(13.00 hodin)
(pokračuje Doktor)

Mají nějakou vazbu na místo, na občany, na jejich aktivity, na jejich podíl na vzniku těch daní. Spotřební daň je v tomto ohledu naprosto unikátní daní, která nemá, protože se jedná o výběr daně z naprosto unikátních technologií a technologických postupů, naprosto žádnou regionální vazbu ve smyslu toho výskytu. Je několik výrob v republice v oblasti tabákových výrobků, v oblasti alkoholu, a pak přece neplatí, že jejich výskyt lze odhadovat stejně často v různých regionech, a ta spotřební daň nemá v logice přerozdělení absolutně žádnou vazbu na města, místa a kraje. Absolutně žádnou. Jde jenom o to, označit další daň, jejíž výnos chcete zapojit jako daň přerozdělovanou, ale žádnou vazbu na obce a města tato daň nemá.

Co je horší, je fakt, že ve smyslu správy daně je to nejkomplikovanější daň, kterou stát spravuje. Podíváte-li se za pět, šest, osm, deset let zpátky a podíváte se na to, nakolik se v průběhu roku lišily výnosy spotřební daně od toho, co odhadoval stát, jak komplikovaně se na těch křivkách vracel někdy blíže, někdy vzdáleněji k predikovanému výběru, zjistíte, že jestli chcete dát starostům stabilitu, schopnost odhadovat příjmy, tak ve spotřební dani je to daleko nejkomplikovanější. Vy jim řeknete: tento rok, pane starosto, starostové, svazy měst a obcí, můžete počítat zhruba s výnosem - a řeknete číselný ekvivalent. Ale musíte si být vědomi toho, že stát ve smyslu přerozdělení, a ty peníze tudíž těm obcím dojdou až někdy na konci roku, bůhví jestli. A to je třeba podotknout, že výběr spotřební daně se ve smyslu predikce a skutečnosti výrazně zlepšil v posledních dvou až třech letech, kdy stát velmi výrazně zasáhl do prostředí výběru spotřební daně, regulace tabákových výrobků apod.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Jak jsem avizoval, končím obecnou rozpravu. Za pět minut se sejde v místnosti 106 organizační výbor. My se zde sejdeme ve 14.30 hodin a budeme pokračovat podrobnou rozpravou k tomuto bodu. Pak budou následovat body, jak jsme je odsouhlasili na středeční odpoledne.

 

(Jednání přerušeno ve 13.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP