(9.30 hodin)
(pokračuje Váňa)

A tak, pane premiére, bohužel jim, důchodcům českým, nemůžeme poradit, aby nejedli, nepili, nekupovali si noviny, nedívali se na televizi, dokonce aby nechodili ani do krámu na nákup. To by nám pravděpodobně dlouho nevydrželi. To by jim selhaly jejich základní životní funkce. Ale co je, pane premiére, čeká v opačném případě? V opačném případě budou jejich důchody z peněženek mizet jak roztátý jarní sníh. Jak roztátý jarní sníh. A tak je velmi pravděpodobné, že takovýto unavený český důchodce s poloprázdnou či prázdnou peněženkou pod palbou cenové sprchy narůstajících cen za všechny druhy plateb, pane premiére, bude se svým podlomeným zdravím častějším návštěvníkem u svého obvodního lékaře. A co ho tam čeká? Ten ho dorazí dalšími platbami, takže důchodce bude chudák platit jako mourovatý.

Možná jedno řešení se však nabízí. Rozdáme důchodcům rybářské pruty a vyzveme je k biblickému rybolovu. Český kapříček fosforáček přece nějakou tu korunku doma důchodci ušetří. Zdraví vitamínem D z rybího tuku utuží. A tak důchodce nejenže ušetří, zdraví si upevní a sám osvěží. Ach, pane premiére, kdeže! Kdyby to bylo tak jednoduché. Ono tomu tak není! Český důchodce není Eskymák, český důchodce není živ z ryb a nemůže se zabývat jenom rybolovem. Navíc nebydlí v igle, ale v českém panelákovém bytě. Takže když si náš český důchodce po vašem zdražování, po lednu, pěkně zatopí ve svém panelákovém bytě, tak si taky pěkně připlatí díky vaší ODS. Ale už nebědujme!

Pane premiére, díky vaší ODS po 1. lednu 2008 už se nebude mezi lidmi říkat to staré známé dobré české heslo, které jsme znali ještě z dob předrevolučních - brambora k bramboře a uno máš na dvoře. To už se nebude říkat, protože lidé věřili, když se budou snažit, že se čehosi doberou. Ale po l. lednu, kdy lidi skolíte zdražovacími šoky a vaše terapie je dovede do bezvědomí, tak si budou říkat jiné, nové heslo, to vaše - korunku ke korunce dej, avšak žádný zázrak nečekej. Uno na dvoře - kdeže, ani v komoře trabanta nehledej. A tak, pane premiére, platy a důchody díky vaší ODS budou v rovině obvykle české, ale ceny za vše budou parádně na úrovni evropské.

Vážený pane premiére, takže od 1. ledna 2008 nezbývá nic jiného, než celé české veřejnosti vzkázat: víra a láska tvá tě sama uzdraví. Tvá ODS. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Váňovi. Pan premiér chce reagovat. Předseda vlády České republiky Mirek Topolánek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vždy jsem si myslel, že čtvrtek je můj oblíbený den. Já jsem se hluboce mýlil - to je Váňův den.

Doufám, že se dostanete, pane kolego, na příští kandidátce ve volbách tak vysoko, aby příští Sněmovna ve vás neztratila vynikajícího rétora, poetu a Šimka s Grossmannem dohromady. Vaše komediální výstupy do této Sněmovny patří. Jsem rád, že mě při svých komediálních výstupech aspoň neurážíte a v tomto smyslu hodnotím vaše vystoupení pozitivně.

K vlastním otázkám, které jste mi položil, jsem na několika stranách vypracoval a nechal vypracovat velmi - řekl bych vašimi slovy - hodnověrné a plnohodnotné odpovědi a snažil jsem se vyvrátit spoustu vašich i mediálních mýtů, které kolem daňové reformy a jiných reforem kolují. Mám pocit, že odpověď přesně odpovídala na vaše otázky a v tomto smyslu ji pokládám za dostatečnou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády. Kdo další do rozpravy? Pokud nikoho nevidím, rozpravu končím.

Žádám pana kolegu Váňu, aby přednesl návrh podle § 112 a 113 zákona o jednacím řádu. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Musím říci, že mě pan premiér svojí korektností doslova dostal. Bylo to dobrý.

Nicméně, dámy a pánové, pane místopředsedo, vážený pane premiére, já si musím trvat na svém. Proto dávám návrh na to, aby Sněmovna odmítla odpověď předsedy vlády České republiky na písemnou interpelaci na téma vládní reforma.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To je návrh, který jednací řád předpokládá. O návrhu pana poslance Váni budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 146. Já vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se prosím svými hlasovacími kartami, protože přece jen od devíti hodin došlo k určité změně počtu poslanců a poslankyň ve sněmovně.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 146. Ptám se, kdo je pro návrh pana kolegy Váni. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 146 přítomno 119, pro 64, proti 53. Návrh byl přijat. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Pan premiér Mirek Topolánek se přihlásil ještě mimo rozpravu na tuto interpelaci. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Chtěl bych poděkovat speciálně svým kolegům, že nám umožní podobný projev vyslechnout alespoň ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme pokračovat, a to další interpelací na předsedu vlády. Je to interpelace pana poslance Davida Ratha ve věci existence znepokojivých skutečností v pracovním okolí předsedy vlády České republiky. Interpelaci spolu s odpovědí jste dostali jako tisk číslo 309. Projednávání této odpovědi bylo ve čtvrtek 18. října přerušeno. Kdo se hlásí do rozpravy? Pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath:Dámy a pánové, pane premiére, já jsem se na vás otočil se žádostí, abyste rozptýlil určité pochybnosti, které vznesla Česká televize. Ne že bych věřil všemu tomu, co se v médiích píše nebo říká. Nicméně zde Česká televize před několika týdny zveřejnila jistý dokument, kde dokladovala, že se na vás obrátila písemně jako na předsedu vlády s určitým dotazem. Překvapivě se jim obratem neozvala vaše sekretářka, vaše kancelář, ale ozval se jim pan Dalík. Vzápětí se jim ozval ještě další podnikatel spojený s panem Dalíkem, který byl v tom dopise také nějakým způsobem jmenován a citován. Oba, pan Dalík a ten druhý člověk, znali podle vyjádření České televize obsah textu, který byl adresován vám.

Vzhledem k tomu, že nejste soukromou osobou, ale jste předsedou vlády naší země, tudíž očekávám určitou disciplínu ve vaší poště, v tom, kdo k ní má přístup, kdo s ní může pracovat, protože pošta obsahuje jistě celou řadu důležitých okolností. Někdy možná i důležitých strategicky pro Českou republiku. Z toho titulu jsem se na vás písemně obrátil, jak je tedy možné, že pan Dalík, který údajně nemá žádnou oficiální funkci na Úřadu vlády, není ani váš poradce, byť samozřejmě říkáte, že je váš blízký přítel, tak jak je možné, že mu dáváte k vyřízení svoji poštu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP