(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám krásné odpoledne. Je 14.30 hodin a dalším bodem našeho pořadu jsou ústní interpelace, které jsou určené předsedovi vlády České republiky, respektive vládě České republiky a ostatním členům vlády.

 

115.
Ústní interpelace

 

Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Mirka Topolánka či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin. Na ostatní členy vlády pak po skončení eventuálních interpelací na premiéra, respektive od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Ještě než udělím slovo prvnímu vylosovanému poslanci, si dovolím zopakovat, že předseda vlády je z našeho dnešního jednání řádně omluven, a to z důvodu neodkladné účasti na summitu Evropské unie v Lisabonu.

Nyní tedy prosím pana poslance Váňu, který byl vylosován jako první, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený nepřítomný pane premiére, nikdo jistě v tomto státě nepochybuje, jakým způsobem jste vy a vaše ODS sestavovali vládu, jakým způsobem vaše ODS vyhrála volby. Chci pouze občanům připomenout, že vaše volební vítězství je postaveno na lži, lži plukovníka Kubiceho, kterou vaše ODS zinscenovala 14 dní před volbami. Vaše vláda, pane premiére, byla sestavena díky hlasům dvou zrádců, bývalých členů ČSSD Pohanky a Melčáka. Co jste před volbami lidem slibovali, to jste také nesplnili. A navíc, vy, pane premiére, jste se osobně, dobrovolně, bez mučení přiznal ke lži. Slibovali jste, pane premiére, důsledný boj s korupcí. Realita po volbách byla však na míle vzdálená vašim volebním slibům. Vaše ODS a vy jste prokázali, že politická korupce, pane premiére, vám vůbec není cizí a že se stala každodenní vaší praxí.

Od samého prvopočátku korupční kauzy prvního vicepremiéra Jiřího Čunka jste dělal, jako že vlastně nevíte, oč se jedná. V momentě, kdy jste tušil, že by se rozpadla vaše vláda, tak rychle přispěchala vaše ODS a tvrdě zasáhla do celého případu Jiřího Čunka. Nejvyšší státní zástupkyně razantním a nestandardním, neobvyklým způsobem odebrala celý případ nepohodlnému státnímu zástupci. Potom už se rozehrálo jedno velké tragikomické veřejné divadlo. Divadlo, ve kterém každému živáčkovi bylo naprosto jasné, jaký bude konec celého dějství. Na konci dějství, pane nepřítomný premiére, stojí první vicepremiér, nevinný vicepremiér. Z hlavního žalobce a korunního svědka se stává pomalu obžalovaný. Nezávislí policejní vyšetřovatelé se přes noc mění skoro ve zkorumpované podvodníky a z nezávislého státního zástupce se stává krvelačný dravec toužící po Čunkově pokoře.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Váš čas pro interpelaci, vážený pane poslanče, uplynul.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, proto vám kladu otázku -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Váš čas pro interpelaci uplynul. V souladu s jednacím řádem vám bude odpovězeno do 30 dnů písemně. Děkuji vám.

Dalším vylosovaným je paní poslankyně Jiřina Fialová. Bude interpelovat ve věci dětí a alkoholu. Máte slovo, vážená paní poslankyně.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane nepřítomný premiére, vzhledem k tomu, že nemáme v současné době ministra školství, a také proto, že problém, na který chci upozornit, se dle mého názoru dotýká více ministerstev, obracím se s mojí interpelací na vás. Ten problém je alkohol u dětí.

U mladistvých a dětí má alkohol zdaleka nejhorší účinky. Otravy alkoholem mohou přijít po relativně malých dávkách a závislost může vzniknout mnohem rychleji než u dospělých. Zkušenost s alkoholem před 18. narozeninami má asi 65 % mladistvých, navíc jedna třetina -náctiletých udává svou první zkušenost s alkoholem na 11 let věku. Z toho vznikají problémy. Asi u 15 % se projevují ve rvačkách, u 7 % v úrazech způsobených po požití alkoholu, 23 % jich má potíže s rodiči a 24 % s kamarády. U 19 % se zhoršil školní prospěch, 7 % po požití alkoholu kontrolovala policie, 3 % se stala obětí krádeže.

Odborníci poukazují na nutnost takových legislativních opatření, aby stoupajícímu trendu požívání alkoholu mladistvými a dětmi bylo účinně zabráněno. Poukazují na nutnou prevenci v rodinách a ve školách, která by byla v součinnosti s dalšími složkami, především úřady.

Vážený pane nepřítomný premiére, na jaře letošního roku jsem poslala dopis na všechny naše krajské úřady s otázkou, jaká činí v této záležitosti opatření. Z 11 krajů odpověď přišla, ale nikde, anebo jen velmi okrajově problém alkoholu u dětí a mladistvých vnímají. Častá odpověď zněla, že jim to žádná vyhláška neukládá a že problematika dětského alkoholismu není dostatečně systémově řešena na vládní úrovni. V naší legislativě je sice v zákonu č. 379/2005 Sb. v § 12 ustanovení -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážená paní poslankyně, je mi velmi líto, i váš čas uplynul. Já se odvolám na jednací řád, který je vám bezesporu všem znám a který bohužel nebo bohudík říká, že doba přednesené ústní interpelace nesmí překročit dvě minuty.

Další vylosovanou je paní poslankyně Milada Halíková ve věci čerpání prostředků z evropských fondů. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Halíková: Dámy a pánové, vynechám oslovení vážený pane premiére, protože ten zde není. Poslanci vládní koalice odmítli v úvodu současné schůze Sněmovny zařadit informaci vlády o postupu čerpání evropských fondů, a to navzdory tomu, že kvůli nepřipravenosti jednoho z operačních programů, jak víme, rezignovala ministryně Kuchtová, přestože Česká republika má Evropskou komisí schváleny pouze 3 ze 24 operačních programů a je tím pádem na tom nejhůř z takzvaných nových členských zemí Evropské unie. Diskuse o čerpání evropských fondů byla znemožněna, a proto chci položit alespoň několik otázek.

Jak hodnotíte skutečnost, že tento velký časový skluz nijak neznepokojuje Ministerstvo pro místní rozvoj, které je hlavním koordinátorem, a především vašeho místopředsedu vlády pana Čunka? Kdy podle vašich informací dojde ke skutečnému čerpání prostředků pro jednotlivé projekty? A jsou pravdivé zprávy, že Česká republika bude moci všechny prostředky původně alokované pro letošní rok přesunout na rok 2008? Jak daleko jsou vyjednávání s Evropskou komisí o dalších operačních programech? Termín 15. 10. avizovaný ministerstvem už uplynul. Evropská komise kritizovala Českou vládu mimo jiné za to, že není připraven dostatečný počet kvalifikovaných úředníků k zajištění veškeré administrativy. Jak se tedy splnilo usnesení vašeho kabinetu k této otázce přijaté v létě? Považujete kapacity pro posuzování a schvalování projektů za dostatečné, aby nedošlo k dalším časovým skluzům? Bude se vláda zabývat i podezřeními, že někteří úředníci jsou propojeni s firmami zabývajícími se poradenstvím pro získávání prostředků z evropských fondů? Česká televize uvedla minulé úterý ve zpravodajství příklad z Ministerstva průmyslu a obchodu -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Omlouvám se, paní poslankyně, i vám náleží pouhé dvě minuty.

Dalším interpelujícím je pan poslanec Zdeněk Jičínský ve věci etické výchovy vojáků České republiky. Máte slovo, vážený pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP