(9.10 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Nemám jiný názor, pane předsedo, ale chci se vaším prostřednictvím, pane předsedající, zeptat kolegy Kladívka, jestli tato změna bere v úvahu i to, že i zpravodaj může mít nějaké důvody, pro které pevné zařazení nebo přeřazení bodu je třeba udělat trochu jinak. Táži se, zda to bylo konzultováno se zpravodajem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Má pan poslanec Kladívko informaci, co na to zpravodaj?

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Tento návrh byl konzultován s předkladatelem, nebyl konzultován se zpravodajem. To znamená že samozřejmě věc může být taková, že najdeme společný termín, který by vyhovoval i zpravodaji. Ale předpokládám ten hlavní důvod, aby se návrh projednal ve druhém a třetím čtení na tomto zasedání, to znamená na 22. schůzi, aby byla tato věc předjednána tak, aby toto mohlo být splněno.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme o tom hlasovat. Bude ještě někdo další navrhovat změnu našeho programu? Možná že ne. V tom případě to není tak komplikované, máme tady pouze dva návrhy, které budeme hlasovat. Doufám, že jste přihlášeni a že jsme všichni schopni hlasovat o navržených změnách v programu.

 

Připomenu, že první návrh, který byl přednesen, byl návrh ministra Kalouska. Týkal se tisku 319 - rozpočtového určení daní obcím. Ministr Kalousek navrhoval, abychom druhé čtení zařadili dnes po bloku třetích čtení. Budeme hlasovat o tomto návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařadit tento tisk 319 dnes po bloku třetích čtení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 86. Přítomno je 175, pro hlasovalo 169, proti nikdo. Návrh pana ministra Kalouska byl přijat. Budeme projednávat rozpočtové určení daní ještě dnes, vzápětí poté, co skončí blok třetích čtení.

 

Dále zde byl návrh pana poslance Kladívka, který se týkal bodu 4, zákona o pobytu cizinců. Pan poslanec navrhoval, aby tento bod, který byl pevně zařazen na včerejšek, vzhledem k tomu, že jsme ho včera neprojednali, byl zařazen jako 7. bod na dnešní odpoledne.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit bod o pobytu cizinců? Kdo je proti tomuto zařazení?

Hlasování má pořadové číslo 87. Přítomno je 178 poslanců, pro hlasovalo 166, proti nikdo. I návrh pana poslance Kladívka byl přijat.

 

Má ještě někdo nějaký návrh? Nemá, můžeme se pustit do řádně schváleného programu schůze. V něm máme jako první bod

 

67.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/2000 Sb., o získávání
a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
(zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 185/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku obsadil ministr dopravy Aleš Řebíček a zároveň zpravodaj hospodářského výboru Karel Sehoř. Pozměňovací návrhy máme - číslo 185/2.

Protože jsme ve třetím čtení sněmovního tisku 185, do rozpravy se hlásí pan poslanec Hojda. Prosím, pane poslanče, otevřete rozpravu. (V sále je velký hluk.)

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ve druhém čtení padly některé další pozměňovací návrhy, které nebyly projednávány na hospodářském výboru. Proto bych se chtěl vyjádřit k pozměňovacímu návrhu, který přednesl pan poslanec Sehoř, zpravodaj pro tento tisk. Týká se prolomení určité bariéry, a to je možnost měření rychlosti motorových vozidel soukromou firmou bez asistence policie.

Osobně se domnívám, že je to poměrně odvážný krok, a rozhodně nedoporučuji Poslanecké sněmovně, abychom se -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane poslanče, domnívám se, že jsme se tu sešli kvůli řízení motorových vozidel. Nevím, jestli máte něco jiného na práci, ale toto je téma našeho jednání a prvního bodu. Prosím, abyste vyslechli připomínky pana poslance Hojdy, další témata projednávejte mimo sněmovnu.

Nevím, jestli někdo vnímá, co říkám. Ještě jednou vás napomínám a vyzývám, abychom se věnovali tématu, které je prvním bodem programu.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Rozhodně nedoporučuji, abychom se tímto krokem ubírali, protože se jedná o téměř privatizaci státní správy, správního řízení. Myslím si, že je to velice nebezpečný krok. V budoucnosti by se mohlo stát, že budeme konstatovat, že policie nestačí na některé úkony, a že tedy budeme pověřovat soukromé bezpečnostní služby, aby navštěvovaly naše domovy a řešily některé domácí konflikty, nebo budeme zřizovat polovojenské gardy na to, aby zajišťovaly pořádek, jako se to začíná dít v Maďarsku. Myslím, že by to byla velmi nešťastná cesta, takovýmto směrem se ubírat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP