(9.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Doufám, že všichni, kteří chtějí hlasovat o návrhu pana kolegy Váni o odpovědi na písemnou interpelaci, kterou poskytl panu poslanci předseda vlády, jsou jistě tady. Já vás pro jistotu odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu budeme hlasovat, a to v hlasování pořadové číslo 53, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro návrh pana kolegy Váni. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 132 pro 73, proti 51. Návrh byl přijat. Bod byl přerušen a bude v něm pokračováno v příštích odpovědích na písemné interpelace.

 

Další interpelace na předsedu vlády je interpelace pana poslance Davida Ratha ve věci existence znepokojivých skutečností v pracovním okolí předsedy vlády České republiky. Interpelaci jste spolu s odpovědí dostali jako tisk 309.

Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí, do této rozpravy. Pan poslanec David Rath se hlásí k této interpelaci. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, předně na začátku bych chtěl připomenout slova pana předsedy klubu ODS kolegy Tluchoře, který tady včera přece říkal, že hlasují proti našim návrhům na zařazení určitých důležitých informací na pořad schůze proto, že máme interpelace. Nyní, když využíváme interpelací, zjišťujeme, že tady nejsou ti, na které interpelace směřují. Tak bych docela žádal pana předsedu klubu ODS Tluchoře, aby skutečně vysvětlil, jak to včera myslel.

Já krátce uvedu svoji interpelaci a pak také požádám Sněmovnu o přerušení, protože nemá cenu tady dlouze hovořit k panu premiérovi, když pan premiér tady není. Bylo by to i do jisté míry nefér, protože on pak nemá prostor reagovat a věci vysvětlit. Prostor už dostal v odpovědi na písemnou interpelaci a bohužel odpověděl velmi nedbale a ledabyle.

Interpelace se týká toho, že média, tedy Česká televize především, zjistila, že poštu určenou předsedovi české vlády na Úřad vlády čte jistý pan Dalík. Všichni víme, že jistý pan Dalík je soukromou osobou, údajně pro premiéra, pro Úřad vlády nepracuje, tak aspoň zní oficiální stanovisko, a je pouhým přítelem pana premiéra, který ho provází jako stín, třeba včera na fotbale, jeho přítelkyně půjčuje panu premiérovi auto a tak podobně. Přesto je zvláštní, že tento stín pana premiéra, jakýsi stínový premiér pan Dalík, čte přece jenom oficiální poštu, která chodí na Úřad vlády. Může to být i bezpečnostní riziko pro tuto republiku. Číst poštu členů vlády přece nemůže jen tak kdekdo, kdejaký kamarád z restaurace nebo kdejaký spolužák ze školy.

Tudíž jsem se pana premiéra ptal, jak je to možné, jak to vysvětlí. On odpověděl, že ten dopis vlastně nebyl adresován jemu jako premiérovi a vůbec nedošel na Úřad vlády, a tudíž ho klidně pan Dalík mohl číst. Toto mně trošku není jasné, jestli si to Česká televize tedy vymyslela a zda Česká televize mylně informovala veřejnost o tom, že posílá dopisy premiérovi, přitom je vlastně neposílá, jak tvrdí pan premiér. Čili to by se mělo asi vyjasnit. A také by se měla vyjasnit konečně oficiální role pana Dalíka, kterého mnozí pomlouvají, říkají o něm, že obchází různé firmy a jedná tam jménem premiéra. Tak i toto by se mělo zde jaksi vyjasnit a měli bychom dostat ubezpečení pana premiéra, že tomu v žádném případě takto ve skutečnosti vůbec není.

Bohužel pan premiér na to dnes nemůže odpovědět, protože tu není, a tudíž prosím kolegy a kolegyně ve Sněmovně, abyste hlasovali o přerušení tohoto bodu do doby, než pan premiér přijde a tyto vážné obavy, pochybnosti a podezření bude schopen buď rozptýlit, nebo je potvrdí, a pak samozřejmě česká veřejnost si z toho svůj názor jistě udělá.

Takže, dámy a pánové, děkuji. Dávám návrh hlasovat o přerušení tohoto bodu napříště.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Pokud tomu tak není, tak rozpravu končím.

Budeme hlasovat o přerušení tohoto bodu, protože pravděpodobně na to nemůže odpovědět nikdo jiný než pan premiér, týká se to tedy pana premiéra, takže pány vicepremiéry o to požádat nemohu. Ještě předtím, protože se změnily poměry ve Sněmovně, vás odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu na přerušení, který dal interpelující poslanec David Rath, budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 54, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přerušení tohoto bodu - projednávání této interpelace, abych se vyjádřil přesně, protože bod nepřerušujeme. Omlouvám se za svou chybu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 54 z přítomných 116 pro 66, proti 40. I odpověď na tuto písemnou interpelaci byla přerušena.

 

Třetí interpelací na předsedu vlády Mirka Topolánka je interpelace Miroslava Váni ve věci rizika vládní politiky. Interpelaci spolu s odpovědí máte předloženu jako tisk 331.

Ptám se, kdo se v této věci hlásí do rozpravy. Ano, pan kolega Miroslav Váňa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já už jsem vás obšťastnil dnes svým vystoupením, takže teď už vás budu šetřit.

Teď vážně. To je tak závažné téma, že si skutečně tu svoji interpelaci bez přítomnosti předsedy vlády České republiky nedovedu představit, poněvadž si myslím, že tady se pana předsedy vlády chci zeptat a chci se mu svěřit v tom slova smyslu, že mám strach o bezpečnostní riziko našeho státu. Takže to nikdo jiný než pan premiér řešit nemůže. Takže dávám návrh na přerušení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Vzhledem k tomu, že se nezměnily poměry ve Sněmovně, nebudu vás odhlašovat, ale ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Není tomu tak, tedy rozpravu v tuto chvíli končím. Budeme hlasovat o návrhu na přerušení.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 55 a ptám se, kdo je pro přerušení odpovědi. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 117 pro 65, proti 35. Návrh byl přijat. Tedy přerušili jsme i projednávání odpovědi předsedy vlády na interpelaci pana Miroslava Váni.

 

Tím jsme vyčerpali písemné dotazy na předsedu vlády a budeme pokračovat písemnými odpověďmi místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka.

První taková odpověď a interpelace je interpelace pana poslance Václava Snopka ve věci zastavení realizace splavnění Labe na úseku Přelouč - Pardubice. Interpelace spolu s odpovědí se vám předkládá jako tisk 243.

Otevírám rozpravu. Vidím, že se do ní hlásí pan poslanec Václav Snopek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Snopek: Vážený pane vicepremiére, bylo to v této Sněmovně, když se hlasovalo v případě státního rozpočtu o schválení finančních prostředků na vodní stupeň Přelouč. Poslanecká sněmovna vyjádřila tedy svým hlasováním, že chce pokračovat v tomto díle. Bylo velice zarážející, že okamžitě po vašem nástupu do funkce jste přijal opatření, že toto dílo se nebude realizovat, a pochopitelně jste to zdůvodnil neudělením výjimky.

Já si dovolím uvést pouze pro případ, kdybychom ztratili paměť, k čemu se zavázala tato vláda České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP