(13.50 hodin)
(pokračuje Vilímec)

Tato novela, která se týká samozřejmě věci finanční a daňové, věci finanční a rozdělení prostředků do daňových výnosů, mimo jiné také v podstatě napravuje stav, který v současné době existuje, do podoby, která je v souladu se zákonem o krajích.

Abych se nepřihlašoval potřetí, chtěl bych ještě využít svého vystoupení k tomu, abych navrhl zkrácení projednávání tohoto tisku ve výborech na pět dnů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Hlásí se někdo dále do rozpravy? Paní poslankyně Zelenková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Já už jen velice krátce. Já bych chtěla připomenout, že stát z ústavy odpovídá za vzdělávání. Myslíte, že by mohl naplnit tuto roli v případě, že každý kraj bude do školství dávat třeba - mohlo by se to stát - diametrálně odlišné peníze? Vždyť o co tady jde? Vraťme se zase k podstatě věci. Kraj dnes skutečně už rozděluje peníze školám. Jediné, co je podstatné - on musí rozdělit všechny peníze, které z Ministerstva školství na kraj přijdou. A co je špatně na tom, že to jde po linii státní správy? Vždyť ti úředníci ve státní správě to přesně spočítají podle krajských normativů, dobře školy znají, a stává se v praxi, že když některá škola nevyjde, tak jim třeba přidají, atd.

Nevím, jestli si uvědomujeme všechny důsledky. Dnes jdou peníze takzvaně za žáky. Ministerstvo to spočítá podle počtu žáků v kraji. Pokud by takto rozhodovaly pak samosprávy, tak si představme situaci, že by třeba v jednom kraji studovali žáci z jiného kraje. Pak by si to zase nějak vzájemně vyrovnávaly, předávaly atd.? Já si myslím, že i z tohoto pohledu je to prostě nedomyšlené.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. O slovo se přihlásila paní poslankyně Horníková. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych jako místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS zastupující pana předsedu v tuto chvíli požádala o čas na jednání poslaneckého klubu ODS, a to do 14 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Tím přerušuji tento bod. Přerušuji jej před ukončením obecné rozpravy.

Přerušuji jednání naší 22. schůze, a to do úterý 23. 10. do 14 hodin.

Děkuji, na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 13.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP