(Jednání pokračovalo ve 14.55 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v projednávání sněmovního tisku 319, zkráceně zákona o rozpočtovém určení daní, druhé čtení. Znovu zopakuji, že před polední přestávkou jsme ukončili obecnou rozpravu, a pokračujeme tedy v rozpravě podrobné. Do této rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku.

Z místa se hlásí pan poslanec Radko Martínek a má slovo. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní místopředsedkyně, poprosil bych, jestli byste mohla také požádat také pana ministra financí jako garanta tohoto zákona, kdyby mohl být někde v blízkosti. Myslím si, že tady někde byl, takže to asi nebude problém.

Já bych, dámy a pánové, v podrobné rozpravě chtěl se tedy přihlásit k dvěma pozměňovacím návrhům, které jsem přednesl. Znovu bych chtěl upozornit, abyste si ty návrhy, které byly rozdány do lavic, označili písmenem A, to je ten materiál, který má napsáno rukou tisk číslo 319, a ten, který to má napsané strojem, jako materiál B. Až se bude hlasovat ve třetím čtení, tak bych poprosil, aby se nejdříve hlasoval materiál A. Pokud nebude materiál A schválen, pak by se schvaloval materiál B.

Potom mám ještě jednu drobnou poznámku, respektive opravu. To je v části páté, která se nazývá "násobek postupných přechodů obce pro účely propočtu procenta dle odstavce dva činí:" a pod tím máte tabulku. Tak v té třetí části tabulky, co jsou obce od 301 do 5000 obyvatel, kde koeficient je 1,0640, tak v té poslední části téhle tabulky má být správně 301 plus 1,0640 místo toho, co je tam uvedeno, 0,0530. Omlouvám se za přepisovou chybu, která v tom tisku byla.

Jinak myslím, že jsem v obecné rozpravě dostatečně zdůvodnil oba návrhy, takže vás nebudu dále zdržovat. Jenom bych znovu apeloval na to, abychom skutečně přistoupili k projednávání tohoto návrhu velmi odpovědně a snažili se stabilizovat rozpočty obcí na déle jak jeden rok.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Pan poslanec Martínek tedy autorizoval svoje písemně rozdané pozměňovací návrhy a připojil ještě jeden další pozměňovací návrh.

Do podrobné rozpravy se přihlásil pan poslanec Braný. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající.

Vážené kolegyně, kolegové, tak jak můj předřečník už jsem v obecné rozpravě hovořil o pozměňovacích návrzích, takže jenom se chci přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který řeší § 4 odst. 1 písm. b) až f). Je to to navýšení procenta sdílených daní. To je jediný pozměňovací návrh k tisku 319 ve smyslu obsahu a změny některých parametrů.

A k tomu samému tisku, co máte též písemně na lavicích, doprovodné usnesení, které je zaměřeno na vytvoření nějakého prostoru pro jednání, další novelizace zákona o rozpočtovém určení daní. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. A posledním přihlášením do podrobné rozpravy je pan poslanec Jan Schwippel. Vážený pane poslanče, ujměte se svého slova.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Dovolte, abych se tímto přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na stůl. Chci říci krátký komentář ve směru, že jednak jsem tento návrh konzultoval s představiteli Svazu měst a obcí a oni se vyjádřili v tom směru, že tento návrh jde v zásadě správným směrem. A chci zdůraznit, že tento pozměňovací návrh nejde nad nebo mimo rámec toho vládního návrhu. V podstatě se týká pouze dvou minoritních kritérií a jinak respektuje jednak výdajové rámce vládního návrhu a respektuje také jeho základní priority.

Čili čeho se týká. Jednak navrhuji odstranit kritérium katastru obce, a to z toho důvodu, že podle mého názoru jde o nesystémové kritérium a také o kritérium, které by způsobovalo velkou heterogenitu v příjmech zejména u těch nejmenších obcí. To by samozřejmě mělo za následek, že by to mohlo zkomplikovat jakékoliv budoucí změny v systému, neboť jedním z nejčastějších požadavků je stabilita příjmů. A pokud by ten systém byl tímto způsobem změněn, tak by jakékoliv změny v budoucnosti mohly být tímto znesnadněny. (Neustálý hluk v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP