(9.30 hodin)
(pokračuje Váňa)

Dámy a pánové, kupř. našemu panu premiérovi, zde nepřítomnému, se zvýší obsah korunek v jeho peněžence o celých 22 tisíc korun českých, a to je pěkné. Takže já věřím, že se pan premiér na celou reformu určitě těší.

Víte, je pravda, že naše ODS se postará nám všem o zdražení úplně všeho. To je pravda. Ale rovnostářský přístup v tom možné hledat není. Doma si bude chroustat zdražené rohlíky, pít zdražené mléko, jíst zdražené máslo, zdražený sýr a zdražený chléb stejně premiér i obyčejný člověk. Oba budou spotřebiteli zdražené elektrické energie, zdražené vody, zdraženého topení, plynu, dopravy - tady pan premiér ne - oba si budou kupovat dražší noviny, časopisy, knihy, oba budou platit víc za vstupenku do divadla, na fotbal, na hokej. Ale malý háček přece je. Víte, dvě tři tisícovky z peněženky vyndané měsíčně navíc budou jinak bolet českého premiéra, jinak bolet obyčejného občana. Víte, abych to uvedl jako příměr. Pro našeho pana českého premiéra to bude asi tak, jako kdyby někdo slona nebo mamuta šimral jehličkou, větvičkou pod chobotem. No, to mamut ani slon neucítí. Ale v případě běžného člověka, který má průměrný měsíční příjem, tak to bude tak, jako kdyby mu někdo železnými hrabičkami rajtoval po zádíčkách. To ucítí! To bude bolet! Takže víte, rovnostářský přístup v tom není. V tom je ten rozdíl.

Dámy a pánové, soubor nedopatření, omylů, zmatků, to, co nám nabízí naše ODS a říká tomu reforma, dámy a pánové, česká veřejnosti, buďte klidní, to ale vůbec nepovede ke snížení dluhu. To ale vůbec nepovede k ozdravění veřejných financí! Ale povede to ke zchudnutí a k ožebračení většiny české veřejnosti.

A tak, dámy a pánové, pravda zůstává v tom, že ODS si splní svůj sen, svůj slib, který dala těm nejbohatším, a to že razantním snížením daní těm nejbohatším zajistí rychlejší a snazší zbohatnutí na úkor vás všech, nás všech. Dámy a pánové, proto jsem se s vámi o to podělil, a proto navrhuji, abychom tuto debatu přerušili a počkali si na našeho českého premiéra, abychom o tom diskutovali, až zde bude přítomen. Děkuji. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Váňovi za pokračování rozpravy. Ještě než rozpravu pustíme dál, oznamuji, že náhradní kartu číslo 10 má poslanec a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Do rozpravy se dále hlásí paní poslankyně Alena Páralová. Vím, že - jak tu bylo řečeno hezky - soubor nedopatření má více než čtyřicet zákonů. Přesto bych rád všechny poslance vedl k věci, protože na pana premiéra máme tři odpovědi na písemné interpelace, na ostatní ministry je jich cca dvacet. Pokud chceme vyčerpat alespoň část, prosím vás, abyste svá vystoupení opravdu vedli k věci. Zde jsem žel nemohl mnoho dělat, protože těch zákonů je opravdu přes čtyřicet.

Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, nebudu komentovat některá tvrzení pana poslance Váni. Myslím, že by to byla ztráta času, protože je tam mnoho polopravd a nepravd. Jsem z Pardubického kraje stejně jako pan poslanec Váňa. Pan poslanec Váňa je předsedou velkého bytového družstva a jistě za to pobírá nemalé finanční prostředky, dále pobírá poslanecký plat. Takže mi přišlo zvláštní, když on tady říkal, že nás ODS ožebračuje. On by měl říci, o kolik se příjem zvýší jemu po naší reformě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Osobní otázka - jestli na ni chce pan kolega Váňa odpovědět, je samozřejmě možné.

Byl přihlášen nejdříve pan poslanec David Rath, potom pan poslanec Váňa. Já jsem viděl toto pořadí. Omlouvám se. Tak pořadí, jak jsem viděl. Pan poslanec David Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já jsem se do této rozpravy nechtěl hlásit, protože myslím, že byla celkem vyčerpávající, nicméně první polovinu dnešního jednání, první půlhodinu dnešního jednání, jsem měl pocit, že mi něco uniklo, že se vláda trojkoalice smrskla na vládu monokoalice zelených při pohledu do vládních lavic. Teď už se to trošku vylepšilo, ale možná by nám mohl pan vicepremiér Bursík vysvětlit, zda náhodou vládu neskolila nějaká těžká epidemie, protože jinak si nedovedu vysvětlit takovou mizivou účast členů vlády, členů kabinetu, na dnešním jednání, protože doufám, že nikdo z nás nepodezírá členy vlády z toho, že by pohrdali Sněmovnou a byli vůči ní takto arogantní.

Nyní k tomu, co tady zaznělo - toto už beru téměř jako standard.

Chtěl bych prostřednictvím předsedajícího vzkázat paní kolegyni Páralové. Víte, ta debata se zde přece nevede, jestli někdo, kdo zde sedí, na vládním batohu vydělá pět korun, deset korun, dvacet korun, ale tady jde prostě o střet filozofií, jestli jste to nepochopila. O to jde sociální demokracii, aby drtivá většina občanů v České republice vydělávala víc a bohatla, aby se skutečně třeba daně snižovaly všem a vydělali na tom všichni, aby se platy zvedaly všem. Proto my nesouhlasíme s vaší zvláštní pseudoreformou, protože na ní vydělá každý úplně jinak. Ti nejbohatší desítky či stovky tisíc třeba měsíčně, ti běžní občané s průměrným platem na tom jedině v součtu prodělají. Souhrnně se daně zvýší. Vy zvyšujete daně v příštím roce, ale toto zvýšení daní zaplatí 99 % obyvatel a jednomu procentu obyvatel se daně prudce sníží. O tom to je. O tom přece diskuse je. O tom, že v příštím roce a v dalších letech vy poprvé snad za patnáct let snížíte reálné platy takovým profesím, jako jsou učitelé, lékaři, vědci, čili těm nejdůležitějším v naší společnosti. Ale sami si své reálné platy vylepšíte. O tom je ta diskuse, jestli jste to, paní kolegyně, nepochopila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Věřím, že paní kolegyně Páralová poslouchala, takže mým prostřednictvím určitě ví, o čem byla řeč.

Pan poslanec Váňa je ještě přihlášen do rozpravy.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Já jsem chtěl říci - v podstatě to za mne řekl můj kolega poslanec David Rath - přátelé, je přece logické, že ani jeden z nás, jak zde sedíme, na reformě neproděláme. Já mám paní kolegyni Páralovou rád, protože si jí vážím, a ona to také ví, ale v tom přece není jádro pudla. V tom není jádro pudla. Řekl to jasně pan poslanec David Rath. Devadesát pět procent občanů na této reformě prodělá. A v tom je jádro pudla.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě někdo další do rozpravy? Pokud tomu tak není, budeme se zabývat návrhem usnesení, které navrhl pan poslanec Váňa, sice trochu nestandardní při písemných interpelacích. On navrhuje přerušení bodu, ale je to procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat bez rozpravy.

Než tak učiním, přivolám ty, kteří jsou ještě v předsálí, a přečtu další dvě omluvy členů vlády. Pan ministr a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda se omlouvá z důvodu zahraniční cesty, a to nejen na dnešek, ale až do 22. října, tj. pondělka. Na dnešek se ještě omlouvá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek z důvodu pověření jinými naléhavými pracovními úkoly předsedou vlády. Takže to jsou další dvě omluvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP