(10.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

A přitom o těch státech máme téměř jistotu, že nehlasovaly pro Českou republiku. Toto je určitě jedna zkušenost. Ale zároveň je potřeba si uvědomit, že pro českou diplomacii toto byla vynikající zkušenost s ohledem na budoucí témata, která nás čekají. My jsme měli možnost jednat se státy, se kterými budeme jednat v prosinci v Indonésii na Bali o klimatické změně. A měli jsme možnost tam navázat celou řadu kontaktů, které samozřejmě se v tomto budou hodit.

Je zřejmé, že jedním argumentem, který byl proti nám, je skutečnost, že Chorvatsko dosud nebylo nestálým členem Rady bezpečnosti a ČR ano. To byla nepochybně výhoda Chorvatska. Nepochybně bylo výhodou Chorvatska, se kterou hráli třeba Britové a některé další státy, že nám to spadalo tak, že bychom současně byli předsednickou zemí Rady EU a současně bychom byli nestálým členem Rady bezpečnosti. A hrály některé země s tím, že bychom v Radě bezpečnosti v podstatě tlumočili názory EU a že by tam pozice EU v tomto byla silnější. A samozřejmě, že hrálo roli i to, že jsme principiální v oblasti dodržování lidských a občanských práv, a takto jsme tam i vystupovali a takto tam i v tomto duchu měl svá vyjádření a projevy premiér. Takže nelze očekávat, že bychom dostali hlasy od Číny nebo od Iráku nebo od Barmy - od Íránu, pardon. To je věc, která je principiální samozřejmě v tomto ohledu, a to je věc, za kterou bychom se neměli stydět.

A takové ty výtky, které se týkají vrtulníků. Vláda rozhodla už drahně dávno o tom, že dáváme vrtulníky v souvislosti s naší účastí v Afghánistánu - 12 vrtulníků do Afghánistánu, které upravujeme. Já jsem byl osobně přítomen na jednání s generálním tajemníkem OSN a musím vám říct, že skutečně tak, jak vy to tady popisujete, někde malujete na zeď, jak to probíhalo… Nebo pan premiér Paroubek, že jsme se setkali s nějakým hokejistou. Pane premiére… (Posl. Paroubek: Premiér ještě ne.) Já to tak používám. To se tak v civilizovaných zemích dělá. Ája Vrzáňová, která se skutečně setkala s námi společně s krajany, ta utekla z komunismu v jednapadesátém roce jako dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení, ale bez hokejky. Toto jsou takové polohy, kterými vlastně parodujete celou situaci, děláte z toho komickou situaci. Přitom vám mohu říct odpovědně, že česká diplomacie v tomto odpracovala, co mohla. My jsme skutečně převzali tu štafetu se vší odpovědností a myslím, že jediné, co teď můžeme udělat, je vzít porážku s nadhledem, naučit se diskutovat témata zahraniční politiky mezi sebou korektně, a toto je to, co se vám jako opozici skutečně nedaří. Polohy, ve kterých to otevíráte, to jsou polohy, které uzavírají prostor pro věcnou debatu. To skutečně vyžaduje veliké sebeovládání, aby člověk nereagoval na deset výroků a aby zůstal u tématu věcně.

To, co můžeme udělat, je vzít porážku s nadhledem, vzít si z toho lekci a popřát Chorvatům hodně štěstí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tu mám žádosti o faktickou poznámku. První se hlásí Jiří Paroubek, pak Jan Hamáček.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já nechci polemizovat s panem místopředsedou vlády Bursíkem, jenom v jedné věci. Kdo uzavřel dneska možnost debaty? To jste byli přeci vy, nikdo jiný! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další. Jan Hamáček už nechce. (Dává přednost jiným.) Ještě se hlásí s faktickou pan poslanec Sobotka a David Rath. Omlouvám se.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl poděkovat panu místopředsedovi vlády Bursíkovi za velmi pěkné vystoupení, ale musím zdůraznit, tak jako tady řekl Jiří Paroubek, že ono přišlo pozdě. My jsme se ráno dočkali veta na náš návrh, abychom diskutovali o porážce ČR. Já jsem rád, že vy jste v závěru svého vystoupení - pan místopředseda Bursík - zmínil, že to byla porážka České republiky v diplomatické oblasti. A my jsme požádali o možnost diskuse v Poslanecké sněmovně a vy jste nám tu možnost vzali vetem, které zde předložily dva koaliční kluby. To je první poznámka.

Druhá poznámka. My jsme - a nabízíme vládě diskusi na téma příprava a realizace evropského předsednictví. Vy jste zatím naši nabídku nepřijali. Vy jste s námi na toto téma nezačali seriózně jednat. Já bych byl nerad, kdyby poté, až skončí evropské předsednictví, zase zde vystoupil pna místopředseda vlády Bursík a poučoval nás o tom, jak je vláda vstřícná, jak chce vláda s opozicí jednat, a ve skutečnosti se nic takového tady v Poslanecké sněmovně v reálu neodehrává.

A znovu bych chtěl vyzvat pana předsedu vlády, aby zde pouze neseděl, aby zde pouze nemlčel, aby nevysílal jiné ministry a jiné koaliční poslance, aby zde vystoupil sám, postavil se k problému čelem a řekl nám svůj názor na celou věc! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě požádám pana poslance Ratha s faktickou.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, k vicepremiérovi Martinu Bursíku. (Místopředseda vlády Bursík: Bursíkovi!) Bursíkovi. Správně. Děkuji za doplnění.

Chorvatsku samozřejmě musíme pogratulovat. To je jasné. Ale přece je jasné, kde jsme o ty hlasy přišli! Když tato vláda se staví do pozice naprostých eurofobů a štve drtivou většinu ostatních zemí v EU, tak prakticky můžeme dostat hlasy možná od bratrů Kaczynských. Ty nás ale nezachrání. Současně když Václav Klaus poučuje na celém světě, že globální oteplování neexistuje a že se mu máme přizpůsobit, tak jistě asi pro nás nebudou rády hlasovat státy, které třeba mohou zaniknout pod stoupající hladinou oceánů! Jistě s jejich podporou také těžko můžeme počítat. A myslíte, že si nakloníme arabské státy, když domlouvanou nejvyšší státní návštěvu zrušíme kvůli řekněme intimním problémům předsedy vlády? A v arabské zemi, tam zrušíme návštěvu proto, protože máme také nějaké osobní problémy? Myslíte si, že na podkladě diplomacie toto si státy neřeknou?

Tato vláda dělá jednu fatální chybu v zahraniční politice za druhou, a toto je jen výsledek! Prostě sklidili jste to, co jste sami zaseli. To si, pane vicepremiére, čestně přiznejte! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, nyní se řádně hlásí Alexandr Vondra. A dále se řádně hlásí pan poslanec Exner. Prosím, slovo má pan místopředseda vlády Alexandr Vondra.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Děkuji…

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, já se vám velice omlouvám, ale já jsem zapomněl na jednu faktickou pana poslance Martínka. Vůči němu jsem udělal chybu. Tady je dost těžké se v tom přesně orientovat. Navrhuji zase hlasování o mém odvolání, a pokud nebudu odvolán, tak prosím pana poslance Martínka.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane místopředsedo, já vás rozhodně odvolávat nebudu.

Já si myslím, že k tomuto problému je třeba vědět, jak to ve skutečnosti je. Ten problém si způsobila vláda sama. Já si myslím, že každého člověka šlechtí především skromnost. Kdyby do New Yorku jela skromná a říkala: možná se nám to podaří, uděláme pro to, co budeme moct, místo toho, aby se bila v prsa a říkala: máme to fakticky vyhrané, tak by to možná bylo jinak a česká veřejnost by to také přijala jinak.

Další problém je v tom, že Chorvatsko je přece země, která je nám jedna z nejbližších. Je to pro mnoho lidí u nás srdeční záležitost. A jestli jsme prohráli s Chorvatskem, tak to určitě nebudou lidé u nás brát jako nějakou fatální záležitost. Ale co musím říct, a to považuji za velké faux pas a prosím pana ministra zahraničí, aby si toto probrali minimálně doma. Já, když jsem dneska slyšel ráno pana Palouše, jak hovořil o té prohře a jak v podstatě nám vnucoval názor, že jsme prohráli proto, že Chorvati jednali s Kubou a s Íránci, a my jsme lepší, protože jsme s nimi nejednali. Tak z jedné strany ČR udělá gesto, že odstoupí ve prospěch Chorvatska a zbytečně to nezdržuje, a mohla by být za to oceněna, a vzápětí, místo aby toto gesto potvrdila, tak vlastně snižuje Chorvatsko za to, že snad jedná s nějakými kdovíjakými státy, a proto vyhrálo. Myslím si, že toto je opravdu vážný problém a pan ministr by si to měl vyřídit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP