(12.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan poslanec Klas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, pane předsedo, a omlouvám se panu zpravodaji. Já se jenom pokusím mít snahu reagovat na to, co říkal pan místopředseda vlády Bursík.

Začnu dobrou zprávou z dnešních novin. Cena jednoho barelu lehké americké ropy je dneska ráno 88,75 amerického dolaru. Až cena ropy bude teoreticky na hodnotě 200, maximálně 250 dolarů, tak přestává fungovat infrastruktura všech států světa.

Jinak za váš první bod děkuji, ale za to já nemůžu. Obnovitelné zdroje energie já podporuji a to, že není nastolená trajektorie, jak jste o ní hovořil, pane doktore, tak samozřejmě rok 2010 - 8 %, rok 2020 - 20 %, to není problém poslance Klase.

Fotovoltaické elektrárny, to jsou nejméně efektivní elektrárny na výrobu elektřiny. Jsou desetkrát dražší než elektřina z běžných zdrojů. Víte, pane ministře, kolik dneska stojí fotovoltaické články, jak jste říkal, na střešní krytinu rodinného domu o velikosti 5 + 1?

Další věc - grafy. Ukazoval jsem grafy, které byly velice optimistické pro vás. Ty grafy počítaly s meziročním nárůstem elektrické energie 2,1 %. Víte, že po vstupu do Evropské unie je nárůst 2,7 % elektrické energie meziročně a za loňský rok 2,9 %. Jaderná elektrárna Dukovany končí v roce 2025, toho se možná oba, když budeme zdrávi - a já nám to přeju - dožijeme. Jaderná elektrárna Temelín se uzavírá v roce 2045. Díky této jaderné elektrárně se odstavil příkon hnědouhelných elektráren 1965 megawattů v průběhu 90. let. A to je přece ta ekologie, to jsou ty emise. To se asi shodneme.

Modernizace hnědouhelných elektráren, ta je možná pouze za jediného předpokladu, když bude mít ten, kdo bude chtít zvýšit účinnost a postavit moderní hnědouhelnou elektrárnu, to znamená z 30 na 40 %, neberte mě za slovo, zhruba takový skok v účinnosti je reálný, tak musí mít ložisko hnědého uhlí minimálně na 40 let. Minimálně na 40 let. A tady v České republice je takové ložisko pouze jediné a vy víte, pane ministře, které.

Co se týká Francie, já s tím poslancem, i kdyby ten svůj výrok nereguloval, souhlasím. Nic proti tomu, že bychom se měli učit od Francouzů, a měli bychom se urychleně rozhodnout pro výstavbu jaderných bloků.

Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím. Zeptám se na závěrečné slovo pana předkladatele. Pane ministře, chcete vystoupit? Nechcete. Pan zpravodaj se závěrečným slovem? Až v podrobné rozpravě, dobře.

Otevírám podrobnou rozpravu, do které mám jako prvního přihlášeného pana poslance… Ano, pan poslanec Šidlo, prosím. Další přihlášky nemám.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Já navážu na to, co jsem předeslal v obecné rozpravě. Pozměňovací návrh k tisku 213 návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

V § 6a odst. 10 větě první se slovo "předpisem" nahrazuje "předpisem; individuální automatické regulační zařízení reagující na změny vnitřních teplotních podmínek a výskyt teplotních zisků se u jednotlivých spotřebičů určených pro vytápění instaluje, pokud s tím vysloví souhlas alespoň dvě třetiny nájemníků nebo vlastníků bytů zapojených do systému ústředního topení".

V § 14 odst. 2 se za slovo "povinnost" vkládají slova "za podmínek".

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Špika, připraví se pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Špika: Vážené dámy a pánové, dovolte mi také podat pozměňovací návrh k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 405/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 213.

Navrhuji, aby v § 10 odst. 5 se vložila nová věta, je to část věty "a pět let praxe v oboru," a nyní text nové věty "nebo ukončené středoškolské vzdělání a odpovídající dílčí kvalifikací podle zákona 179/2006 Sb. a pět let praxe". Konec vložené věty, další slovo je "nebo" a pokračuje věta.

Toto je návrh mého pozměňovacího návrhu. Zdůvodňuji to tím, že v zákoně se zvyšuje náročnost kontrol kotlů, a v této souvislosti předpokládám, že nebude na trhu dostatek pracovníků s odpovídající kvalifikací, a proto je tam tento návrh na doplnění kvalifikace dle zákona 179. Jsme totiž jediní v Evropské unii, kteří neumožňují absolventům středních škol s vyučením tuto činnost provozovat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Klas, připraví se pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby zpracovala návrh nové státní energetické koncepce České republiky a do 30. června roku 2008 ho předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky."

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále pan poslanec Břetislav Petr. Pane poslanče, máte slovo. Další přihlášky do podrobné rozpravy nemám.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pane předsedající, dámy a pánové, poslanci Urban a Petr se přihlašují k pozměňovacímu návrhu, který se týká zákona 406/2000 Sb. a mění tímto návrhem § 3 týkající se státní energetické koncepce. Tento návrh byl písemně předložen všem poslancům do lavic. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí. Ptám se na závěrečná slova pana předkladatele, pana zpravodaje. Pan zpravodaj chce? Prosím. Takže nežádáte o závěrečná slova. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Končím bod 5.

Naši schůzi přeruším do 14.30 hodin, kdy začnou interpelace na předsedu vlády České republiky. Ty budou trvat do 16 hodin, od 16 hodin do 18 hodin budou interpelace na ostatní členy vlády České republiky.

Děkuji vám a dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP