(9.50 hodin)

Poslanec David Rath: Já to možná ještě zjednoduším, pravděpodobně jsou mé otázky, pane premiére, pro vás příliš komplikované, takže jaksi nejste schopen pochopit jejich podstatu.

Jak se Marek Dalík dostal, a ten další podnikatel, jak se oba dostali k dopisu, který Česká televize směřovala vám a vy jste říkal, že ho směřovala prostřednictvím vaší tiskové mluvčí. Čili velmi jednoduše a srozumitelně - jak se Marek Dalík k tomuto textu dostal. Dal jste mu ho vy osobně, dala mu ho vaše tisková mluvčí na váš pokyn, dala mu ho vaše tisková mluvčí nebo váš tiskový odbor bez vašeho vědomí? Já myslím, že ty otázky jsou jasné a srozumitelné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Kdo další do rozpravy? Ještě pan kolega David Rath s další přihláškou.

Prosil bych pana ministra vnitra, pokud chce hovořit, samozřejmě s přednostním právem mu kdykoli slovo udělím, ale nyní má slovo pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Pane premiére, já myslím, že vaše chování tím, že jste odmítl odpovědět na tyto tři zcela jednoduché, jasné a stručné otázky, vás usvědčuje z jedné věci. Z toho, že splňujete definici toho, čemu se říká arogance.

Já vím, že pan ministr vnitra se tady smál a říkal: teď si odpovězte sám. Pane ministře, kdybych tu odpověď znal, tak bych se na to neptal pana premiéra. Já nevím, co vám přijde tak legrační na tom, že v podstatě soukromá osoba pan Marek Dalík vyřizuje poštu, kterou dostává váš premiér. Vám to přijde možná jako normální, možná jako dobrý vtip, mně to jako úplně normální a dobrý vtip nepřipadá. A myslím si, že je to pěkný důkaz toho, jak berete vážně kontrolu Poslaneckou sněmovnou, že když vám dám tyto tři jednoduché otázky - tedy, pane premiére, znova, pokud jste to nepochopil před chvilkou, tak vám je znova ještě jednodušeji zopakuji: za prvé, ten dopis jste dal Markovi Dalíkovi vy sám k vyřízení, nebo ho dala vaše tisková mluvčí Markovi Dalíkovi k vyřízení, nebo ho dala vaše tisková mluvčí Markovi Dalíkovi bez vašeho vědomí? Tři jednoduché otázky. Pokud nechcete, aby všichni viděli, že jste naprosto arogantní a že pohrdáte touto Sněmovnou, tak vás žádám o tři jednoduché a srozumitelné odpovědi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, ptám se pana poslance Davida Ratha, jaké navrhuje usnesení k této interpelaci. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Pane předsedající, vzhledem k tomu, že celá Sněmovna viděla, že pan premiér na tři jednoduché otázky seděl a široce se usmíval, až mi to připomnělo jeden Jiránkův vtip - s úsměvem a tři tečky, tak myslím, že teď by bylo dobré nechat Sněmovnu hlasovat o této odpovědi. Protože pan premiér vůbec neodpověděl, tak bude zajímavé, jak budou zvedat ruku koaliční poslanci, protože samozřejmě dávám, a zcela logicky, návrh na to, že nejsem spokojen s odpovědí. Pan premiér neodpověděl, což tady i předvedl tím, že vůbec ani nevystoupil a jen se tady na nás arogantně usmívá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já tedy mohu samozřejmě vnímat vaše vystoupení jako návrh, který odpovídá § 112 odst. 5, to znamená že souhlasné nebo nesouhlasné stanovisko usnesením. To znamená, že to mám brát tak, že nesouhlasí Poslanecká sněmovna s písemnou odpovědí pana předsedy vlády, nebo pokud jsem se spletl, já vaše vystoupení jinak nemohu přeložit, protože bych vás musel vyzvat k novému vystoupení. Ale předtím se přihlásil s přednostním právem předseda klubu ODS pan poslanec Tluchoř. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, omlouvám se. Pane místopředsedo, dámy a pánové, já myslím, že je evidentní, že pan místopředseda Rath neformuloval žádný návrh usnesení. Předsedající nemá za úkol, domnívám se já, pomáhat vystupujícímu v tom, aby byl schopen toto zformulovat. Ten návrh prostě nezazněl a já myslím, že není o čem hlasovat a bod končí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já samozřejmě uznávám, že jsem ve své interpretaci přešel za hranice jednacího řádu oprávnění předsedajícího, ale jsem od rána tolerance sama, jak říkával můj bývalý kolega, nyní ministr vnitra Ivan Langer, takže jsem chtěl být tolerantní i nadále. Ale já jsem rozpravu ještě neukončil, takže pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Já bych pana ministra Langera rád upozornil, aby tady neříkal, že někdo blekotá. Pane ministře, chovejte se slušně! Když vás to nenaučili ve vašem institutu CEVRO, tak se to naučte aspoň tady. Je vidět, že tam učíte tedy pěkné věci, když takto hovoříte. Ale teď k tomu návrhu. Já myslím, že je potřeba, aby toto zaznělo, bylo ve stenozáznamu, aby všichni viděli, kdo je hulvátem ve Sněmovně, kdo má jaké vychování, kdo tady používá jaká slova a v jakých souvislostech.

Takže samozřejmě je to jednoduché. Já jsem tady mluvil o tom, že nesouhlasím s tou odpovědí, takže jde o nesouhlas. Návrh na usnesení je nesouhlas s odpovědí premiéra, protože ten neodpověděl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Já budu postupovat podle § 112 odst. 5, to znamená zeptám se Poslanecké sněmovny, zda souhlasíte podle návrhu Davida Ratha s písemnou odpovědí předsedy vlády na jeho interpelaci, kterou jste obdrželi jako tisk 309. Souhlasíte nebo nesouhlasíte… (Námitky v sále.) Pan David Rath prohlásil, že… Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Myslím, že je to jednoduché. Máme přece bod písemné interpelace, tak o čem je tady řeč? Mluvíte-li o tom, kdo zná, nezná jednací řád, tak, dámy a pánové, teď je bod písemné interpelace. My se nebavíme o něčem jiném. Čili když dávám návrh na hlasování o nesouhlasu s odpovědí pana premiéra, tak samozřejmě v bodu písemné interpelace se to týká písemné interpelace a netýká se to třeba výstavby dálnice na Královéhradecku. To dá rozum. Jestli to pan ministr Langer nechápe, já mu to třeba pak vysvětlím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já vás musím vést k věci, protože rozprava, pravda, nebyla ukončena, protože se nevede podrobná rozprava, takže jenom v rozpravě se dávají návrhy. Proto já nemohu ukončit rozpravu, protože jsme zatím nic neudělali. Postup podle § 112 jsem zopakoval na začátku tohoto bodu.

Vnímám to, že Sněmovna hlasuje o návrhu na nesouhlas s odpovědí na písemnou interpelaci předsedy vlády.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 147 a ptám se, kdo je pro návrh nesouhlasit s odpovědí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 147 z přítomných 137 pro 65, proti 64. Návrh nebyl přijat.

 

Tím interpelace sněmovní tisk 309 končí. Budeme se zabývat další interpelací na předsedu vlády, a to interpelací pana poslance Miroslava Váni ve věci rizika vládní politiky ODS. Interpelace je spolu s odpovědí předkládána jako tisk 331. Projednání této odpovědi na písemnou interpelaci bylo ve čtvrtek minulý týden 18. října přerušeno. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Pan kolega Miroslav Váňa. Prosím, pane kolego, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP