(10.40 hodin)
(pokračuje Konečná)

A panu ministrovi mi dovolte vzkázat: Pane ministře, ono nejde o spor, ono tady jde právě o ty občany. A aby to občané měli možnost sledovat, tak právě proto je nutné tuto debatu vést na půdě Poslanecké sněmovny. Nezlobte se na mě, ale pro některé kroky, které vaše ministerstvo učinilo, občané k němu ztratili důvěru, protože nevidí žádnou podporu. Vidí, že sice jsou jim přislibována určitá opatření, ale následně nejsou realizována. A také to je důvod, proč bych byla ráda, abychom si toto téma dále udrželi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím a ptám se, jaký návrh paní kolegyně Konečná navrhuje jako usnesení k tomuto bodu. (Poslankyně z místa sděluje, že nesouhlas.) Nesouhlas. Ano. Rozuměl jsem tomu. Kateřina Konečná navrhuje nesouhlas s odpovědí pana ministra životního prostředí a místopředsedy vlády Martina Bursíka na svou písemnou interpelaci.

Všechny vás odhlásím, protože poměry ve Sněmovně se mezitím změnily po dobu projednávání této odpovědi na písemnou interpelaci Kateřiny Konečné. Přihlaste se prosím, svými identifikačními kartami.

 

O návrhu na nesouhlasné rozhodnutí Poslanecké sněmovny se vyjádříme v hlasování pořadové číslo 57, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro vyjádření nesouhlasu s odpovědí pana ministra životního prostředí a místopředsedy vlády Martina Bursíka. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 57 z přítomných 91 poslanců pro 45, proti 38. Těsné hlasování. Návrh nebyl přijat.

 

Pokud není zájem o kontrolu hlasování... (Námitky.) Je zájem o kontrolu hlasování, dobře. Pan kolega Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já musím říci, pane předsedající, že přes veškerou snahu se mi nepovedlo uvést mé hlasovací zařízení do chodu a byl bych hlasoval ve prospěch návrhu paní poslankyně. Zpochybňuji toto hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vzhledem k tomu, že šlo o bezprostřední reakci, nesouhlas se zápisem o hlasování a výsledek byl těsný, o zpochybnění nechám hlasovat v hlasování pořadové číslo 58. Já vás pro jistotu ještě všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se všichni znovu svými identifikačními kartami. Hlasování číslo 58 bude o návrhu na nové hlasování o návrhu Kateřiny Konečné. Prosím.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro přijetí námitky pana poslance Jiřího Paroubka? Kdo je proti přijetí námitky? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 58 z přítomných 100 pro 73, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Přijali jsme námitku pana poslance Jiřího Paroubka. Budeme tedy znovu opakovat hlasování o návrhu Kateřiny Konečné na vyjádření nesouhlasu s odpovědí pana ministra a místopředsedy vlády Martina Bursíka.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 59 a ptám se, kdo je pro přijetí nesouhlasného stanoviska Poslanecké sněmovny k odpovědi místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 59 z přítomných 111 poslanců pro 58, proti 49. Návrh byl přijat.

 

Ptám se, jestli je zájem o kontrolu hlasování. Není tomu tak. To znamená, že pan místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík je povinen znovu odpovědět na tuto interpelaci, a vzhledem k tomu, jak se pozitivně vyjádřil, že je ochoten o tom dále diskutovat, myslím, že mu to nebude činit větších problémů.

 

Budeme pokračovat ještě odpovědí pana ministra Martina Bursíka, a to na interpelaci pana poslance Jiřího Petrů ve věci stanoviska k dopisu obce Bulhary. Interpelaci jste spolu s odpovědí dostali jako tisk číslo 307. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Ano, pan poslanec Jiří Petrů se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové. Potřebné podklady pro posouzení mé písemné interpelace máte k dispozici. Jak je zřejmé z odpovědi pana ministra životního prostředí, k určitému návrhu na řešení věci, byť opožděně a po mé interpelaci, nakonec došlo. Přesto cítím potřebu vystoupit, a to především s ohledem na průběh vyřizování této záležitosti.

Jdeme do politiky proto, abychom prosadili změnu jejího obsahu i tónu, změnu politického stylu. To jsou slova pana ministra životního prostředí při předvolebním on line rozhovoru, který poskytl serveru Lidovky dne 15. května 2006. Od té doby jsem tato slova od něj zaslechl mnohokrát, a to i zde na půdě Poslanecké sněmovny. Musím bohužel konstatovat, že stejně jako u jiných předvolebních slibů zůstalo i v tomto případě pouze u proklamace. Že přístup úředníků Ministerstva životního prostředí, které pan ministr řídí, k zástupcům samosprávy, tedy ke starostům, je velmi nestandardní, to je věc řešitelná. Úředníka lze propustit. Jakým způsobem mám však postupovat já a jaká jsou možná řešení, když poslanec Parlamentu, nyní již na pozici ministra vlády, a dokonce místopředsedy vlády, nereaguje vůbec nebo až po urgencích na osobní dopis kolegy poslance ve věci, která je aktuální a vyžaduje poměrně rychlé a citlivé řešení, vyžaduje tedy, jak tomu sám pan ministr rád říká, dialog.

Celá záležitost dospěla do tohoto stadia právě díky neschopnosti komunikace. Zastupitelé obce Bulhary přijali takové extrémní řešení jako zoufalý čin obrany proti neprofesionálnímu přístupu pracovníků Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí. Právě proto, že se jedná o malou obec, musí být starosta, který prakticky odpovídá za vše, připraven zastupitelům podat plnohodnotné informace, byť nemusejí být vždy pozitivní.

Říká se, že ryba smrdí od hlavy. Dovoluji si vás proto, pane ministře, vyzvat ke slibované změně politického stylu. Nejdříve vůči nám poslancům, vůči starostům i ostatním občanům. Již nyní vám za to děkuji.

Pro úplnost také sděluji, že vzhledem k výše uvedenému nesouhlasím s odpovědí ministra životního prostředí a žádám o hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl pan poslanec Jiří Petrů v rozpravě. Ptám se, jestli pan ministr chce vystoupit v rozpravě nebo jestli někdo jiný má zájem v rozpravě vystoupit. Pane ministře, prosím. Poté vidím pana poslance Václava Mencla. Pan místopředseda vlády Martin Bursík. Máte slovo pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, dámy a pánové, pan poslanec Jiří Petrů teď dostal tu interpelaci do polohy, kterou vám nezávidím. Já jsem na to chtěl odpovědět pouze věcně, a odpovím i politicky, protože vy jste to do té politické roviny dostal. Ale nejprve ten věcný obsah, abyste si mohli udělat obrázek, o co se jedná.

Obec Bulhary v listopadu 2005 požádala o udělení výjimky na poskytnutí mimořádné dotace ve výši 100 %, rozumějte 100 % ze Státního fondu životního prostředí, na akci Bulhary - dokončení kanalizace a čistírny odpadních vod. Ta dotace měla být podle názoru obce ve výši 63,2 milionu Kč, tj. 100 % ze základu stanovení podpory, zatímco podle programu 1.2 příloh směrnice Ministerstva životního prostředí lze poskytnout pouze 60procentní dotaci, maximálně pouze 25 milionů Kč na jednu akci, což by v tomto případě dělalo 39,56 % dotace ze základu pro výpočet podpory.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP