(14.40 hodin)

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, moje otázka na pana premiéra se týká tématu článku v Lidových novinách 7. 7. tohoto roku pod titulkem Vojáci musí projít kurzem etiky. V článku se píše: "Všichni vojáci, kteří narukují do armády, budou muset projít seminářem etiky v nově otevřeném duchovním a pastoračním centru v Louči nedaleko Vyškova. Nejen pro tyto semináře bylo včera slavnostně otevřeno první pastorační centrum Armády České republiky. Bude sloužit i pro vojáky, kteří se připravují na mise v zahraničí." A teď citát z řeči hlavního kaplana Armády ČR Jana Kozlera: "Záměrem bylo vytvořit místo pro setkávání celých rodin, jejichž půlroční působení v misi může způsobit nějaké neshody, kde si za asistence vojenských kaplanů mohou problémy vyříkat a zmírnit." Náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek vznik centra přivítal: "Snažíme se podporovat duchovní službu v armádě, jejíž činnost byla obnovena před deseti lety. Duchovní službu vnímám jako určitý servis vojákům." A tak dále. Abych se vešel do té lhůty.

Moje otázka se týká věci, na jakém právním základě je založen tento duchovní servis, jak je financován a jaká plyne z jeho funkce povinnost, pokud jde o vojáky Armády České republiky, neb jedním ze základních hodnot zakotvených v Listině je to, že Česká republika je stát, který se neváže na žádnou ideologii ani na žádné náboženství.

Děkuji vám, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče.

Dalším interpelujícím je pan poslanec Václav Snopek ve věci ČEZ. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Václav Snopek: Děkuji za slovo. Pane premiére, já začnu hned otázkou, abych se dostal k meritu věci. Manažerské smlouvy společnosti ČEZ neprošly řádným procesem schvalování valnými hromadami a poslední pokus dodatečně si své prebendy nechat schválit byl napaden minoritním akcionářem. Vyzývám vás hned v úvodu, pane premiére, abyste rozhodl svolat mimořádnou valnou hromadu společnosti ČEZ a v pozici majoritního akcionáře se pokusil zjednat nápravu.

Co mě k tomu vede? Nejen v odborných kruzích, ale i v politických kruzích probíhá diskuse o oprávněnosti vysoce nadstandardních odměn představitelů ČEZu v mnohamilionových částkách, a to ve spojitosti s opčním programem a některým praktikami, a tím, slušně vyjádřeno, zcela standardu se vymykajícími praktikami. S velkým znepokojením a oprávněnými obavami se diskutuje ohlášený růst ceny elektrické energie. Jsou to spojité nádoby.

Velká moc vyžaduje i velkou zodpovědnost. Vysoké odměny pro vrcholové manažery by měly být podloženy vysokou odbornou kvalitou manažerů a reálně odvedenou prací, ale také jistou pokorou a zodpovědností vůči akcionářům, v tomto případě státu. To, že v představenstvu ČEZu nebyly za vaší vlády provedeny žádné změny, při všeobecně známém kádrovém průvanu po nástupu vaší vlády o něčem napovídá. I proto si manažeři mohou dovolit zahraniční akvizice, které jsou ztrátové ve stovkách milionů nebo miliard.

Všem krokům reálně zhodnocovaných skokových akcí ČEZu přihlížela vláda. Ať už to byly nákupy nebo prodeje. Všechny tyto významné kroky byly provedeny rozhodnutím vlády České republiky a management ČEZu je pouze administroval. Situace tak může vyvolávat dojem, že pan premiér a potažmo tím celá vláda je řízena panem Romanem a schvaluje to, co si pan Roman přeje. (Je upozorňován na čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Dalším interpelujícím je pan poslanec Ivan Ohlídal ve věci vlivu lobbistů na rozhodování české vlády. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený nepřítomný pane premiére, chci vám položit otázku, která se týká organizace mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. Je známo, že na zásah vaší vlády došlo k výraznému ovlivnění organizace tohoto mistrovství světa. Organizační výbor byl změněn, z jeho čela byl na váš nátlak odvolán pan Kumpošt a do čela tohoto orgánu se dostala sice výborná lyžařka, ale zřejmě nezkušená manažerka paní Kateřina Neumannová. Zřejmě situaci nezvládá, protože vznikají velké komplikace se současnou organizací, což bylo oznámeno několikrát i v tisku. Je také zřejmé, že na této změně a vůbec na tomto vývoji se podílely různé lobbistické skupiny, především to vypadá s velkou pravděpodobností, že znovu zde se zaangažoval váš přítel pan Dalík. Ovšem hlavní odpovědnost za tuto situaci máte vy a vaše vláda.

Proto se vás, vážený pane premiére, chci zeptat. Co učiníte v nejbližší době v tom, aby se organizační situace týkající se tohoto mistrovství výrazně zlepšila, aby nedošlo k mezinárodní blamáži a k mezinárodní ostudě?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Následuje interpelace pana poslance Jaroslava Fialy ve věci energetické perspektivy. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Fiala: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážený nepřítomný pane premiére, obracím se na vás s otázkou, podle jakého dokumentu pracuje vláda v oblasti koncepce rozvoje a orientace české energetiky. Na základě informací, které jsem získal, převážná část odborníků působících v oblasti energetiky potvrzuje správnost minulou vládou v roce 2004 odsouhlasené státní energetické koncepce. Ta kromě zásadní orientace se snaží zajistit rostoucí energetické potřeby s maximálním využíváním domácích energetických a palivových zdrojů.

Zároveň se na vás obracím s otázkou, zda vláda má zpracován dokument, který popisuje, jaké budou dopady rozvoje naší energetiky zejména pak po roce 2015 do životní úrovně občanů České republiky, do konkurenceschopnosti našich podnikatelů a do energetické bezpečnosti České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. S následující interpelací vystoupí pan poslanec Josef Čerňanský, a to ve věci nadace Becario a jejích dárců. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane premiére v nepřítomnosti, v tisku před několika dny byla zveřejněna zpráva o ne zrovna dobrém hospodaření nadace Becario, kde jste spoluzakladatelem. Toto sdružení má podporovat talentované studenty. Studentům rozdalo však jen 700 tisíc korun, zatímco za golfové turnaje a vlastní režii utratilo třikrát tolik. Ještě podivnější však je, podíváme-li se na seznam dárců. Řada z nich se zajímá o státní zakázky nebo se státem přímo obchoduje. Tyto praktiky jsou velice podezřelé a určitě v rozporu s dobrými mravy.

Jak tento stav vysvětlíte?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí se svou interpelací pan poslanec Petr Wolf, a to ve věci evropských fondů. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Petr Wolf: Dámy a pánové, pane premiére v nepřítomnosti, zatímco daňoví poplatníci odvádějí ze svých kapes finanční prostředky do Evropské unie, vláda není schopna zajistit a umožnit čerpání finančních prostředků zpět z Evropské unie do České republiky. Skutečnost, že se letos nevyčerpá z evropských fondů ani koruna a že první peníze po všech schvalovacích procedurách bude možno snad nejdříve čerpat v polovině příštího roku, je ostudou, ale především jedná se o určité poškození české ekonomiky malých a středních podnikatelů. Nečerpání finančních prostředků z evropských fondů se však rovněž týká i oblastí, na něž jsou tyto prostředky určeny, tedy oblasti vzdělávání, životního prostředí, výzkumu, cestovního ruchu či sociální oblasti.

Jakkoli slyšíme od jednotlivých resortních představitelů, že na vině je předchozí vláda, myslím si, že to není pravda. Problém je v tom, že na klíčových ministerských resortech proběhly stranické čistky, které bohužel postihly odborné týmy, které se čerpáním evropských fondů zabývaly, a to včetně samotných vyjednávačů. Osobně jsem byl lidmi, kteří jsou v přímém kontaktu s komisaři z Evropské unie, informován o tom, že celá vyjednávací procedura musí s novými lidmi z České republiky probíhat zcela od začátku a že je díky těmto novým a zcela nezkušeným lidem činěna ze strany České republiky řada chyb, kterými již naše země prošla v počátečních fázích požadavku čerpání těchto fondů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP