(17.20 hodin)
(pokračuje Vilímec)

Chtěl bych pouze uvést, že Asociace krajů České republiky za podmínek současné novelizace školského zákona tento návrh podporuje. To vyplývá i z dopisu předsedy Asociace krajů adresovaném panu předsedovi Sněmovny a na vědomí všem poslankyním a poslancům Parlamentu České republiky.

Na konto určitých obav, jak tento zákon, respektive jaký dopad tento přesun bude mít na kraje a především na krajské školství... Jsem přesvědčen, že se nemusíme obávat. Jsem přesvědčen, že žádné fatální důsledky nenastanou a že kraje nejen rozpočtově, ale i věcně jsou připraveny tento zákon naplnit.

V rozpravě padly tři návrhy, pokud jsem měl možnost je zaznamenat. Jeden návrh byl paní poslankyně Zelenkové na zamítnutí této předlohy v prvním čtení, další návrh pana poslance Bičíka na vrácení předkladateli k přepracování a třetí návrh byl návrh zpravodaje na zkrácení lhůty k projednání ve výborech na pět dnů. Zkrácení, pokud bude tento zákon posunut do druhého čtení, je nezbytné ve stejné logice jako rozpočtové určení daní obcí, jinak jen obtížně stihneme příslušné časové lhůty tak, aby zákon vešel v účinnost k 1. lednu 2008, a to nejen zákon o rozpočtovém určení daní, ale i příslušná technická novela školského zákona.

Jako zpravodaj na závěr doporučuji Sněmovně, aby tento tisk prošel do druhého čtení, aby se dala možnost příslušným výborům tento tisk projednat, kde bude určitě větší prostor pro věcnou debatu než na jednání Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Ptám se pana ministra, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem. Nechce. (V sále je velký hluk.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Prosím pouze Sněmovnu, aby mě omluvila. Nikde se neulévám, sedím vedle na jednom klíčovém jednání, které jsem se od rána úporně snažil nezveřejnit. Ještě jednou se omlouvám a prosím o pochopení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Zazněla závěrečná slova. Budeme tedy hlasovat o návrzích, tak jak je zrekapituloval pan zpravodaj.

Nejdříve bychom hlasovali o návrhu na vrácení návrhu navrhovateli k dopracování. Pan poslanec Bičík.

 

Poslanec Milan Bičík: Pane předsedo, tento návrh byl podán jako podmiňující pro případ, že by nebyl schválen návrh na zamítnutí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Takže budeme hlasovat. Já vás všechny odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Pan poslanec Bičík tedy upřesnil, že to byl tedy návrh podmínečný.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 135 z přítomných 145 poslankyň a poslanců pro návrh 77, proti 61. Konstatuji, že tento návrh byl zamítnut.

 

Ale vidím, že dojde ke kontrole hlasovacích listin, tedy ještě počkám s uzavřením tohoto bodu. Ptám se, jestli kontrola proběhla. (V sále je stále velký hluk a neklid.) Já bych poprosil vážené poslankyně a vážené poslance, aby na mě nepokřikovali, protože jsem byl poprošen panem předsedou Tluchořem, abych posečkal, takže já jsem akceptoval jeho požadavek.

O slovo poprosil pan ministr Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Chci Sněmovně poděkovat za diskusi i rozhodnutí. Rád bych zdůraznil tu historickou chvíli, kdy vláda se za každou cenu chtěla vzdát 30 miliard svých příjmů ve prospěch regionů a opozice za každou cenu vládě jejích 30 miliard vnutila. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Já se ještě jednou zeptám, jestli tedy mám pokračovat v jednání schůze. (Není námitek.) Konstatuji, že tento návrh byl zamítnut. To znamená, že končím bod 28.

Dále budeme pokračovat bodem 30, i když tady mám omluvu pana ministra Pospíšila z dnešního odpoledního jednání. Současně žádá o přeřazení tohoto bodu na konec prvních čtení. Já myslím, že to můžeme akceptovat bez hlasování. Je proti tomuto mému postupu nějakých připomínek, námitek? Není.

 

Dále tedy budeme jednat o bodu

 

31.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění
odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých
souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla),
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojišťovnictví), ve znění
pozdějších předpisů, zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel
na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění
odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých
souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla),
ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 250/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, ujměte se slova. (Není přítomen.)

Pan ministr odešel na jednání, takže přeruším naše jednání do 17.35.

 

(Jednání přerušeno v 17.31 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP