(Jednání pokračovalo ve 12.35 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestávka určená pro jednání klubu České strany sociálně demokratické uplynula. Můžeme se vrátit do bloku voleb a pokračovat projednáním bodu

 

117.
Návrh na volbu finančního arbitra a jeho zástupce

 

Prosím předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte, abych vám sdělil, že dne 1. 1. 2008 skončí pětileté funkční období finančnímu arbitrovi panu Otakaru Schlossbergerovi a dne 5. 3. 2008 skončí funkční období i jeho zástupci panu Petru Scholzovi.

Na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny oprávněným subjektům k podávání návrhů kandidátů jsme ve stanovené lhůtě obdrželi od institucí, jejich profesních sdružení a profesních sdružení na ochranu spotřebitele tyto návrhy: Návrh na finančního arbitra - 1. Karel Kadlčák, 2. František Klufa a 3. Otakar Schlossberger. Návrh na zástupce finančního arbitra - 1. Petr Scholz, 2. František Tomášek.

Návrhy byly postoupeny všem poslaneckým klubům. Podle zákona číslo 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, volí Poslanecká sněmovna finančního arbitra a jeho zástupce na funkční období pět let veřejným hlasováním z osob splňujících podmínky stanovené tímto zákonem. Volba je dvoukolová. Pro informaci dále uvádím, že zvoleným započte jejich pětileté období rozdílně. Finančnímu arbitrovi dnem 2. 1. 2008, jeho zástupci dnem 6. 3. 2008.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům, neboť způsob volby je dán zněním zákona. Jedná se o volbu veřejnou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, nikdo této možnosti nechce využít ani přihláškou z místa. Rozpravu tedy končím a můžeme přistoupit k volbě samotné.

Vážený pane předsedo, staňte se prosím naším průvodcem touto volbou.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní budeme tedy hlasovat o jednotlivých kandidátech na finančního arbitra. Pro informaci - nechám hlasovat o každém jméně zvlášť. Pokud nezíská nikdo nadpoloviční většinu hlasů, do druhého kola postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. Pokud v prvním kole nadpoloviční většinu jeden či dva či tři kandidáti získají, vítězí ten s nejvyšším počtem hlasů. Nechám postupně hlasovat o všech jménech v abecedním pořadí.

Nejdříve budeme hlasovat o jméně Karel Kadlčák.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O tomto rozhodneme v hlasování pořadové číslo 157, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 163 poslankyň a poslanců se pro tento návrh vyslovili 3, proti 12. Můžeme pokračovat dál.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Na funkci finančního arbitra je dále navržen pan František Klufa.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 158. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že z přítomných 162 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 135, proti 1.

 

Můžeme pokračovat, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Na funkci finančního arbitra je navržen pan Otakar Schlossberger.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 159, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 163 poslankyň a poslanců pro návrh 11, proti 6.

 

Vážený pane předsedo, sdělte nám prosím výsledky této volby.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že Poslanecká sněmovna zvolila finančním arbitrem pana Františka Klufu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Můžeme přistoupit k volbě zástupce finančního arbitra. Prosím, opět nám sdělte postup této volby.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní budeme hlasovat o jednotlivých kandidátech na zástupce finančního arbitra. Jedná se o stejný způsob volby. Jsou dva kandidáti. V případě, že žádný z nich neobdrží nadpoloviční většinu hlasů, postoupí dva do kola druhého. Získá-li někdo nadpoloviční většinu hlasů již v prvním kole, je zvolen.

Na funkci zástupce finančního arbitra je navržen pan Petr Scholz.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 160, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 163 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 17, proti 6.

 

Můžeme pokračovat, pane předsedo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP