotyčný musel navštívit centrální registrační místo.

Ten formulář se velmi zestručnil, z více než 470 kolonek - 470 kolonek - které doposud musel člověk vyplnit, nebo ne všechny vyplnit, ale všechny projít, protože nevěděl, které vyplnit vzhledem k jeho činnosti nemusí, tak zbývá těch kolonek 140, což je na první pohled také vysoké číslo, ale jsou řazeny přehledně na dvou stránkách A4 a jsou to skutečně ty údaje, které potřebuje, aby se zaregistroval, nejen živnost, ale také aby provedl registraci u finančního úřadu, České správy sociálního zabezpečení, úřadu práce a zdravotní pojištění. To všechno udělá najednou prostřednictvím těchto dvou stránek. Nebude muset uvádět údaje, které nevyžaduje zákon, a nebude muset uvádět údaje, které si může úřad zjistit prostřednictvím registrů, které v současné době již existují, např. výpis z rejstříku trestů, výpis z evidence obyvatelstva, a brzy k těmto registrům přibudou i další.

Takže podle mého soudu tento krok přispěje k výraznému zjednodušení vstupu do podnikání, které doposud bylo poměrně velmi komplikované a mnohé odrazovalo od zahájení podnikání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP