(9.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Jak se může dostat on, který nemá pozici na Úřadu vlády, není zaměstnán na Úřadu vlády, údajně nepracuje pro Úřad vlády, tak jak je možné, že vstupuje do vaší pošty. Vy jste mi odpověděl něco v tom duchu, že vlastně Česká televize vám žádný dopis neposlala a že to žádný vlastně oficiální text nebyl, a že tedy proč by to nemohl znát pan Dalík.

V této souvislosti bych tedy chtěl od vás slyšet, k čemu všemu má pan Dalík přístup - k vaší korespondenci, k vašim mailům, k vašemu diáři, k vašemu programu, k jakým všem dalším materiálům má pan Dalík přístup, tedy k materiálům, které se připravují pro vládu, anebo jestli je to jenom selektivní, že mu sem tam něco dáte jako svému kamarádovi, když se s ním potkáte třeba večer v Baxi baru, tak že mu tam něco přinesete ukázat a on to pak dostane jaksi ráno poté, co se vrátí domů, tak to dostane k vyřízení.

Takže to by mě zajímalo, jak je toto upraveno a jaký je formální či neformální vztah vás osobně s panem Dalíkem, protože se vyprávějí takové věci, že ho posíláte za sebe jednat s různými podnikateli, kde je jim naznačováno to či ono a on jedná vaším jménem. Jestli o tom víte, jestli jedná vaším jménem s vaším pověřením, tedy je to jakýsi váš, byť neoficiální, velvyslanec nebo vyjednávač vůči podnikatelské sféře, anebo jestli tak činí ze svého uvážení, to znamená jen operuje vaším jménem, protože je váš kamarád, přítel váš, přítel vaší přítelkyně, bývalý přítel vaší ženy a zaměstnavatel vaší ženy. Takže jestli tím operuje o své vůli, nebo nějakým způsobem má vaše pověření, nebo jestli jste přesvědčen o tom, že tyto hlasy, které o tom hovoří, jsou naprostými pomluvami a nepravdami a že pan Dalík nikdy neoperuje nějakým vaším pověřením a nejedná vaším jménem s ostatními osobami.

Je to myslím velmi důležité, abyste se k tomu jasně vyjádřil před touto Poslaneckou sněmovnou a před českou veřejností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. O slovo se přihlásil předseda vlády České republiky Mirek Topolánek. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zatímco vystoupení kolegy Váni bývají někdy vtipná, vystoupení Davida Ratha jsou urážlivá vždycky. Skoro bych řekl, že má písemná odpověď na jeho otázky je dostatečná, nicméně přesto, protože vím, že to nečtete, se pokusím je zopakovat.

Samozřejmě, že na Úřadu vlády existuje poměrně striktní spisový řád, a to dlouhodobě. V tomto smyslu se nic nemění. Na jeho dodržování dohlížejí odpovědní pracovníci, ve velké většině stejní, jako byli za Jiřího Paroubka. Veškerá oficiální korespondence má svoje spisové číslo, je elektronicky evidována a je sledováno její vyřizování. S touto korespondencí přicházejí do styku pouze lidé, kteří k tomu mají oprávnění podle charakteru korespondence. Pokud podléhá nějakému stupni utajení, je vyřizována výhradně podle zákona a seznamují se s ní pouze osoby, které mají příslušné bezpečnostní prověrky.

Marek Dalík nemá přístup k mé korespondenci, pane poslanče. Tato informace se nezakládá na pravdě. Já také nechci komentovat, abych tak řekl, nestoudnou reportáž České televize, která nepochybně bude i předmětem nějaké soudní dohry, ne mé, protože já jsem tam zmiňován pouze, jak se říká, implicitně.

Musím říci, že já jsem žádný oficiální dopis České televize adresovaný na mě nedostal. Takový dopis nikdy neexistoval. Existoval list papíru s naznačeným obsahem chystané reportáže, který byl v otevřené formě, nikoliv přes podatelnu, předán přes mou tiskovou mluvčí. To znamená, že tento list papíru nebyl a ani nemohl být součástí oficiální korespondence předsedy vlády ani Úřadu vlády České republiky. Jako takový není nikde ani evidován, protože nebyl ani řádně odeslán. Z toho důvodu ten váš dotaz je irelevantní.

Musím říci, že útok na Marka Dalíka pokládám permanentně za poměrně ubohý. Dovedu si představit podobné útoky na vaše Tvrdíky a jiné šibaly, ale nedělám to. Myslím si, že to nepatří k politické kultuře, a pokud ano, tak tento typ politické kultury tady zavádíte právě vy.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Pan poslanec David Rath. Pane poslanče, ještě než vám dám slovo, přečtu další omluvu. Od 10.30 se omlouvá paní kolegyně Hana Šedivá z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane premiére, moc jste mi neodpověděl. Zaujala mě ale jedna část - že jste svého přítele Marka Dalíka označil za šibala. Já vám děkuji za tuto sebereflexi, takže vám velmi děkuji, protože aspoň máte určitý náhled na své okolí a vždycky jaksi poznání je prvním krokem k nápravě. Takže doufám, že nezůstanete jen u tohoto konstatování, že Marek Dalík je z vašeho pohledu - já bych si to nikdy netroufl říct - šibalem, a tedy doufám, že se šibalem ve svém okolí nebudete asi dlouhodobě spokojen.

Druhá věc. Víte, já vám samozřejmě musím věřit, že vám Česká televize nedala žádný dopis, byť Česká televize tvrdila pravý opak. Myslím si, že pokud dá někdo nějaký písemný text vaší tiskové mluvčí, která je oficiální osobou určenou komunikací s tiskem, tak jsem přesvědčen, že to má jisté prvky oficiální komunikace. A vy jste mi tedy neodpověděl, jak se k tomuto textu dostal Marek Dalík. To znamená: dal jste mu ho vy, nebo mu ho dala vaše tisková mluvčí a kdo to dal tomu dalšímu podnikateli. To jste tady jaksi nerozkryl.

Myslím si, že je to skutečně dost zásadní věc. Vy to stále berete na lehkou váhu a vy si neuvědomujete, že premiér je něco jiného než jakákoliv soukromá osoba a že lidé ve vašem okolí jsou skutečně dost důležití, protože klidně mohou obchodovat - a to se může stát každému ministrovi jakékoliv vlády, každému premiérovi jakékoliv vlády, že lidé v jeho okolí bez jeho vědomí vlastně obchodují s jeho jménem. Tak jsem se vás chtěl optat, jestli takové poznatky máte, jestli jste o tom slyšel, jestli o tom něco tedy víte, jestli se o to budete zajímat, zda někdo z vašeho okolí, v tomto případě Marek Dalík, nemůže obchodovat s vaším jménem a zpeněžovat určité kontakty, které má na vás. A ty kontakty jsou samozřejmě velmi nadstandardní. To byl cíl a terč mého dotazu. Bohužel musím konstatovat, že jste na to neodpověděl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda vlády s replikou na další vystoupení pana poslance Davida Ratha. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já vím, že na každou hloupost nemusím odpovídat, Ivane Langře, ministře vnitra. Myslím, že jednu věc ale na pravou míru uvést musím.

Já jsem za šibala, pane poslanče, neoznačil Marka Dalíka, ale Jaroslava Tvrdíka. Myslím si, že ze záznamu to bude zcela jasné.

Trvám na své odpovědi, že nikdo z nepovolaných osob, které nemají k tomu oprávnění, tedy ani Marek Dalík, se k žádné oficiální korespondenci nemá možnost dostat. Z hlediska veřejné kontroly práce premiéra a práva Sněmovny se mě na toto ptát pokládám tuto odpověď za dostatečnou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě pan poslanec David Rath s dalším doplněním své otázky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP